Eet veel groente en fruit; dagelijks minimaal 250 gram groente en 2 porties fruit. Kies vooral volkoren, zoals volkorenbrood, -pasta en -couscous en zilvervliesrijst. Varieer met vlees, vis, peulvruchten, noten, eieren en vegetarische producten. Neem genoeg magere en halfvolle zuivel, zoals melk, yoghurt en kaas.
Naast ontspanning is inspanning ook belangrijk voor een goede weerstand. Lichaamsbeweging draagt bij aan een betere afvoer van afvalstoffen. Door buiten te sporten of alleen al te bewegen (zoals wandelen) maakt het lichaam Vitamine D aan vanuit zonlicht. Deze vitamine heeft een positieve invloed op het immuunsysteem.
"Roken, alcohol en ongezond eten met veel suiker en vetten bevorderen de laaggradige ontsteking. Groenten, fruit, vis, peulvruchten en volkoren graanproducten helpen je juist om deze te remmen." Vitamine D, zink en vitamine C zijn belangrijke voedingsstoffen om infecties in te dammen.
Als u uw weerstand wilt verbeteren, dan is het belangrijk dat u voldoende vitamine A, B6, B11, B12, C, D en E binnen krijgt. De mineralen zink, ijzer, koper en seleen kunnen u ook helpen met het verbeteren van uw weerstand.
Voelt u zich de laatste tijd moe en bent u regelmatig verkouden en/of grieperig? Waarschijnlijk heeft u dan een lagere weerstand. Symptomen zoals moe zijn, vaak verkouden en grieperig horen bij een lage weerstand. Ook kan het langer duren voordat u zich weer de oude voelt en hersteld bent.
Welk fruit is nou het beste voor je weerstand? Echte toppers zijn aardbeien, kiwi's en citrusvruchten zoals sinaasappels; daar zit lekker veel vitamine C in. Maar ook bananen, druiven en appels zitten boordevol vitamines die je weerstand een flinke boost geven.
De vitamines B6, B11 (foliumzuur), B12, C en D3 zijn belangrijk voor je weerstand. Deze essentiële voedingsstoffen komen voor in je eten en drinken. Vitamines zijn nodig om gezond te blijven en speelt bijvoorbeeld vitamine B11 (foliumzuur) ook een rol in de weefselgroei en –ontwikkeling.
Spice it up! Voeg vaker gember, kurkuma, kaneel of kruidnagel toe aan je gerechten. Deze kruiden staan bekend om hun ontstekingsremmende en weerstandverhogende eigenschappen.
Als een van de onderdelen van het afweersysteem niet goed werkt, dan kan er een afweerstoornis ontstaan. Mensen met een afweerstoornis zijn vaker ziek dan anderen. Als ze ziek zijn, verloopt de ziekte vaak heftiger en is soms moeilijker te genezen. Gelukkig zijn afweerstoornissen zeldzaam.
Voor het optimaal functioneren van het immuunsysteem zijn vitaminen en mineralen, waaronder vitamine C, vitamine D en zink, onmisbaar. Ook nutriënten* zoals omega 3-vetzuren, probiotica en kruiden dragen hieraan bij of hebben hier een positieve invloed op.
Vitamine B en C helpen bij vermoeidheid
De vitamines B2, B3, B5, B6, B11 (foliumzuur), B12 en C dragen bij aan extra energie bij vermoeidheid. B-vitamines zijn in de natuur te vinden in onder andere volkoren granen, bonen, linzen, biergist en bananen.
Supplementen kunnen een goede aanvulling zijn. Van onder meer vitamine C, vitamine D, selenium en zink is bewezen dat ze het immuunsysteem ondersteunen. Onderzoek toonde aan dat vooral vitamine C en zink de duur van een verkoudheid kunnen inkorten2.
Eet gezond met voldoende eiwitten op het menu
Groente en fruit, maar ook brood, rijst en pasta. Daarin zitten precies de vitamines, mineralen en energie die je nodig hebt om aan te sterken. Spierafbraak gaat erg snel als je een tijdje ziek bent geweest, en veel hebt gelegen. Eiwitten zijn dan extra belangrijk.
Om jouw weerstand te verhogen is een gezonde levensstijl enorm belangrijk. Dit wil zeggen: zowel gezond eten, als voldoende slapen en de nodige lichaamsbeweging. Kies voor zo min mogelijk bewerkte voeding, en geef je lichaam wat het nodig heeft om een goede weerstand op te bouwen.
Denk aan spinazie, boerenkool of broccoli. Stuk voor stuk zitten ze weer vol antioxidanten en vitamines (A, C, E of een mix van alledrie). Vitamine A staat beter bekend als de anti-infectie vitamine. Je kan aan je dosis 'A' komen door bijvoorbeeld (vette) vis of eieren te eten.
Vermoeidheid kan verschillende oorzaken hebben. Voorbeelden zijn: structureel te weinig slapen, te veel stress, bloedarmoede, schildklierproblemen, of een depressieve stoornis. Bijkomende symptomen van vermoeidheid kunnen zijn: vermoeide ogen, geheugenproblemen, een futloos gevoel en hoofdpijn.
Oorzaken verzwakt immuunsysteem
Er kunnen verschillende oorzaken zijn van een verzwakt immuunsysteem: Voeding; te veel suiker, te weinig natuurlijk eten zoals groenten en fruit, te weinig omega 3 en 6. Stress. Omgeving; roken, alcohol, medicatie en andere giftige stoffen.
Een verzwakt immuunsysteem herken je aan de volgende symptomen: Aanhoudende vermoeidheid. Terugkerende infecties, zoals regelmatige blaasontstekingen, ontstoken tandvlees, maagklachten of diarree. Regelmatige verkoudheidsklachten.
Was regelmatig je handen, zeker voor en nadat je contact hebt met kinderen of met personen die griep hebben. Gebruik een mondmasker. Hou een elleboog of zakdoek voor je mond en neus wanneer je hoest of niest. Gebruik een zakdoek maar één keer.