Volgens onderzoek zorgt het dragen van sokken in bed er namelijk voor dat er een signaal naar je hersenen wordt gestuurd dat het tijd is om te slapen. Dit komt omdat je bloedvezels in je handen en voeten zo worden geopend, waarna je lichaam opwarmt om zo je lichaam voor te bereiden op het slapen.
Het is dus volkomen gezond en zelfs goed om sokken te dragen tijdens het slapen. Wel raden we je aan om voor het slapen schone sokken aan te trekken. Sokken die je al de hele dag gedragen hebt, zitten vaak vol met bacteriën en zweet.
Er zouden verschillende redenen zijn waarom je niet met sokken aan zou moeten slapen. In de eerste plaats omdat sokken te strak om je voeten zitten waardoor er geen bloed meer bij zou komen. Dat is natuurlijk gevaarlijk. En heb je al koude voeten, dan worden je voeten dus ook niet warmer als er geen bloed bij komt.
Ook dat bevestigt een onderzoek van de psychiatrische kliniek van de Universiteit van Zurich, Zwitserland. Zij ondervonden dat warme voeten er echt voor zorgen dat je sneller in slaap valt. Sokken dragen, dus! Roy Raymann, slaapexpert bij Philips Research, zegt zelfs: "Je kan niet slapen met koude voeten." Dus tóch!
Je voeten zweten namelijk veel als je urenlang schoenen draagt. Als je geen sokken aan hebt, zullen de binnenkant van je schoenen zeker vies worden door het resulterende zweet. Wanneer dit zweet zich ophoopt in de schoenen, produceert het een vreselijke geur wanneer je ze uittrekt.
"Schimmels en bacteriën kunnen in het materiaal van de sok gaan zitten en hiermee houd je de infectie in stand", zegt Brenninkmeijer. Het maakt dus niet als je sokken 2 dagen draagt. Je kunt een paar sokken zelfs 5 dagen achter elkaar dragen.
Sokken van een zachte stof, zoals merinowol of kasjmier, zijn het meest geschikt. Maar let op: zorg dat ze niet te strak zitten, want dat is dan weer niet goed voor de bloedcirculatie.
Sokken wintertenen
Een sok of kous met wol is zeer geschikte sok voor wintertenen. Ze zijn vriendelijk voor de voeten, isoleren goed en zorgen dat de voeten droog blijven. Veel sokken hebben een wat dikker laagje voor onder de voet, dat extra isoleert en zacht en comfortabel loopt.
De exacte oorzaak waardoor wintertenen ontstaan is niet helemaal duidelijk. Een normale reactie van bloedvaatjes in de huid als de temperatuur te laag of te hoog wordt is een vaatvernauwing (vasoconstrictie) die daarna wordt opgevolgd door een vaatverwijding (vasodilatatie).
Dat kunnen weleens wintertenen zijn! Wintertenen, winterhanden of ook wel Perniones, de een heeft er nooit last van en de ander elke jaar opnieuw.
Een symptoom waaraan je wintertenen en -vingers kunt herkennen zijn zwellingen op de aangedane plekken. De gezwollen plekken zijn blauwrood, geven een pijnlijk branderig gevoel en jeuken. In extreme gevallen komen er zweren, blaren of wondjes op te zitten. Soms kunnen er zelfs infecties optreden.
Koude voeten zijn meestal niet ernstig en vaak luidt het advies dan ook om de voet warm houden en eventueel meer bewegen.
Door allerlei oorzaken kan het gebeuren dat de gevoelszenuwen naar en in je voeten niet goed functioneren, waardoor je voeten heel koud aanvoelen. Bijvoorbeeld door diabetes, beknelling of beschadiging van een zenuw, reuma, een rughernia, infecties of vitaminetekorten.
Twee van de meest voorkomende oorzaken van koude voeten zijn een verminderde bloedcirculatie in de ledematen of een probleem met het gevoel van de zenuwen. Een oorzaak van verminderde bloedcirculatie is atherosclerose, waarbij de slagaders vernauwd raken door vetafzettingen en de bloedstroom in de ledematen belemmeren.
De koud-water-kruik: Een kruik kun je ook ter verkoeling gebruiken. Vul de kruik met koud water en vries het in, zo houd je je bed 's nachts lekker koel. Koud washandje: Maak een washandje nat, vries het in en leg het voor het slapengaan op je voorhoofd. Dat houdt je koel terwijl je in slaap valt.
Het vervelende aan koude voeten bij het naar bed gaan is, dat je daardoor moeilijker in slaap valt. Dat komt doordat de warmteverdeling in je lichaam moet kunnen veranderen om in slaap te kunnen vallen. Als je in slaap valt worden de handen en voeten warmer, terwijl de temperatuur binnenin je lichaam juist iets daalt.
Gewone truien en broeken kan je zeker vijf keer dragen voor ze gewassen moeten worden. T-shirts draag je best een tot twee dagen voor je ze wast. Maar ook dit hangt af van hoeveel je zweet.
Kleding wordt maar een paar keer gedragen
En daar werd het feit bevestigd dat Nederlanders een kledingstuk gemiddeld 7 keer dragen. Vergeleken met mensen in Engeland, Amerika en Australië doen we het nog heel goed. Want daar dragen ze maar liefst eenvijfde van de gekochte kleding maar 1 keer!
' dan is het antwoord JA. Je kunt iedere dag een T-shirt aan, ongeacht de temperatuur, het gaat om de manier waarop je het shirt draagt. Zo kun je er altijd voor kiezen om een T-shirt aan te doen met daaroverheen een vest. Heb je het warm, dan trek je je vest uit.
Pyjama's over warme slaapkleding spelen ook een belangrijke rol bij het creëren van warmte onder uw dekens. Ook zijn er bijvoorbeeld speciale slaapsokken te koop die, zeker als u snel koude voeten heeft, helpen om het warm te krijgen. Badstoffen sokken, maar ook flanel of wol zijn goede warmte isolatoren.
Bij het fenomeen van Raynaud krijgt u aanvallen van koude, gevoelloze vingers of tenen. Ze zijn eerst wit, dan paars en rood. Ze gaan tintelen en gloeien. De aanvallen komen door tijdelijk minder bloed in vingers of tenen.
Perniones zijn wintertenen of -voeten. Perniones is een abnormale reactie van de kleine haarvaatjes in de huid op koude. De grotere vaatjes in de lederhuid gaan vernauwen om de warmte in de huid vast te houden. De kleine haarvaatjes gaan echter verwijden, in plaats van vernauwen, waardoor de huid blauwrood gaat zien.
Is het syndroom van Raynaud gevaarlijk? Sommige mensen ervaren erg veel pijn door de bloedvatvernauwing, wat problemen kan geven bij dagelijkse bezigheden. Toch is het syndroom van Raynaud niet gevaarlijk; aangedane vingers en tenen sterven niet af.