De uitkomst: yoga scoort vergelijkbaar of beter dan andere sporten op vermindering van angst en stress, een betere balans, minder vermoeidheid, een beter humeur, minder pijn, verlaging van het cholesterolgehalte en een betere kwaliteit van leven op sociaal gebied en op het werk.
"Yoga is heel gezond omdat het werkt op alle niveaus van ons zijn – fysiek, mentaal en emotioneel", zegt Thirza van de Hoef, yogadocente en spreker op Healthy Fest. "Je bent niet alleen fysiek in beweging, maar je bent tevens bezig met een stuk mindfulness. Yoga is eigenlijk meditatie in beweging.
Yoga helpt je om bewuster te worden van je lichaam en je lichaamshouding hiermee te verbeteren, omdat je bewegingen uitvoert die heel goed zijn voor je lichaam. Het langer vasthouden van houdingen zorgt ervoor dat je botten versterkt worden en dat je minder kans hebt op bijvoorbeeld osteoporose (botontkalking).
De duur van de les is iedere dag verschillend, meestal duurt de yogales tussen de 20 en 40 minuten. Het fijne aan de lessen is dat ze verschillend van elkaar zijn. Het kan dus zijn dat je op een dag voornamelijk bezig bent met het 'naar jezelf luisteren' en voornamelijk mediteert.
Yoga is een uitdagende training
Dat heeft wel als voordeel dat je er een gespierd lichaam van krijgt. In tegenstelling tot de spieren die je kweekt met gewichten, beschikken je yogaspieren bovendien over uithoudingsvermogen.
Opgeslagen spanning en emotie
Met yin yoga werk (stretch) je diep in het bindweefsel en daarmee geef je je lichaam de ruimte om deze spanning daar los te laten. Als er veel spanning vast zit kan dit zich uiten in moeheid, vlak na een houding of op dezelfde dag. Dit gaat vanzelf weer over.
In de meeste gevallen duurt een les 90 minuten en worden ongeveer tussen de 450 en 550 calorieën per uur verbrand. Het bijzondere aan deze vorm is dat de meeste mensen denken dat je veel meer calorieën verbrandt dan bij veel andere vormen van yoga.
Je maakt tijdens de Yoga les gebruik van verschillende oefeningen en houdingen. Tijdens de uitvoering span je je spieren aan en je rekt je spieren op. Je houdt de houding voor een bepaalde tijd vast. Dit kan spierpijn tot gevolg hebben.
Iedere fanatieke yogabeoefenaar zal de positieve effecten van yoga beamen. Yoga heeft zowel mentaal als fysiek een positieve uitwerking, omdat yoga lichaam en geest verbindt door middel van de ademhaling. Tot de voordelen van yoga behoren beter slapen, een sterker lichaam en een rustiger hoofd.
Yoga is een veel meer gebalanceerde manier van krachttraining. In tegenstelling tot krachttraining houdt yoga je spieren in balans en worden je spieren geleidelijk aan opgebouwd. Bij krachttraining groeien je spieren sneller. Je zult ook merken dat door yoga je spieren langer en flexibeler worden.
Yoga in de ochtend
Het helpt voor een frisse start van de dag en je brengt je lichaam in beweging. Dat geeft een soort focus voor de rest van de dag. Ik ga dan niet gelijk 'hard van start'. Lekker opwarmen, want je spieren zijn dan nog helemaal niet warm.
Beginnen met Yoga maakt je fitter!
In plaats van op de bank te zitten, ben je door middel van Yoga even lekker een half uurtje of uurtje bezig. Je kan Yoga zo zwaar maken als je zelf wilt. Doe je het dus om echt spieren op te bouwen, dan is een wat krachtigere vorm van Yoga aan te raden, zoals PowerYoga.
Door je practice in de ochtend te doen start je de dag ontspannen. Je bent hierdoor minder vatbaar voor stress en kunt de uitdagingen van de dag beter aan. Door je dag ontspannen te beginnen geef je stress een minder grote kans om op te bouwen.
Eet daarom binnen een uur na de yoga een eiwitrijke snack (bijvoorbeeld noten, zaden, yoghurt of kwark, een cracker met pindakaas, een gekookt ei, een stuk kaas e.d.) of -indien je toch ging eten- een volwaardige maaltijd (wil je meer weten over wat een volwaardige maaltijd inhoudt, check dan deze yoga dieetblog).
Yoga is geen sport, en dat zal het ook nooit worden. Ja, je bent bij veel vormen van Yoga een fysieke inspanning aan het leveren, soms zwaar, soms minder zwaar, maar het is geen sport. Onder andere omdat er geen competitie element in Yoga zit. Je kunt niet winnen.
De staande houdingen versterken onder andere je hamstrings en je quadriceps, dit zijn beide bovenbeenspieren. Ook de buikspieren worden versterkt bij staande houdingen. Bij de zittende houdingen wordt de wervelkolom versterkt. Liggende houdingen zijn goed voor de buik- en rugspieren.
Met intensieve yogastijlen, zoals Bikram Yoga en Power Yoga, verbrand je meer calorieën en val je sneller af dan met rustige yogastijlen zoals Yin Yoga of Hatha Yoga. Wanneer afvallen een van de hoofdredenen is voor je yogasessie, kun je dus het beste kiezen voor een yogavorm waarbij je veel calorieën verbrandt.
Het beoefenen van yoga in een verwarmde ruimte is zeer intensief. De hitte zal ervoor zorgen dat je hart sneller gaat kloppen om je lichaam af te koelen. En een hogere hartslag betekent een betere cardiotraining dan in een gewone niet verwarmde ruimte. Hot yoga zorgt voor een betere long capaciteit.
Emoties loslaten met yin yoga
Onverwerkte emoties en angst slaan zich dus op in je heupen. Doordat je tijdens een yin yoga les de focus legt op het soepeler maken van je fascia — oftewel je bindweefsel — kun je ook emoties loslaten die naar boven komen drijven.
Waarom is yoga zo duur? Een yogales in een studio volgen kan erg duur lijken. De kosten kunnen variëren van €10-€50. Echter is deze prijs al snel te verklaren als je nagaat dat er veel investeringen zijn gemaakt; niet alleen in tijd maar ook in het materiaal.
Antwoord: De beste Yin Yoga kleding is gemaakt van katoen of bamboe, dus natuurlijke materialen, valt meestal wat losser, heeft geen vervelende naden, knopen of ritsen. Daarnaast is het handig om verschillende lagen kleren te dragen, zodat je het niet te warm of te koud krijgt.