Dat een product doorgespoeld kan worden, betekent niet gelijk dat dat het een goed idee is om dat te doen. Doorgespoelde sanitaire producten komen in het riool terecht, waar ze verstoppingen veroorzaken. De kosten van het deblokkeren van het riool zijn natuurlijk hoog (waardoor onze belasting ook hoger wordt!).
Terwijl wc-papier in het toilet uit elkaar valt, zwellen tampons juist op als ze nat worden. Ook tampons in de wc kunnen dus voor verstoppingen zorgen in je toilet of in de riolering. Dus mocht iemand je ooit vragen: 'kun je tampons door de wc spoelen? ', dan kun je duidelijk zijn – nee!
Sommige producten kunnen het riool verstoppen of vervuilen. Daarom mag u niet al uw afval door de wc of gootsteen spoelen. Denk aan maandverband, medicijnresten of frituurvet. Wat wel mag is bijvoorbeeld toiletpapier, zuivelresten (melk) en resten van reinigingsmiddelen.
Je maandverband of tampon doorspoelen doe je niet omdat de kans groot is dat dat de leidingen verstopt.
9. Wegwerpdoekjes. Alhoewel deze producten worden verkocht als 'wegwerpbaar' zijn ze over het algemeen veel te dik om door het toilet te spoelen. Gooi je wegwerpdoekjes dus ook gewoon in de prullenbak.
Weggooien doe je in ieder geval niet in het toilet
Maar door het toilet spoelen is echt de verkeerde manier. Het probleem hiermee is dat een condoom niet in stukken uit elkaar valt, zoals ontlasting of toiletpapier. Een condoom is ontworpen om sterk en stevig te zijn en niet te scheuren.
Leg een knoop in het condoom en gooi het in de vuilnisbak (niet in het toilet, dan krijg je verstoppingen).
Er zijn maar 3 dingen die in het toilet horen. De drie P's: plas, poep en (wc-)papier. Dus geen doekjes, geen tampons, geen inbrenghulzen en zeker geen maandverband.
Yoni tampons, maandverband en inlegkruisjes zijn biologisch afbreekbaar, maar dit betekent niet dat je deze door het toilet kunt spoelen. Dit zou verstoppingen kunnen veroorzaken.
Ook de vochtige doekjes waar op staat dat ze door de wc mogen, aangegeven met een etiket op de verpakking. Staat er een plaatje van een open wc, dan mag het doorgespoeld worden. Staat er een wc met een kruis doorheen, dan mogen de doekjes niet door de wc.
Let op: je mag keukenrol en papieren zakdoekjes niet zomaar door de wc spoelen. Dit kan voor nare verstoppingen zorgen en dat wil je natuurlijk niet. Dit kun je oplossen door een prullenbakje naast de wc te plaatsen, waar je het papier in kunt doen na het afvegen.
Dunne zuivelresten (zoals melk) kun je, om viezigheid te voorkomen, beter door de gootsteen spoelen. Dikke zuivelresten, zoals yoghurt en vla, kunnen ook met verpakking en al in de vuilnisbak bij het restafval.
Vochtig wc-papier waarop het logo van een toiletpot staat, mag je door de wc spoelen. Maar niet: schoonmaakdoekjes, babydoekjes, billendoekjes, snoetenpoetsers en doekjes om make-up te verwijderen. Dranken en vloeibare restjes eten mag je wegspoelen, maar vaste etensresten horen in de bak voor gft.
Ook poepen met een tampon is geen probleem. Het is extra belangrijk dat er geen poep op het touwtje van je tampon komt. Dit kan namelijk een vaginale infectie veroorzaken. Zorg er dus voor dat je ontlasting het touwtje niet bevuilt of verwissel je tampon voor de zekerheid na je nummer twee.
Breng de inbrenghuls voorzichtig in je vagina, gericht naar je onderrug. Stop wanneer je vingers je lichaam raken. Duw met je wijsvinger het onderste deel van de inbrenghuls (die buiten je lichaam bleef) helemaal naar boven. Hierdoor komt de tampon uit de inbrenghuls en in je vagina.
De cup wordt alleen tijdens de menstruatie ingebracht in de vagina. Als de cup vol zit, verwijder je hem en leeg je hem in het toilet. De menstruatiecup moet minimaal om de twaalf uur geleegd en schoongemaakt worden. Daarna kun je hem meteen weer inbrengen.
Wat in het riool mag
Eigenlijk is het heel simpel. Alleen de drie p's mogen in het toilet: plas, poep en wc-papier. Vochtig toiletpapier mag worden doorgespoeld, maar andere vochtige wegwerpdoekjes zoals baby-, meubel-, vloer-, sanitair- make-up, ramen-, huidverzorging-, multi-purpose en kindergezichtdoekjes niet.
Als je geen afvalvernietiger of composthoop hebt, kun je je eieren gewoon in de vuilnisbak gooien. Dit geldt voor eiwitten, dooiers, schalen en hele eieren.
Condooms zijn zo dun dat je ze bijna niet voelt. Ze zijn er in verschillende soorten en maten. Zo kun je kiezen wat het beste bij je past. Een condoom vangt het sperma (zaad) op bij het klaarkomen.
De betrouwbaarheid van een condoom als anticonceptiemiddel is sterk afhankelijk van het juiste gebruik. Bij juist gebruik is de kans op een zwangerschap tussen de 2 en 5%. De kans dat een SOA wordt overgedragen is klein.
Er is niets mis met altijd een condoom op zak te hebben. Bewaar een condoom beter niet in je portefeuille of broekzak, omdat het hierdoor beschadigd kan geraken. Loop er ook best niet te lang mee rond. Een condoom heeft immers een vervaldatum, die vermeld staat op elke individuele verpakking.
Een pepermuntdoosje, toilettasje, ongebruikt sieradenkistje of een klein portemonneetje zijn allemaal goede plaatsen om condooms te verstoppen. Een nadeel van deze methode is dat als iemand een pepermuntje of muntje wil, hij of zij de condooms kan vinden.
“De wc is voor de 3 p's: poep, plas en wc-papier. Eten hoort er dus eigenlijk niet in.” De gootsteen kunnen mensen volgens Gastkemper wel gebruiken om eten of drinken door te spoelen, maar alleen als het door het zeefje past.
Een restje jus of gestold vet mag bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft), eventueel opgedept met keukenpapier of verpakt in een krantenpagina. Spoel olie en vetten niet door de gootsteen, want ze veroorzaken verstoppingen van het riool. Motorolie en smeervet horen bij het klein chemisch afval.