Eet het specerij overigens niet rauw, dan is het giftig.
Maar is het ook gezond? Kurkuma bevat onder andere de stof curcumine, en hier worden veel goede eigenschappen aan toegedicht. Zo zou curcumine helpen tegen koorts, infecties en spijsverteringsproblemen. Maar ook zou het werken bij reuma en leveraandoeningen.
Hoeveel kurkuma per dag? Kurkuma is gezond! Volwassenen wordt daarom aanbevolen tussen de 1 en 3 theelepels kurkuma per dag te eten. Te veel kurkuma is niet goed, maar het blijkt geen kwaad te kunnen wanneer u 3 maanden achter elkaar dagelijks 12 gram eet.
Je kunt het bijvoorbeeld over je groenten strooien of in een soep of smoothie verwerken. Zorg wel dat je het met vet, groene thee, zwarte peper of omega 3-vetzuren (vis, schaal- en schelpdieren) combineert. Verschillende kruidenmixen, zoals kerriepoeder en de Thaise kruidenmix van Urtekram, bevatten kurkuma.
Kurkuma kan op verschillende manieren helpen bij het afvallen. Kurkuma helpt bij het vermijden van vetophopingen, en bevordert de transformatie van wit vet naar bruin vet. Het heeft ook een thermogene werking wat duidelijk helpt bij het verbranden van vet.
De meeste mensen die beginnen met het elke dag nemen van Kurkuma voelen de effecten na 2-5 dagen. We adviseren om tenminste 1 verpakking lang elke dag Kurkuma te nemen om de maximale effecten te kunnen ondervinden.
Kurkuma is vooral bekend van de Indiase keuken. Je ziet de specerijen terug in Curry's of kerriegerechten. Kurkuma wordt meer gebruikt t.o.v. gember vanwege de voedingswaarde, en vele andere voordelen.
Zoals we net leerden stimuleert kurkuma de werking van de galblaas. De galblaas is verbonden met de lever (en het bovenste gedeelte van de dunne darm). En de lever is het belangrijkste orgaan als je jouw lichaam wilt ontgiften. Kurkuma helpt de lever zijn werk goed te doen.
Tal van wetenschappelijk publicaties tonen aan dat de kruiden kurkuma en gember elkaar versterken. De combinatie werkt ontstekingsremmend, beschermt de aderen en remt het hongergevoel. De werkende stoffen in gember zijn gingerol, shogaol en zerumbone.
De meest voorkomende bijwerkingen van kurkuma zijn maagklachten, misselijkheid, diarree en duizeligheid. In de meeste gevallen komen deze klachten voor als je kurkuma dagelijks in de vorm van een hoog gedoseerd supplement inneemt.
In veel Aziatische landen gebruikt men kurkuma als middel tegen huidaandoeningen. Bij laboratoriumtesten blijkt de curcumine in kurkuma te werken als antioxidant. Dit betekent dat het celbeschadiging vertraagt. Bovendien blijkt het een antibacteriële werking te hebben.
Kurkuma is bloedverdunnend, helpt om de samenklontering van bloedplaatjes te voorkomen en verlaagt de cholesterol. Verlicht gewrichtspijn bij reuma, artrose en artritis. Kurkuma wordt in Azië al eeuwenlang gebruikt als natuurlijke pijnstiller.
Kruidenproducten met geelwortel of kurkuma zijn als geneesmiddel goedgekeurd voor verlichting van maag- en darmklachten. Kruidenproducten met geelwortel worden als supplement daarnaast ook gebruikt bij andere klachten, zoals pijnklachten, menstruatieklachten en insectenbeten.
Regelmatig krijg ik de vraag wat het beste is: verse kurkuma, geelwortelpoeder of een curcumine-supplement. Deze vraag is niet zo makkelijk te beantwoorden, want er is geen onderzoek naar gedaan. In het algemeen geldt dat verse producten het meeste van hun voedingswaarde bevatten.
Je kunt de kurkuma wortel schillen en in plakjes snijden en die kun je toevoegen aan een gerecht. De kurkuma zal kleur en smaak afgeven. De plakjes haal je er voor gebruik weer uit. Je kunt ook de wortel raspen, het vocht eruit drukken en het vocht gebruiken of bij voorbeeld rijst geel te kleuren.
Behalve het remmen van ontstekingen zorgt Kurkuma ook voor een sterkere hart- en bloedvaten, waardoor de kans op hoge bloeddruk en alle bijkomende gevolgen verminderd wordt.
Stel altijd je arts zorgverlener op de hoogte van de supplementen die je neemt, ook kurkuma of curcumine. Kortom: Onderzoek wijst uit dat een dosis kurkuma van 500 -2000 mg per dag effectief zou zijn. Het wordt echter afgeraden om langdurig een hoge dosis in te nemen.
Is kurkuma écht de natuurlijke pijnstiller en ontstekingsremmer? Kort en bondig: ja. Het belangrijkste bestanddeel van kurkuma is curcumine. Deze stof verlicht pijn en voorkomt ontstekingen.
Wanneer je langere tijd grote hoeveelheden kurkuma gebruikt, kan dit bovendien leverschade veroorzaken. Het is advies is daarom om het gebruik van kurkuma in hogere doseringen (bijvoorbeeld door capsules of tabletten) met een arts te overleggen.
De eenvoudigste manier om kurkuma-thee te maken is door een theelepel gemalen kurkuma en een snufje zwarte peper op te lossen in een glas warm water. Roer goed door en drink de kurkuma-thee wanneer de drank nog warm is. Voeg eventueel wat extra-vierge olijfolie toe.
Kurkuma helpt enorm bij de spijsvertering en vermindert maag- en darmklachten. Maar ook maagzuur – een veelgehoorde klacht tijdens de zwangerschap – vermindert door het eten van kurkuma.
Interacties met andere geneesmiddelen en voedingssupplementen. Kurkuma kan een bloedverdunnend en suikerverlagend effect hebben. Aan mensen die hier al 'klassieke' medicatie voor nemen, wordt aangeraden het gebruik van kurkuma zeker te melden aan hun arts.
Kurkuma staat bekend als stof die je veilig kunt gebruiken. Kurkuma is niet giftig. Volgens het Europees Medicijnen Agentschap (EMA) kunnen mensen veilig tweemaal daags 500 milligram gedurende dertig dagen eten of drinken.
Conclusie. Verschillende onderzoeken tonen aan dat supplementen op basis van kurkuma de pijn, stijfheid en beweeglijkheid bij knieartrose op korte termijn kunnen verbeteren.