Kies altijd voor de dode takken, de takken die het meest overhangen aan de buitenkant van de plant, de allerhoogste takken of de oudste twijgen. Op de takken die je dit jaar niet snoeit, ontstaan nog dit jaar bloemen. Zo heb je een hortensia die rijk bloeit in de zomer!
Pluimhortensia: Hydrangea paniculata
Als u hem terug snoeit tot zo'n 20 á 30 cm boven de grond, kan hij in datzelfde jaar toch alweer uitgroeien tot zo'n 120 cm hoogte. Als u hem wat hoger laat, op zo'n 60 cm, krijgt u minder grote bloempluimen. Zou u helemaal niet snoeien, dan wordt deze struik al snel 250 cm hoog.
Hortensia die u nauwelijks snoeit: overjarig hout
De boerenhortensia (Hydrangea macrophylla), de eikenbladhortensia (Hydrangea quercifolia), Hydrangea serrata, de fluweelhortensia (Hydrangea aspera) en de klimhortensia (Hydrangea anomala ssp. petiolaris) vormen bloemen op overjarig hout.
Knip na de bloei en zeker voor maart!) de uitgebloeide bloemen weg vlak boven het bovenste paar gezonde knoppen. Snoei niet in het voorjaar want dan bloeien de hortensia's nauwelijks. Je kan wel een aantal oude takken tot aan de grond afknippen, zo kan de struik zich verjongen.
Zon is niet goed voor hortensia
De zon brandt de bloemen van de hortensia kapot. Je merkt het als je 's avonds je hand over de bloemen haalt: ze knisperen van de droogte. Ook het blad kan opgekruld zijn en brandvlekken vertonen. De enige optie is dan om je planten van tevoren al tegen de zon te beschermen.
De hortensia is erg geliefd om zijn massale bloei en tevens om de lange bloeiperiode van eind juli tot in de herfst. Zelfs na de bloei behoud de hortensia zijn pracht door de uitgebloeide bloemen, als er in de winter sneeuw valt komen deze extra mooi uit.
Zorg ervoor dat je struik in een vochtige grond staat of de droge grond goed extra water geeft. Anders laten de bloemen zich niet snel zien. Plant de struik ook op een plek waar zowel schaduw als zon komen. Ondanks dat de hortensia's fan zijn van de koelte kunnen ze goed tot bloei komen in de ochtend- of avondzon.
De meeste hortensia's snoei je het beste in het voorjaar, op de klimhortensia na. Snoei hortensia's in ieder geval niet in het najaar of in de winter. Laat de verwelkte bloemen gewoon aan de struik zitten, want die beschermen de plant in de winter tegen de kou.
Om een te groot geworden struik kleiner te maken, kunt u het beste het ene jaar een deel van de oude takken wegknippen en het volgende jaar het andere deel. Zo houdt u een frisse struik, en belangrijker nog: u zorgt er zo voor dat de struik ieder jaar blijft bloeien.
Zou je een boerenhortensia in het voorjaar flink terugsnoeien dan geeft hij amper bloemen! Alleen om de plant groeikrachtig te houden is het nodig hem na een jaar of vier te verjongen. Dat doe je door enkele van de oudste, dikste takken tot bij de grond af te knippen.
Samenvatting van hortensia snoeien die bloeien op overjarig hout. Knip na de bloei, voor de winter en dus in het najaar, de uitgebloeide bloemen weg. Of knip de uitgebloeide bloemen weg na de winter, maar voor 1 maart, vlak boven de bovenste paar dikke gen gezonde knoppen.
Waarom bloeit mijn hortensia niet? Bloemknoppen en zelfs takken kunnen verdrogen in de winter tijdens langdurige 'droge' vorst. Nachtvorst in het late voorjaar is echter de grootste boosdoener, hierdoor sterven namelijk de bloemknoppen af wat als gevolg heeft dat er geen of minder bloemen aan te hortensia komen.
