Als je de frituurolie niet voldoende ververst, kunnen schadelijke stoffen ontstaan zoals PAK's. De hoeveelheid PAK's neemt toe als je dezelfde frituurolie langer gebruikt. Bij het frituren van zetmeelrijke producten, zoals frietjes, kan ook de stof acrylamide ontstaan.
Als uw olie onveranderd door uw motor blijft stromen, krijgt u te maken met een waslijst aan problemen. Sterker nog, als u te lang wacht met olie verversen, verandert uw gladde en schone olie in vieze drab. Wanneer dit gebeurt, moet uw motor harder werken om door de opeenhoping van smurrie heen te komen.
Wij adviseren de olie na 5-8 keer te verversen.
De houdbaarheid van de meeste oliën is zes tot twaalf maanden. Geopende flessen zijn iets minder lang houdbaar dan dichte. Laat, om kwaliteitsverlies te voorkomen, een oliefles niet te lang in het licht laten staan.
De algemene vuistregel is dat je gebruikte olie één tot drie maanden kunt bewaren, afhankelijk van hoe vaak je het gebruikt en hoe goed je het hebt gefilterd en opgeslagen. Als je de olie slechts een paar keer hebt gebruikt, kan deze doorgaans langer mee.
De meeste oliën moeten na acht tot tien keer gebruik worden vervangen . U moet de olie na elk gebruik uit de frituurpan halen, zeven en op de juiste manier bewaren tot de volgende keer. Een goede tip: bewaar de gefilterde olie (voedselresten die in de olie achterblijven, geven het een nare smaak) op een koele, donkere plek tot het volgende gebruik.
Hoe vaak maak je de frituurpan schoon? Elke keer als je het frituurvet vervangt, maak je de frituurpan schoon. Dit is ongeveer eens per 5 keer gebruiken. Als je de frituurpan hebt gebruikt maar daarna lange tijd niet van plan bent te gebruiken, maak 'm dan een keer extra schoon.
⦁ Geur: Ruik aan de olie. Een ranzige, zure of vreemde geur betekent dat de olie bedorven is. ⦁ Smaak: Proef een beetje van de olie. Olie moet lekker van smaak zijn en geen vreemde of onaangename smaak hebben.
Kunnen oliën bederven? Zeker wel! Oliën en vetten kunnen bederven door ranzig worden oftewel oxideren. Oxidatie ontstaat door licht, zuurstof en vocht en warmte.
Casual dining: streef naar elke 5-7 dagen, afhankelijk van hoe druk je het hebt. Fine dining: kan 1-2 weken duren, omdat je waarschijnlijk minder frituurt. Fish and chips-winkels: elke 3-4 dagen . Gepaneerde gerechten zijn slecht voor olie.
Oude olie kan met zuurstof reageren en ranzig worden. Bovendien ontstaan er sneller schadelijke stoffen zoals PAK's. Als de frituurolie 5 tot 7 keer is gebruikt, is het advies de olie te vervangen. Dat geldt ook als er een sterke geur of smaak aan zit, het donker of stroperig wordt en gaat walmen of schuimen.
Als je tijdens het frituren onder het rookpunt van de olie blijft, ontstaan er zo min mogelijk schadelijke stoffen. Extra vergine olijfolie, ongeraffineerde zonnebloemolie en lijnzaadolie hebben een laag rookpunt. Deze soorten zijn dus minder geschikt om in te frituren.
Hoe vaak moet je olie verversen
Ons advies is dit na ieder 10.000 tot 15.000 kilometers te doen. Als je niet zo veel rijdt doe het dan gemiddeld 1x per jaar. De reden hiervan is, is dat de motor minder vaak op temperatuur komt en het oliefilter sneller vies wordt.
De motor van je auto kan niet zonder olie. Door de motorolie komt er een dun laagje olie op de bewegende motoronderdelen en dat reduceert slijtage en wrijving. Daardoor functioneert jouw auto beter en soepeler bij elke temperatuur.
Sludge is een duidelijk teken dat de olie direct moet worden ververst. Het is verstandiger om sludge te voorkomen door de olie periodiek te laten verversen. Ziet u sludge in de oliedop? Dan is de olie in uw auto aan verversing toe.
Als u een oliewissel te lang uitstelt, kan de viscositeit van de olie afnemen, wat leidt tot verhoogde wrijving en versnelde slijtage van kritieke motorcomponenten zoals zuigers, cilinders en lagers . Deze slijtage kan uiteindelijk resulteren in kostbare motorschade en verminderde prestaties.
Om ervoor te zorgen dat de kwaliteit van je voedsel zo hoog mogelijk blijft en dat je geen schadelijke stoffen tot je neemt, moet je het gebruikte frituurvet op tijd vervangen. Je houdt hierbij aan dat je het vet weggooit nadat je er zo'n vijf tot zeven keer mee hebt gefrituurd.
Essentiële olie kan giftig zijn
Eucalyptus of tea tree olie bijvoorbeeld. Andere oliën, zoals citroenolie of pepermuntolie, kunnen wel ingenomen worden, maar ook daarbij is voorzichtigheid geboden. Essentiële oliën zijn namelijk zeer geconcentreerd en kunnen toxisch zijn wanneer ze onjuist worden ingenomen.
Frituur je veel gepaneerde snacks dan is de vervuiling groter. Dan zou je eigenlijk moeten filteren. Langer dan een maand zou ik frituurolie of vloeibaar frituurvet niet bewaren. Frituurvet gaat langer mee, Ossewit (rundvet), kokosolie en palmolie zelfs rustig een jaar als het vet schoon blijft.
Dergelijke indicaties omvatten schuimvorming, verdonkering of overmatig roken , wat aangeeft dat de olie moet worden weggegooid. Andere tekenen van verslechterde olie zijn een ranzige geur en/of het niet bubbelen wanneer er voedsel wordt toegevoegd. De olie wordt dikker wanneer deze wordt gekoeld, maar keert terug naar de oorspronkelijke consistentie wanneer deze opnieuw wordt verwarmd.
Het uiterlijk van uw olie kan u ook een aanwijzing geven of deze ranzig is geworden. Veel oliën worden troebel en scheiden zich wanneer ze in de koelkast worden bewaard, maar olie die donker is geworden of een schuimend oppervlak heeft bij kamertemperatuur, moet worden weggegooid.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Het vet is ranzig, ruikt en smaakt zuur of is donker verkleurd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
De frituurpan schoonmaken met afwasmiddel
Afwasmiddel heeft een ontvettende werking en kan gebruikt worden voor het schoonmaken van het frituurmandje en de binnenkant van de frituurpan.
Giet eerst de vieze frituurolie uit de friteuse met behulp van een trechter in een fles die je later naar het containerpark brengt. Vul daarna de lege frietketel voor 3/4 met water en voeg een vaatwastablet toe. Zet de friteuse aan op 90°C en laat 10 minuutjes inwerken.
Vul de frituurpan met water tot aan de maximale olielijn en meng er een paar druppels afwasmiddel door. Zet de frituurpan aan en laat het water koken. Hitte is het geheim van de beste manier om een frituurpan schoon te maken!Laat het water enkele minuten koken, haal de stekker uit het stopcontact en laat het water afkoelen.