Als er in het recept voor een cake staat: “de eieren een voor een toevoegen” heeft dit als reden dat de emulgatoren uit de dooier tijd nodig hebben om het vet uit het beslag op te nemen. Doe je dit te snel dan zal het beslag gaan schiften. Op zich is dat niet heel erg, maar dan heb je een minder luchtig beslag.
Eigeel zorgt voor een glanzende donkerbruine kleur korstje als je er deeg mee bestrijkt. Eiwitten, opgeklopt tot opgeklopt eiwit, maken gebak extra luchtig. Hele eieren zorgen ervoor dat je deeg vochtig en tegelijk gebonden is, waardoor het mooi soepel wordt.Ook zorgen eieren voor luchtig gebak.
Waarom is mijn cake niet luchtig? Dit kan aan meerdere dingen liggen. Of je hebt de eieren niet goed genoeg geklopt.Of er zit teveel bloem in het recept.
Karnemelk is een goede vervanger voor ei in cakes. 1 ei staat gelijk aan ½ cup karnemelk. Als je geen karnemelk in de koelkast hebt, kun je dit zelf maken door azijn of citroensap toe te voegen aan een kopje (plantaardige) melk en het 5 minuten te laten staan.
Want hoe langer je cake in de oven staat, hoe meer vocht er kan verdampen. En hoe heter de oven staat, hoe sneller die verdamping gaat. Dus een droge cake ligt dus vaak aan de temperatuur en oventijd.
Laat hem een minuut of 10 afkoelen in de vorm, zodat hij stevig kan worden. Daarna kun je hem veilig lossen. Laat je cake overigens niet volledig afkoelen in de vorm. De condens van de warmte blijft dan namelijk in de vorm hangen en trekt weer in je baksel.
Er zijn een paar dingen die ik doe om vochtverlies te voorkomen. Het makkelijkste is dat ik deze cakes meestal maak op de dag dat ik ze ga serveren . Zelfs als ik de sheet cakes de dag ervoor bak, worden ze in plastic verpakt en op mijn aanrecht bewaard. Dan snijd ik ze op de dag dat ik ze nodig heb, vul ze, stapel ze en versier ze.
Het is perfect om 1/4 kopje melk of yoghurt te gebruiken in plaats van eieren voor gebakken producten waarbij vocht belangrijk is , zoals cakes of muffins. (Veganisten kunnen in plaats daarvan plantaardige melk of yoghurt gebruiken.)
Eén ei kun je vervangen door 50 gram appelmoes of een halve, liefst goed rijpe, gepureerde banaan. In hartige gerechten kun je in plaats van één ei 50 gram tomatenpuree, aardappelpuree of pompoenpuree gebruiken, maar ook 2 eetlepels maïzena, aardappelzetmeel of kikkererwtenmeel gemengd met 2 eetlepels water.
Melk wordt gebruikt om beslag slapper te maken, soms is dat omdat het, zoals bij pannenkoeken, de hele bodem moet bedekken. Als je een ei extra bij het beslag doet om het vloeibaarder te maken kom je tijdens het bakken bedrogen uit. Een ei stolt namelijk bij verhitting, melk doet dat niet, het blijft vloeibaar.
Mijn cake zakt in
Zeker tijdens de eerste helft van de baktijd is het belangrijk om de temperatuur van de oven zo constant mogelijk te houden. Open je de ovendeur wel, dan verstoor je het rijsproces, waarbij hitte noodzakelijk is. Als de cake na het bakken nog plakkerig is vanbinnen, dan zal de cake ook inzakken.
Suiker- en vetgehalte : Een dichte cake bevat vaak meer vet (zoals boter of olie) en suiker. De suiker helpt vocht vast te houden, waardoor je die vochtige, fudgy textuur krijgt. Vet daarentegen helpt de cake malser te maken.
