Diabetes mellitus ontstaat als uw lichaam minder gevoelig is geworden voor insuline óf doordat uw lichaam te weinig insuline maakt. De belangrijkste lange termijn complicaties van diabetes zijn problemen met de grote bloedvaten (in hart, brein en benen) en de kleine bloedvaatjes (in ogen, nieren en zenuwen).
Als diabetes niet behandeld wordt, zit er wel veel suiker in het bloed, maar kan het lichaam dat niet gebruiken.Dan voel je je moe. Het is goed als diabetes zo snel mogelijk wordt ontdekt en behandeld. Daarom is het goed om te letten op bepaalde klachten, mogelijke symptomen van diabetes.
Het negeren van je diabetes kan tot gevolg hebben dat je niet goed voor je diabetes zorgt.Dat kan weer leiden tot slechte bloedglucosewaarden. Hierdoor voel je je lichamelijk niet goed. En op de lange termijn kun je complicaties krijgen.
De levensverwachting van mensen van 45 jaar met diabetes type 1 leven is gemiddeld 13 jaar lager dan mensen zonder diabetes. Voor een 45-jarige met diabetes type 2 is dat gemiddeld 4 jaar lager. Als mensen ouder worden blijft er een verschil in levensverwachting tussen deze groepen bestaan, maar dit wordt wel kleiner.
Symptomen diabetes
veel dorst en veel plassen. afvallen zonder dat daar een reden voor is. in korte tijd ziek en beroerd voelen. veel honger hebben, of juist helemaal niet.
Diabetes kan een verwoestend effect hebben op het lichaam. Met name op de grote vaten, nieren, ogen en zenuwen. Hierdoor kunnen op de lange termijn zeer ernstige complicaties ontstaan zoals blindheid, hart- en vaatziekten, nierfalen, aantasting van de zenuwen (neuropathie) en amputaties.
Het antwoord op deze vraag is niet gemakkelijk: de symptomen kunnen voor iedere persoon anders zijn. Ook heeft niet iedereen duidelijke klachten. Mensen kunnen jarenlang rondlopen zonder dat ze door hebben dat ze diabetes hebben.
Momenteel is er geen bekende behandeling om diabetes type 1 te voorkomen of te genezen. Behandeling van de symptomen met insuline is noodzakelijk om te overleven.
Diabetes mellitus ontstaat als uw lichaam minder gevoelig is geworden voor insuline óf doordat uw lichaam te weinig insuline maakt. De belangrijkste lange termijn complicaties van diabetes zijn problemen met de grote bloedvaten (in hart, brein en benen) en de kleine bloedvaatjes (in ogen, nieren en zenuwen).
Mensen, ook die met diabetes mellitus type 2, kunnen moeilijk hun leefstijl veranderen. Kortetermijn-langetermijnproblematiek staat die gedragsverandering in de weg. Cognitieve dissonantie, de status quo-bias en de gewoontelus tezamen houden de kortetermijn-langetermijnproblematiek in stand.
Wanneer je diabetes type 2 niet goed behandelt, kunnen zich grote lichamelijke complicaties voordoen, zoals nierziekten, oogproblemen en hart- en vaatziekten. Daarnaast word je gevoeliger voor infecties en vergroot diabetes type 2 de kans op dementie.
Er bestaan twee vormen, een tijdelijke en een blijvende. Het beloop hangt af van de genen die zijn aangedaan. De tijdelijke vorm heet voorbijgaande neonatale diabetes, en ontstaat doordat de bètacellen minder insuline afgeven dan ze zouden moeten doen. De andere vorm is blijvend, permanente neonatale diabetes.
Een te hoge bloedsuiker is niet direct gevaarlijk voor je gezondheid, maar kan op de lange termijn veel schade aanrichten. Komt je bloedsuiker op nuchtere maag boven 6,9 mmol/l en op niet nuchtere maag boven 11 mmol/l? Dan kan het gevaarlijk worden en heb je waarschijnlijk diabetes type 2.
Een te hoge bloedsuiker noemen we hyperglykemie. Een te hoge bloedsuiker is niet direct gevaarlijk. Het is wel nodig om uw behandeling te bespreken. Misschien moet die aangepast worden.
Mensen met diabetes, 4 jaar of ouder, naar mate van overgewicht, 2010/2013. Diabetes komt vooral veel voor onder mensen met obesitas. Zo heeft 15,7 procent van personen van 4 jaar of ouder met obesitas suikerziekte. Dat is 8 maal zoveel als bij mensen zonder overgewicht.
Het verschil in levensverwachting is op 65 jarige leeftijd minder groot, maar bedraagt voor mannen nog steeds acht en voor vrouwen negen jaar. Bij zowel mannen als vrouwen van 45 jaar met diabetes type 2 is de levensverwachting ongeveer vier jaar korter en dit verschil neemt op 65 jarige leeftijd af tot ruim twee jaar.
Gewichtsverlies: snel veel afvallen
Patiënten met beginnende diabetes type 1 vallen vaak kilo's af, zonder minder te eten of extra te sporten.
De hoeveelheid en kwaliteit van slaap kunnen invloed hebben op je bloedsuiker. Je bloedsuiker kan verhogen als je slecht slaapt. Ook kan je lichaam minder goed reageren op insuline. Dit kost je lichaam meer moeite om je bloedsuiker goed te regelen.
Diabetes wordt opgespoord via een eenvoudige bloed- en urinetest: om de bloedsuikerwaarde te bepalen. om suiker en ketonen in het bloed en in de urine op te sporen. om het HbA1c of glycohemoglobine te bepalen: dit geeft een idee over de bloedsuikerspiegel van de afgelopen 3 maanden.
Prediabetes is de fase die voorafgaat aan diabetes type-2. In dit voorstadium merk je niks van de schade die er al aan je lichaam wordt toegebracht. Maastrichts onderzoek toonde recentelijk aan dat ook de schade aan zenuwen en bloedvaten al meetbaar is bij prediabetes.
Als de glucosewaarde veel te laag wordt, kan dit zorgen voor epileptische aanvallen, een beroerte en tot flauwvallen. In het ergste geval kan dit leiden tot een coma, hersenschade of overlijden.
Diabetes is niet te genezen. Door een goede behandeling is een gewoon en actief leven heel goed mogelijk.
Diabetes type 2 heeft verschillende oorzaken. Een belangrijke oorzaak van diabetes type 2 is overgewicht en het hebben van te veel buikvet. Andere oorzaken zijn ouder worden, ongezonde voeding, weinig lichaamsbeweging en roken. Ook kan erfelijkheid een rol spelen in het ontstaan van diabetes type 2.