De bruine bloemen kunnen ontstaan doordat de hortensia uitgebloeid raakt. Meestal raakt deze uitgebloeid in het najaar. Het is dus heel normaal dat de bloemen dan bruin verkleuren. Later zal de hortensia ook het blad verliezen.
Is de tak van binnen nog groen dan zit er leven in de plant. Is de tak van binnen bruin dan is de tak dood. Let op: Bij een hortensia kan het zijn dat er enkele takken dood zijn, terwijl andere takken nog in leven zijn. Eén bruine tak wil dus niet gelijk zeggen dat de hortensia dood is.
Er zijn wel honderden verschillende hortensia soorten. Over het algemeen bloeien hortensia's in het voorjaar en zomer. Enkele soorten bloeien slechts enkele weken, terwijl de Hydrangea 'Forever & Ever' het wel enkele maanden (april t/m november) bloeit. Een hortensia bloeit ieder jaar.
Het bemesten van de Hortensia doe je twee keer per jaar met een meststof met meer Kali (K). Kali zorgt namelijk voor de mooie rijke bloemen in de plant. Gebruik je een meststof met veel stikstof (N) dan ga je een slappe plant kweken waar de energie niet van naar de bloei van de knop gaat.
De uitgebloeide bloemen van een hortensia knip je af net boven de al gegroeide bladknoppen, het liefst zo hoog mogelijk. De uitgebloeide bloemen kan je er gedurende het gehele jaar uit knippen, maar als je ze in de winter laat zitten beschermen ze je plant nog de hele winter tegen de vorst.
We raden aan de Hortensia regelmatig water te geven. Je kan het beste tweemaal per week een kleine hoeveelheid water geven. Het is van belang dat de grond, waar de in Hortensia staat, altijd lichtvochtig blijft. Let erop dat er geen laagje water aan de onderkant van de pot blijft staan.
Voor veel mensen die een tuin hebben zijn de heggen de grootste snoeiklus. In het algemeen geldt: niet snoeien tijdens vorst en bij vorst in de weersverwachting. Vaak is de hoofdsnoei in het voorjaar en snoei je in de zomer of aan het begin van de herfst, waar dat nodig is, de vorm bij.
Wintergroene planten die er goed uitzien, hoeven niet gesnoeid te worden. Varens en siergrassen die minder mooi zijn, knip je op ongeveer 10 centimeter boven de grond terug. Haal lelijk blad van bijvoorbeeld kerstroos (Helleborus orientalis) of schoenlappersplant (Bergenia) weg. De planten zien er daarna weer fris uit.
Het blad kan bevroren zijn geraakt, of de plant heeft even te droog gestaan. Maar het kan ook zijn dat het blad al in de knop beschadigd is geraakt en dat zie je dan pas bij het ontvouwen van het blad. Kijk zeker ook of er misschien wolluis onder de bladeren te zien is.
Een hortensia snoeien kan op verschillende momenten in het jaar gebeuren. Je kunt een hortensia snoeien in de winter, hortensia snoeien in de herfst, in de zomer of in het voorjaar; het kan allemaal!
De Magical tuinhortensia houdt van vochtige aarde. In een pot, maar ook in de volle grond heeft de plant regelmatig water nodig. Vooral tijdens warme periodes is dat belangrijk. Geef de plant liever enkele dagen per week veel water dan elke dag een beetje en houd hierbij de bloemen droog.
Als een bloem uitgebloeid is, gaat hij zaad zetten. Dit is een proces dat heel veel water en energie kost. Haal je de dode bloemen eruit, dan gaan de energie en de voedingsstoffen naar de rest van de plant. Daardoor zal je plant langer doorbloeien.
De beste plek voor hortensia. De bol- of boerenhortensia groeit goed in vochtige grond. Hij doet het zowel in de (half)schaduw als in de zon, mist de grond constant enigszins vochtig is. De pluimhortensia staat graag op een zonnige, droge plaats.