Het is beter om een nieuwe plant te verpotten zonder binnenpot. Nieuwe kamerplanten staan namelijk altijd in een passende kweekpot en groeien hierin niet groter. Een plant die reeds in een sierpot staat en toe is aan een nieuwe pot, heeft een bloempot nodig die 20% groter is dan de vorige.
Door het verpotten geef je je planten nieuwe voedingsstoffen waardoor je de groei stimuleert. Als je planten verpot geef je ze ook de ruimte om te groeien. Hierdoor voorkom je verstikking van de wortels en daardoor het wegkwijnen van de planten. Verder heeft een grotere pot als voordeel dat er meer grond in de pot zit.
HET grote voordeel van een binnenpot:
Hierdoor hebben planten continu natte voeten, wortels dus. Hierdoor kunnen de wortels op den duur gaan rotten. Door zo'n binnenpot kan het overtollige water simpel weglopen en blijft dit water staan in de plantenpot zelf maar niét in de binnenpot met aarde waar de plant in staat.
Het makkelijkste is vaak om hydrokorrels (kleikorrels) onderin de bloempot te doen, gezien deze goedkoop zijn en licht van gewicht. Vul de bloempot op tot het punt dat je de inzethoes kan plaatsten. Daarna zet je de plant erin en vul je de bloempot af met aarde of een substraat.
Je koopt een kamerplant met een pot en klaar ben je? Dat is in het begin zeker het geval, maar na een jaar of anderhalf moet je zeker de potgrond vervangen. Het begin van het groeiseizoen (februari/maart) is daarvoor een goed moment. In de oude potgrond van je planten is de voeding uitgespoeld.
Als je er achter komt dat je te enthousiast je plant in een te grote pot hebt gezet, kun je er altijd voor kiezen om deze naar een kleinere pot te verpotten. Terug verpotten, of terugpotten zeg maar. Als je je plant verpot naar een grotere pot, kies je het liefst een pot die zo'n 20% groter is dan de kweekpot.
Vaste planten kunt u het hele jaar door verplanten, mits het niet vriest. Het beste resultaat is echter te verwachten bij verplanten in de rustperiode. De meeste soorten kunt u daarom het beste verplanten in het voorjaar (maart-mei, bij voorkeur tot eind april) of het najaar (september-november).
Bij de meeste kamerplanten die wekelijks of tweewekelijks water krijgen is een mengsel van 30% perliet en 70% algemene potgrond voor kamerplanten een goede keuze. Zo blijft de bodem lekker luchtig en heb je minder kans op wortelrot.
De potgrond van jouw plant kan in de loop van de tijd dichter en vaster worden. Geen zorgen, dit is niet gek en gebeurt bij waarschijnlijk elke kamerplant. De grond wordt dichter doordat je de plant water geeft en omdat deze grond zich dan gaat verdichten rond de wortels.
Planten hebben zonlicht nodig om te groeien! Plantjes die op een zonnige plek staan groeien sneller, worden groter en geven een betere oogst. In een kasje groeien je plantjes sneller, want vaak is de temperatuur net wat hoger en droogt de bodem minder snel uit.
Wortelrot treedt op als je kamerplant, cactus of vetplant te veel water heeft gehad. Hierdoor kunnen de wortels geen zuurstof opnemen en verrotten ze. Dit kan je verhelpen door de plant te verpotten en de oude verrotte wortels weg te snijden.
Daarnaast is het zo dat de ene plant vaker nieuwe voeding nodig dan de andere. Eenjarige en snelgroeiende planten hebben bijvoorbeeld vaker vervanging nodig, omdat ze harder groeien en de wortels snel sterker worden. Een nieuwe pot met verse grond geeft ze dan de ruimte en de voedingsstoffen om groter te worden.
Eenvoudig: laat de plant gewoon in de plastic pot staan waarin je 'm gekocht hebt (de kweekpot) en zet de kweekpot in de sierpot. Vandaar dat een sierpot ook wel een 'ompot' genoemd wordt.
De belangrijkste verdere onderverdeling is naar secundaire diktegroei - de aanwezigheid van een verhoute stengel of stam. vaste plant. Een vaste plant is een kruidachtige en niet-verhoute, overblijvende zaadplant, die meer dan eenmaal tijdens zijn levensduur kan bloeien én langer dan twee jaar leeft.
En het verpotten van je plant kan ook in de herfst of de winter, vooral als je ziet dat je plant enorm uit z'n pot is gegroeid. En ook hier kun je dat beter doen bij een plant die actief aan het groeien is, dan bij een plant die in rust is. Mocht je de wortels dan beschadigen, dan kan je plant er beter van herstellen.
Vaste planten zijn van het vroege voorjaar tot in de herfst te koop. Je kunt vaste planten in pot het hele jaar door in de tuin zetten, mits het niet vriest. De beste tijd om een border in te planten is het voorjaar of het najaar.
Door op de bodem van de bloempotten een laagje scherven of Hydrokorrels aan te brengen, stimuleer je de waterafvoer en slipt het bodemgat niet dicht. Watergeven, al dan niet geautomatiseerd, moet worden afgestemd op de behoefte van de planten en het waterbergend vermogen van het grondmengsel.
Sommige planten houden van heel veel licht en dus van de volle zon, terwijl andere planten daar juist helemaal niet van houden en dus liever op een schaduwplekje staan. Uiteraard heb je ook nog planten die liever voor de middenweg gaan en bijvoorbeeld wel van licht houden, maar niet tegen de volle zon kunnen.
Potgrond bederft namelijk niet zo snel. Zo lang u de potgrond droog en koel bewaart, bijvoorbeeld in de schuur of het tuinhuisje, kan er vrijwel niets mee gebeuren en kunt u het later zonder problemen opnieuw gebruiken.
In een plantenbak zonder bodem hoef je geen afwateringsgaten meer te maken, omdat het regenwater direct de bodem in kan lopen; Een plantenbak zonder bodem kun je ook gebruiken als plantenborder in de tuin; Je kunt een plantenbak zonder bodem (bij het modulaire systeem) naar vorm samenstellen.
Hoe verdrinkt een plant? Een plant verdrinkt door wortelrot. De wortels van planten zorgen ervoor dat een plant voorzien wordt van water en van bouwstoffen. Via een vernuftig systeem trekt de plant vanuit de wortels het water omhoog, via de nerven, naar alle plekken in de plant waar water en bouwstoffen nodig zijn.
In een vierkante of rechthoekige plantenbak bereken je de hoeveelheid potgrond als volgt. Lengte in cm x breedte in cm x hoogte in cm : 1000.