Als u niet of niet tijdig aanzegt, moet u de werknemer een boete betalen. De boete is gelijk aan één maandsalaris. Het maandsalaris bestaat in het geval van de aanzegvergoeding uit het bruto uurloon vermenigvuldigd met de overeengekomen arbeidsduur per maand, kortom het kale bruto loon.
Sluiten werkgever en werknemer een tijdelijk contract van 6 maanden of langer af? Dan geldt de aanzegtermijn. Dit betekent dat de werkgever aangeeft of de overeenkomst na afloop wel of niet wordt voortgezet. Hij moet dit schriftelijk doen.
Aanzegvergoeding. Als de werkgever zich in het geheel niet houdt aan de schriftelijke aanzegplicht, is de werkgever aan de werknemer een aanzegvergoeding verschuldigd. De hoogte daarvan komt overeen met het salaris van de werknemer over een maand.
Kort samengevat: Aanzeggen is enkel bevestigen of het dienstverband wel of niet eindigt na de overeengekomen einddatum en bij verlenging onder welke voorwaarden de werkgever dan wilt verlengen; Opzeggen is het dienstverband (indien voldaan is aan wettelijke vereisten) tussentijds beëindigen.
Aanzegvergoeding. Uw werkgever moet u op tijd en schriftelijk laten weten of hij wel of niet uw contract verlengt. Dit heet 'aanzeggen'. Hij moet u uiterlijk 1 maand voor de einddatum van uw contract een bericht sturen.
De sanctie op het niet-nakomen van de aanzegverplichting is het betalen van een aanzegvergoeding aan de werknemer. Deze vergoeding bedraagt één maandsalaris als de werkgever niet heeft aangezegd en een vergoeding naar rato als de werkgever te laat heeft aangezegd.
De aanzegverplichting houdt in dat je werkgever verplicht is om je minimaal een (1) maand voor de einddatum van je tijdelijke arbeidscontract schriftelijk te melden of hij je arbeidsovereenkomst wil verlengen of niet.
Komt u na de einddatum gewoon werken? Dan is dat een stilzwijgende verlenging. De arbeidsovereenkomst wordt automatisch met dezelfde periode verlengd, met een maximum van een jaar. Als uw tijdelijke contract niet verlengd wordt, heeft u misschien recht op een transitievergoeding.
[ditr] iemand iets enigzins plechtig laten weten.
Bij een contract van 6 maanden of langer moet u, uiterlijk één maand voor het aflopen van het contract, de werknemer meedelen of u het contract wilt verlengen en zo ja, tegen welke voorwaarden. Die mededeling heet “aanzeggen”.
Opzegtermijn met tijdelijk contract
Dan eindigt uw contract vanzelf op de afgesproken einddatum. U heeft in dit geval geen opzegtermijn. U mag met uw werkgever afspreken dat u uw contract eerder kunt opzeggen. Deze afspraak moet u dan in uw contract laten zetten.
Onze tip: U kunt in principe niet zomaar onder een contract uit. Maar dat kan wel als 1) de andere partij de gemaakte afspraken niet nakomt, dan kunt u dus ontbinden, of 2) als er sprake was van bijvoorbeeld bedrog, bedreiging of misleiding, dan kunt u het contract vernietigen als u dit kunt bewijzen.
Zorg dat je je ontslag persoonlijk indient bij je manager, dus niet telefonisch of per email. Bedank je manager voor de ervaring die je hebt op mogen doen en de begeleiding die je gekregen hebt in je huidige baan. Klaag niet bij collega's over het feit dat je niet tevreden bent over je baan.
Einde van een (tijdelijke) arbeidsovereenkomst
Laat hem dan voordat de overeenkomst eindigt weten of deze verlengd wordt of niet. Informeert u uw werknemer niet en komt hij na de einddatum toch werken? Dan is dat een stilzwijgende verlenging. De arbeidsovereenkomst wordt automatisch met dezelfde periode verlengd.
Een aanzegtermijn is de periode waarop u uw werknemer schriftelijk laat weten of u het tijdelijk contract wel of niet verlengt. Dat moet uiterlijk een maand voordat het contract afloopt. Als u het contract verlengt moet u aangeven onder welke voorwaarden.
Aanzegboete bij overtreden aanzegtermijn
Als je de aanzegtermijn niet nakomt, dan ben je aan de werknemer dus een vergoeding verschuldigd. Deze vergoeding staat ook wel bekend als de aanzegboete. Tot twee maanden na de einddatum van het tijdelijke contract kan de werknemer een beroep doen op deze vergoeding.
Met een aanzeggingsbrief laat je de werknemer weten of je het contract voor bepaalde tijd wel of niet te gaan verlengen.
U maakt aanspraak op de aanzegvergoeding door aan uw werkgever een brief toe te sturen waarin u meedeelt dat de werkgever aan u een vergoeding moet betalen omdat hij niet of niet tijdig heeft aangezegd. Omdat er een korte vervaltermijn geldt adviseren wij u ook om een korte termijn voor de betaling aan te houden.
Werkgevers zijn verplicht om werknemers tijdig te laten weten of hun tijdelijke arbeidsovereenkomst wordt verlengd en zo ja onder welke voorwaarden. Doen ze dat niet dan kan de werknemer aanspraak maken op de aanzegvergoeding. Die aanzegvergoeding is gelijk aan één maandloon.
Als u ziek uit dienst gaat, meldt u zich ziek bij uw werkgever. Op de laatste dag van uw dienstverband meldt uw werkgever u ziek bij UWV. U hoeft dat dus niet zelf te doen. Vraag het wel na bij uw werkgever of hij dit gedaan heeft.
Gevolgen ziek uit dienst gaan van een medewerker: Door premiedifferentiatie hogere premie Whk. Betalen ziekengeld aan UWV bij niet voldoen aan re-integratie verplichting. Financiële consequenties; afhankelijk van de wijze van beëindiging van de arbeidsovereenkomst.
U kunt uw tijdelijk contract opzeggen en moet daarbij de opzegtermijn in acht nemen. U en uw werkgever kunnen afspraken hebben gemaakt over de duur van uw opzegtermijn. Zijn die afspraken niet gemaakt? Dan is uw opzegtermijn 1 maand.
Uw werkgever heeft een aanzegplicht als u een tijdelijk contract heeft van minimaal 6 maanden en met een afgesproken einddatum. Dit betekent dat uw werkgever uiterlijk een maand voordat uw contract eindigt, schriftelijk aan u moet laten weten of hij het contract verlengt of niet.
Verplichte aanzegging
De aanzegplicht houdt in dat een werkgever verplicht is om een werknemer uiterlijk een maand voordat een arbeidsovereenkomst voor een bepaalde tijd van rechtswege eindigt te informeren of de arbeidsovereenkomst wel of niet wordt voortgezet.
Een tijdelijk contract eindigt automatisch, oftewel 'van rechtswege'. Je kunt het niet tussentijds opzeggen. Er is dus geen opzegtermijn. Behalve als je werkgever en jij daar afspraken over hebben gemaakt in je contract.