Zie je maden of larven in je eten, dan is het bedorven en geldt het advies om het weggooien. Als je een keer per ongeluk een made of vlieg binnenkrijgt, dan is dit niet schadelijk.
Maden zijn niet gevaarlijk voor de mens, op sommige plaatsen wordt ze zelfs gegeten. Ze kunnen wel een gevaar zijn voor enkele dieren (konijnen, kippen, ...), daar veroorzaken ze de madenziekte. Maar in uw vuilnis of woning zijn ze erg storend, en later groeien ze dan uit tot een ware vliegenplaag.
De larven kunnen het lichaam binnendringen via verschillende manieren, zoals de huid, de neus-keel holtes, de mond, de oren, darmen en plasbuis. De huid is waarschijnlijk de meest voorkomende entreeplaats.
Wat die geur veroorzaakt is nog niet bekend. De vliegen leggen in de openingen van het lijk hun eieren, daaruit kruipen de maden, die in twee tot drie weken met het dode lichaam als voedselbron tot wasdom komen.
Giet kokend heet water (met azijn of groene zeep) in de vuilnisbak, wanneer deze net geleegd is. Door het hete water gaan de maden dood. Doe wel de deksel dicht zodat de hitte in de vuilnisbak blijft. Stop wat takjes lavendel in de vuilnisbak.
Kunnen maden verdrinken? Maden zijn zeker geen goede zwemmers. Wanneer ze in het water terechtkomen zullen ze vroeg of laat verdrinken. Tenzij ze tijdig op het droge kunnen komen.
Het is je vast wel eens opgevallen: maden in huis als het regent. Vaak heeft dit te maken met het feit dat de maden zich rondom de woning bevinden. Tijdens een regenbui kruipen de maden hogerop. Zo kunnen ze via naden en kieren of een openstaande deur naar binnen komen.
Die maden eten dood vlees. Daardoor denk je dat ze goor zijn. Sorry hoor, maar het stinkt echt verschrikkelijk die beesten. Nee dat zijn niet de maden die stinken niet, dat is het dode vlees wat er tussen ligt wat zo stinkt.
Maden hebben een hekel aan de geur van lavendel en gaan eraan dood. Je kunt verse lavendel gebruiken, maar ook een luchtverfrisser met lavendelgeur. Vliegen komen op etensresten af en leggen daar eitjes. Verpak etensresten in een krant, zo wordt de container minder aantrekkelijk voor vliegen.
Wat eten maden? Maden eten voornamelijk dode dieren, restjes vlees, menselijk voedsel, dierlijk voedsel en dierenmest. Dit verklaart ook waarom je in de zomer veel vliegen rondom de afvalcontainer, dierenverblijven maar ook in de keuken aantreft. Ze zijn continu op zoek naar voedsel waar ze hun eitjes in kunnen leggen.
„De maden bijten niet”, verzekert Cazander. „Al kriebelen ze wel en voelen patiënten soms pijn. Maar met paracetamol erbij is het prima te doen.” Ondanks de toegenomen bekendheid bestaat er bij artsen nog heel wat weerstand tegen madentherapie.
Eitjes. De vrouwtjesvlieg legt haar eitjes in de drol, zodat ze zeker weet dat mensen de eitjes met rust laten.
Maden kunnen erom veel eten en ook zeer snel groeien. Van eitje tot vlieg duurt slechts twee weken. Maden verspreiden een vieze lucht. Alleen daarom al is het beter om maden uit de vuilnisbak te bestrijden.
De eitjes van vliegen worden verteerd door het maagzuur. Het verhaal wordt anders als het om eitjes gaat van o.a. lintwormen. Deze komen wel uit in ons lichaam. Het gevaar met vliegen e.d. zit hem juist in de bacteriën die ze achterlaten, niet de eitjes.
'Maden houden niet van licht en houden van vochtige plekken.
Water & azijn
Meng gelijke hoeveelheden water en witte azijn in een sprayflesje. Bespuit je container rijkelijk wanneer hij leeg is. Maden hebben er een hekel aan, zullen sterven én minder snel terugkomen.
Leg een tak Hedera (klimop) in de container. Deze plant is giftig voor maden. Maden zijn slijmerig en kunnen daarom niet goed tegen zand. Strooi daarom wat zand in de container en ze zullen uiteindelijk dood gaan.
Ze komen voornamelijk voor in slaapkamers, waar ze zich verstoppen op kleine plekken, zoals schroefkoppen en stopcontacten. Eens per week komen ze 's nachts tevoorschijn voor een 'bloedmaaltijd', bij de mensen die liggen te slapen.
Ze steken of bijten niet, ze zijn volstrekt onschadelijk, je zou ze zelfs nuttig kunnen noemen, want ze verteren een massa organisch afval in de bodem. Ze verschijnen in maart niet vanuit het niets; ze komen uit de grond.
De eitjes worden het liefst in een warme vochtige omgeving gelegd. Uit de eitjes komen na enkele uren tot dagen kleine witte larven, oftewel maden. Ze zien eruit als wormpjes van enkele millimeters tot een centimeter groot.
Zeker, je kunt ze invriezen. Als ze ontdooien krijgen ze alleen vrijwel meteen een bruine kleur… Niet ideaal dus.
Grote maden zijn larven van de Noordelijke bromvlieg en worden vaak in Frankrijk gekweekt. Deze maden verpoppen erg langzaam en zijn daarom erg geschikt voor recreatievissers. Gekoeld bewaard zijn ze vaak wel twee weken tot drie weken houdbaar. Deze maden worden in de hengelsport vaak "vismaden" genoemd.
Uit door TNO in december 2004 uitgevoerde analyses blijkt dat de in ons land verkochte rode maden -zonder uitzondering- zijn gekleurd met Soedanrood. Dit is een giftige stof die nauwelijks afbreekt, het spierweefsel van vissen blijvend rood kleurt en o.a. bekend staat als kankerverwekkend.