Ook op kunstmatige lichtbronnen komen ze af. Overdag zijn meikevers niet actief en rusten ze op boomtakken uit.
De volwassen meikever komt in april/mei tevoorschijn en vliegt enkel uit bij valavond. Overdag rust de meikever op takken van bomen.
Meikever als engerling
De larve verpopt in de bodem, in een soort popkamer. Vijf tot zes weken na de verpopping komt de pop uit in de herfst, maar dan is het voor de kevers nog te koud. Ze blijven in hun popkamer tot in de lentemaanden van het volgend jaar.
De larven van de gewone meikever (engerlingen genaamd) leven in de grond. De volwassen kevers vliegen in mei/juni, voornamelijk in de avondschemering, zich oriënterend op silhouetten van bomen en gebouwen. De sterk gelijkende junikever (Amphimallon solstitialis L.) vliegt uit in juni/juli.
De kevers cirkelen in zwermen rond boomtoppen of elektriciteitspalen en zijn daar op zoek naar een partner om te paren. Als het vrouwtje een mannetje naar haar zin heeft gevonden en de daad verricht heeft, laat ze zich meteen vallen om ergens haar eitjes te gaan leggen.
Engerling (foto: Anne Oosterbaan)De meikever heeft allerlei natuurlijke vijanden. Kevers worden gegeten door vogels (uilen, kraaien, mezen) en de engerlingen worden onder andere gegeten door mollen, woelratten, dassen, wilde zwijnen, kraaien, meeuwen, spreeuwen.
Ze leven vooral op eiken en beuken. In mei en juni vliegen ze massaal rond, waarbij ze een duidelijk zoemend geluid maken. Volwassen meikevers vliegen 's avonds nadat de zon is ondergegaan rond de toppen van loofbomen. Meikevers vliegen ook als het stikdonker is rond, en komen dan op lamplicht af.
De familie Heideman benut een beproefd middel om meikevers te vangen. Een bouwlamp boven een teil met water. De insecten zijn vooral in de schemering actief. Ze komen op het licht af, raken verblind, tuimelen in de teil en verdrinken.
De tweede gaf aan dat engerlingen een hekel hebben aan de wortels van uien, afrikaantjes etc. Bij de Welkoop verkopen ze Grasinsecten Korrels. Deze zijn van gedroogde en gemalen producten, dus biologisch, die de engerlingen niet lekker vinden.
Meikeversoep werd tot medio vorige eeuw in Frankrijk en Duitsland gegeten, de smaak lijkt een beetje op kreeftensoep. De meikevers ontdoen van vleugels en poten, in boter aanbraden en in kalfs- of kippenbouillon gaarkoken.
Een van de eenvoudigste manieren om kevers te bestrijden in huis is door ervoor te zorgen dat alle voedselproducten verpakt zijn en het liefst in een koele en geventileerde omgeving staan. Daardoor zorgt u ervoor dat de kevers hier niet bij komen.
De levenscyclus van de engerling in jouw gazon
Kevers eten graag vegetatie en fruit en dat vinden ze misschien wel in jouw tuin. Wanneer de kever klaar is om zich voort te planten, legt ze haar eitjes in het gazon. Na 4 tot 6 weken worden uit deze eitjes larven geboren, de zogenaamde engerlingen.
diepte in de grond en dat ze na 4 weken engerlingen zijn geworden. Na de overwintering eten ze wortels en na drie jaar veranderen ze in een pop toestand, en blijven dan ong. 1 jaar in de grond. Daarna vliegen ze uit, paren en sterven.
Dan pas ontstaan er schadeplekken door de engerlingen. Als de plaag heel ernstig is dan zie je dat het jaar erop de plaag weer weg is. De natuur lost dit ook vanzelf op, natuurlijke vijanden nemen toe en dan duikt zo'n schadeplek twee á drie jaar later weer ergens anders op.
De meikever komt voor in grote delen van Europa, en is vooral te vinden op open plekken in bossen, bosranden en open velden met gras als begroeiing. In Nederland en België is de soort niet meer zo algemeen als vroeger. De meikever is een van de bekendere Europese kevers en speelt een bescheiden rol in de cultuur.
Een andere belangrijke maatregel voor het bestrijden van junikever bij vollegrondteelten, is het stomen van de grond tijdens de teeltwisseling. Op deze manier dood je de aanwezige engerlingen en poppen in de grond af.
Schade en verspreiding meikever
De laatste jaren is er vooral in het oosten van Nederland weer een toename. De larven van deze kever worden engerlingen genoemd. Ze eten wortels van planten en kunnen enorm veel schade toebrengen in moestuinen en grasvelden.
Ondanks zijn slechte reputatie is de meikever nochtans best een nuttig beestje. Hij dient als voedsel voor bosmuizen, vogels, egels en nachtroofvogels. Als u er bij u thuis ziet, heeft het geen nut de brandweer te bellen. Die kan niets doen aangezien het om een beschermde diersoort gaat.
10-15 cm diepte. Deze eitjes komen na ca. 4-6 weken uit en zo zijn de vraatzuchtige Engerlingen geboren. Sommige Engerlingen kruipen gedurende de wintermaanden diep onder de grond en komen bij het stijgen van de bodemtemperatuur weer bij de graszode, waar weer grote schade wordt aangericht.
Ze halen adem via piepkleine gaatjes in hun skelet. Bijen, mieren en sprinkhanen hebben zuurstof nodig om te overleven, maar insecten hebben geen longen. Ze halen adem via piepkleine gaatjes in hun skelet. Zuurstof in de lucht is voor alle dieren van levensbelang.
Vleermuizen zijn één van de natuurlijke vijanden van de junikever maar ook mezen, kraaien en kikkers eten de volwassen kevers. De junikevers leven echter maar enkele weken waardoor ze snel terug uit het straatbeeld verdwijnen..
Men zegt dat zo'n engerling met zijn kaken venijnig hard kan bijten en dat je daarom best handschoenen draagt.
Torren zijn kevers, en kevers hebben kaken, ze kunnen bijten. Dat onderscheidt ze van andere insecten met zuigsnuiten, zoals wantsen. Kevers maken een volledige gedaanteverwisseling door (eitje, larve, pop, volwassen imago). Dat onderscheidt ze van wantsen.
Emelten en engerlingen worden vaak door elkaar gehaald. Verschil is dat de emelt vooral voorkomt op zandgronden en grijs van kleur is. De engerling heeft een dik wit tot ivoorkleurig lijf met een bruinige kop en drie paar pootjes. Beiden zijn veelvraten.