Een cake kan ook instorten doordat er te veel bakpoeder is gebruikt. De cake is daardoor te luchtig geworden, kan al die lucht niet vasthouden en stort in. Kijk in dat geval kritisch naar de verhoudingen van het recept. Ook door verkeerde verhoudingen van de eieren, vloeistof, bloem of suiker kan de cake instorten.
Wanneer eieren in balans zijn met vloeistoffen en vetten zoals water, olie en boter, zorgen ze ervoor dat je cake niet verandert in een soepachtige bende. Maar als je er te veel van toevoegt , krijgt het te veel structuur en wordt de cake rubberachtig en compact .
Eieren spelen een belangrijke rol in alles van taarten en koekjes tot meringues en banketbakkersroom: ze zorgen voor structuur en stabiliteit in een beslag, ze helpen sauzen en vla dikker te maken en te emulgeren, ze voegen vocht toe aan taarten en andere gebakken producten en kunnen zelfs dienen als lijm of glazuur .
In koekjes draagt suiker bij aan de knapperigheid, voor meringue is suiker essentieel om stevig schuim te krijgen en in cake draagt de suiker eraan bij dat deze smeuïg en zacht blijft. Daarnaast zorgt suiker ook voor het bruinen van een baksel.
Zo kun je bijvoorbeeld lijnzaad, chiazaad, appelmoes of banaan gebruiken. Maar ook yoghurt, tofu, aquafaba of kikkererwtenmeel zijn te gebruiken als (onderdeel van) ei vervangers. Elk van deze ei alternatieven heeft zijn unieke eigenschappen en het verschilt per recept welke vervanger het beste resultaat geeft.
Gehaktballen zonder ei: is dat mogelijk? Gehaktballen kun je maken zonder ei. Het ei werkt als bindmiddel, dus als je het ei weglaat, zul je iets anders moeten toevoegen om ervoor te zorgen dat het gehakt goed aan elkaar plakt. Dat kan een scheutje melk zijn, of wat ketchup of ketjap.
Geen probleem! Je kunt het ei prima vervangen door een ander ingrediënt. Bij het maken van pannenkoekenbeslag, raden we aan om de eieren te vervangen door bakpoeder.
Als een recept om 3 eieren vraagt en je hebt er maar 2, kun je proberen om 2 eieren te gebruiken en een beetje extra vloeistof aan het recept toe te voegen om het ontbrekende ei te compenseren . Je kunt ook proberen om een "chia-ei" als vervanging te gebruiken.
Elke vloeistof kan worden vervangen voor de melk in een recept met een 1:1 verhouding . Kies de beste vloeistof voor uw recept: Is uw recept zoet of hartig? U kunt kiezen tussen een vruchtensap, water of bouillon, afhankelijk van de smaken van uw recept.
JUST Egg is een fantastische eivervanger voor bakken, sauteren en omeletten, maar is het ook goed in gebakken goederen? Het antwoord is een groot JA!Het fungeert niet alleen als bindmiddel, het zorgt ook voor vocht en een luchtige textuur die kan wedijveren met kippeneieren, maar dan zonder cholesterol!
Een betere manier om cake te bewaren is om het te bedekken met plasticfolie gevolgd door aluminiumfolie . Dit sluit vocht in en voorkomt dat lucht de cake uitdroogt. Bewaar cupcakes in een luchtdichte verpakking. Vermijd het bewaren van cakes in de koelkast, zelfs als je ze goed hebt afgesloten, voor langer dan een paar dagen.
Waarschuwing! Bewaar cake NIET langdurig in de koelkast, tenzij er een topping of vulling in zit die gekoeld moet worden, bijvoorbeeld slagroom, vla en dergelijke. Uw perfect vochtige cake, hoe goed verpakt ook, zal na een dag in de koelkast uitdrogen .
Wanneer u een cake een nacht bewaart, moet u deze volledig afdekken om lucht te voorkomen en deze op de juiste temperatuur bewaren . Om dit te doen, kunt u uw cake eenvoudig in folie of plasticfolie wikkelen en in een luchtdichte container plaatsen. Zorg ervoor dat u uw cake een nacht in de koelkast bewaart.