Haarconditioner
Handig als je al onder de douche staat en ineens beseft dat je geen scheerschuim meer hebt. Aangezien conditioner speciaal gemaakt is om je huid en haar te hydrateren, zal je huid zijdezacht aanvoelen na het scheren. Scheerschuim of haarconditioner: je merkt het verschil niet!
Hoe minder kracht je nodig hebt voor elk haartje, hoe comfortabeler je scheerbeurt. Smeren. Scheerzeep creëert een dunne beschermingslaag tussen het mesje en de huid, waardoor er minder wrijving is en de kans op roodheid, scheeruitslag en irritatie gereduceerd wordt - met minder wondjes en sneetjes als resultaat.
Het is niet altijd nodig om bij het scheren scheerschuim te gebruiken. Er zijn alternatieve middelen zoals haarconditioner, douchegel en gewoon water waarmee je je net zo goed kunt scheren als met scheerschuim.
Scheerschuim maken met scheerzeep
Meestal gaat de scheerzeep na 20-30 seconden en schuim produceren. Het kan nog wel eens helpen om vooraf het scheren de harde scheerzeep even natmaken met een klein beetje water. Hierdoor gaat de zeep al licht oplossen.
Douchegel, afwasmiddel, shampoo of conditioner; het zijn alle vier prima vervangers voor je oude vertrouwde scheerschuim. Het schuim doet niet onder voor dat van scheerschuim. Let bij afwasmiddel wel op dat je huid kan uitdrogen. Dit gebruik je dus alleen in uiterste nood.
Scheren, het is en blijft een tijdrovende taak. Geen wonder dat velen – om tijd te besparen – weleens shampoo, conditioner of douchegel gebruiken in plaats van scheerschuim. Maar dit blijkt dus een echte no-go te zijn.
Scheer langzaam en rustig met de richting van de haargroei mee, dit is meestal naar beneden. Houd de huid zo strak mogelijk om wondjes te voorkomen. Anders blijven de haartjes in het scheermesje hangen en schuren ze langs je huid. Hierdoor krijg je soms een jeukende huid en rode bultjes.
Wekelijks scrubben
De korrels in een goede scrub zorgen ervoor dat dode huidcellen worden verwijderd en slijten aanwezige stoppeltjes als het ware wat af waardoor ze zachter aanvoelen. Gebruik wel altijd een natuurlijke, plasticvrije scrub. Dit is voelbaar beter voor je huid en het milieu.
Nat scheren is ideaal voor een glad resultaat en wanneer je genoeg tijd hebt voor scheren. Wanneer je huid wat gevoeliger is voor roodheid en puistjes, dan is nat scheren beter. Als je van comfortabel scheren houdt en wel tegen wat stoppeltjes kunt, dan is droog scheren de juiste keuze.
Geen scheerschuim gebruiken.
Hoeveel haast je ook hebt, gebruik een scheergel of creme om je huid en haartjes zacht te maken. Scheren zonder scheerschuim, of met gewone zeep, vergroot de kans op huidbeschadiging.
Scheren blijft een snelle en pijnloze methode voor ontharing. Een nadeel is dat de haren soms al na een of twee dagen teruggroeien, waardoor je weer opnieuw aan de slag moet. Ook bestaat er een kans op wondjes door het scheren en kunnen haarzakjes gaan ontsteken. Ook kun je je benen ontharen met een ontharingscrème.
U kunt naar babyolie grijpen als uw gebruikelijke scheerproducten bijna op zijn. Veel babyoliën zijn voornamelijk gemaakt van minerale olie en kunnen je huid bevochtigen. Het scheren met babyolie kan een goede vervanging zijn voor scheerschuim, omdat het je huid glad en zacht kan maken voor het scheren.
Het scheren met conditioner werkt precies hetzelfde als met scheerschuim. Laat de conditioner wel even intrekken, zodat de verzorgende ingrediënten ook echt de tijd krijgen om de haartjes zacht te maken. Deze hack is natuurlijk ook ideaal voor op vakantie.
Het benen scheren bij mannen komt eigenlijk voort uit (top)sport. Neem de bodybuilders, een groep die altijd en overal haar vrij lijkt te zijn geweest. Dat is begrijpelijk, want gladgeschoren benen zouden meer accent leggen op de spieren. Dit is een no-brainer voor elke serieuze bodybuilder, vooral tijdens wedstrijden.
Zo'n 25 procent van de mannen doet alle schaamhaar weg, 20 procent doet aan wildgroei en 55 procent werkt het bij. Bij de vrouwen doet 50 procent alles weg, 11 procent doet aan wildgroei en 39 procent werkt het bij. Maar liefst 96 procent van de vrouwen scheert of epileert haar okselhaar.
Jonge meisjes hoeven zich nog niet zo vaak te scheren als volwassen vrouwen, de haartjes zijn nog fijn en groeien niet zo snel terug. Bespreek dit met haar. Afhankelijk van hoe snel de haartjes teruggroeien, volstaan twee scheerbeurten per week allicht, maar het kan ook vaker zijn.
Het epileren van schaamlippen wordt afgeraden, maar je bikinilijn epileren met een epilator is een effectieve aanpak. Epileren werkt op alle soorten haar - kort, grof, licht of donker. Het is snel, efficiënt en geeft tot 4 weken lang een gladde huid.
De meeste vrouwen van alle leeftijden scheren regelmatig hun oksels en benen. Velen – vooral jonge vrouwen van onder de 40 – kiezen ook voor het intiem scheren van hun schaamstreek. Dat kan de bikinilijn zijn, maar velen kiezen voor het helemaal glad scheren, waarbij alle haren worden verwijderd.
Wie wel eens denkt dat okselhaar sneller terug komt nadat het afgeschoren wordt, heeft het bij het verkeerde eind. Scheren zorgt er namelijk niet voor dat je haar sneller of dikker terug groeit omdat het de haarfollikel die de haargroei controleert niet beïnvloedt.
Babyolie voor scheerschuim
Smeer je benen (of oksels) goed in met babyolie voordat je scheerschuim aanbrengt. Water en olie gaan niet samen, dus de olie verdwijnt vanzelf, maar het eindresultaat liegt er niet om. Zo zijn je benen na het scheren vrij van een branderig gevoel en zijn ze zachter dan ooit.
Smeer je baard en snor in met scheerschuim. Laat dit een minuutje intrekken. Trek de huid strak en scheer de haartjes met een scherp scheermesje weg. Scheer met de haarrichting mee en duw niet te hard op het mesje.
Sommige dingen, wat dacht je van make-up, kunnen soms lelijke vlekken op kleding veroorzaken. Shampoo kan gelukkig een uitweg bieden. Breng er wat van op de vlek aan vóór je het kledingstuk in de wasmachine doet, ét voilà, de vlek zal na het wassen verdwenen zijn.