Volgens Marianne Gravely, informatiespecialist voedselveiligheid bij het Ministerie van Landbouw in de VS, kan het eten van schimmel geen kwaad.Voor mensen met een gevoelige darm ligt dat wel anders: zij hebben kans op misselijkheid. Let op! Dit mag niet langer dan een dag aanhouden.
Het risico bij consumptie is minder groot dan bijvoorbeeld bij noten, zaden of appels, waar de schimmels iets minder onschuldig zijn. Omdat de schimmels op aardbeien of bramen door de bank genomen onschadelijk zijn, kan het geen kwaad als je per ongeluk een beschimmeld exemplaar zou opeten.
Beschimmeld brood eten kan weinig kwaad maar is ook niet echt gezond. Spot je dus een gekleurd vlekje op een van de boterhammen? Dan gooi je best het hele brood weg. In zachte etenswaren gaat de verspreiding van schimmels namelijk vaak snel en onzichtbaar.
Hoewel schimmel pas gevaarlijk wordt als je het in grote hoeveelheden binnenkrijgt, kun je beter geen risico's nemen. Verwijder dus niet alleen de schimmel, maar gooi het hele product weg. Zacht fruit, brood, een stuk komkommer, roomkaas of een potje compote: je kunt ze allemaal beter weggooien als je schimmel ziet.
Wanneer je beschimmelde groenten of fruit kookt, ga je de schimmel misschien wel verwijderen, maar de giftige stoffen blijven aanwezig. Wees dus extra voorzichtig bij het sorteren van de groenteschuif. Komkommers, courgettes, tomaten, citrusvruchten, perziken, meloenen, kersen, pruimen, ...
Bij beschimmeld zacht fruit, zoals een framboos of pruim, geldt dat niet. Door het hoge vochtgehalte in zacht fruit verspreidt schimmel zich daar razendsnel. Die kun je beter niet opeten.
Schimmel reproduceert zich door sporen. De sporen worden vrijgegeven in de lucht en scheiden mycotoxinen af die giftig zijn voor de mens. Gezondheidsproblemen door schimmelvorming zijn daaraan te wijten. Personen die deze sporen in de lucht inademen, kunnen allergieën en aandoeningen van de luchtwegen ontwikkelen.
Huidschimmel kan meestal geen kwaad. De plekken kunnen jeuken. Huidschimmel is besmettelijk. U kunt de plekken behandelen met een speciale crème tegen schimmel.
Nee, van beschimmeld brood word je niet ziek. De schimmelsporen zijn niet giftig, dus je krijgt geen voedselvergiftiging of zoiets.
Wanneer je toch per ongeluk een keer beschimmeld brood eet en het was de fusariumschimmel, is er niets aan de hand. Pas wanneer je vaak brood met een schadelijk schimmel eet, word je ziek.
Als schimmel zichtbaar is op je eten, dan is er sprake van bederf. Soms zie je alleen een klein deel van de schimmel, vaak een of meer witte plekjes met een zweem van blauw of groen. Vaak zitten de schimmeldraden dan ook al door de rest van het voedsel.
Vooral in zachte etenswaren, zoals brood, gaat de verspreiding van schimmels sneller en zijn ze onzichtbaarder dan je denkt. Bij harde etenswaren kun je vaak een stukje schimmel nog wel wegsnijden, maar voor brood, een potje jam of appelmoes geldt dat helaas niet, zegt het Voedingscentrum.
Witte schimmel in huis kan verschillende oorzaken hebben. Salpeterzuur wordt voornamelijk veroorzaakt door grondwater of regenwater, de ammoniak en specifieke nitraatbacteriën in combinatie met je metselwerk zorgen dan voor witte schimmel op je muur.
Schimmel bestrijden
Zo'n schimmel heeft trouwens graag een vochtige en warme omgeving. In de koelkast zal de verspreiding iets trager gaan, maar de schimmel zal er wel in overleven. Aardbeien, braambessen en frambozen die beschimmeld zijn, haal je daarom best meteen weg.
Vraag 5: Waarom zouden schimmels fruit willen afbreken? Antwoord: Fruitcellen zitten vol met handige voedingsstoffen. Om bij deze voedingsstoffen te komen, breekt de schimmel het fruit langzaam maar zeker af door met zijn enzym pectinase de celwanden van de cellen kapot te maken.
Aan te raden om te eten en drinken:
Citroenen, grapefruit, zure appels, tomaten, avocado's, papaja, aalbessen, bosbessen, blauwe bessen.
Schimmel op kaas
Alleen wanneer harde kaas nog stevig aanvoelt en een normale geur heeft, dan is het veilig om te eten. Mits je het beschimmelde deel wegsnijdt. Voelt de kaas juist zacht aan en ruikt het niet meer goed? Dan moet je de kaas altijd weggooien en kan je ervan uitgaan dat het niet meer veilig is om te eten.
Maar schimmels zijn ook nuttig. In de natuur spelen schimmels een wezenlijke rol doordat ze zorgen voor de noodzakelijke afbraak van dood organisch materiaal. Ze verwerken bijvoorbeeld dode bladeren of omgevallen boomstammen en zijn zo de opruimers van de natuur.
Schimmels planten zich voort door middel van sporen. Dit zijn microscopische deeltjes die door de lucht vervoerd worden. Om tot nieuwe schimmels uit te groeien zijn voldoende vocht, een geschikte temperatuur en voedingsbodem (organisch, vaak houtachtig, cellulosehoudend materiaal) essentiële voorwaarden.
Extra risico op invasieve schimmelinfecties
Eenmaal in het lichaam kunnen de schimmels een infectie veroorzaken aan de organen, zoals in de hersenen, longen, nieren en lever. Een dergelijke schimmelinfectie kan levensbedreigend zijn.
Gevolg 1: Schimmels schaden uw gezondheid
Uit onderzoek blijkt dat het inademen van schimmelsporen kan leiden tot diverse problemen met de luchtwegen. Fysieke klachten en symptomen die vaak worden vastgesteld zijn benauwdheid, astmatische klachten, irritaties ter hoogte van de luchtwegen en hoestbuien.
Zwarte schimmel in huis is zeer gevaarlijk voor de gezondheid. Doordat de sporen haast onzichtbaar zijn, adem je ze gemakkelijk in. Het inademen van zwarte schimmelsporen kan je longen aantasten.
Die is onschuldig, maar er bestaan ook heel ernstige soorten schimmelinfecties. Daar overlijden wereldwijd jaarlijks anderhalf miljoen mensen aan. Nederlandse deskundigen maken zich zorgen over het oprukken van twee ernstige schimmelsoorten: de aspergillus fumigatus en de candida auris.
Schimmelinfecties van de huid en de nagels en vaginale afscheiding door schimmels komen heel vaak voor. Ze worden meestal veroorzaakt door de schimmel candida. Soms kan een candida-infectie ook in uw mond en slokdarm voorkomen.