Hoe weet ik dat de sla niet goed meer is? De sla gaat schimmelen of is verlept. Dit bederf herken je door te ruiken of kijken. Verwijder voor gebruik de lelijke bladeren en was de sla.
▸ Als de sla een beetje bruin is, kan dat geen kwaad. Is de sla verlept of beschimmeld, eet er dan niet meer van. Snijd een dun plakje van de onderkant van de krop sla af en zet hem in een kommetje water in de koelkast!
Een krop bladsla, zoals rode bladsla of of kropsla blijft iets minder lang vers in je koelkast: gemiddeld 5 tot 7 dagen. En heb je een krop botersla of veldsla te pakken, dan kun je die het beste zo snel mogelijk opeten: die blijft net als losse sla ongeveer 3 tot 5 dagen goed.
Gooi sla met een sterke, ranzige geur weg.
Sla die doordringend ruikt is aan het rotten. De rotte geur zal zeer onaangenaam zijn, dus is het gemakkelijk te detecteren. De geur zal zo onaangenaam zijn dat je de sla toch niet wilt eten, maar het gaat vaak gepaard met verkleuring en slijm op de bladeren.
Is de sla onverhoopt toch verlept, geen nood en zeker niet meteen weggooien. Vul een kom of bak met ijswater. Leg de sla er los in, dus niet de hele krop, maar de losse blaadjes. Laat ongeveer een kwartiertje liggen en u zult zien dat de bladeren er weer een stuk frisser uit zien.
Een frisse salade kan ontzettend lekker zijn. Het is echter een dealbreaker als je sla tijdens de bereiding verandert in een slappe hap. Dat moeten we niet hebben!
▸ Als de sla een beetje bruin is, kan dat geen kwaad. Is de sla verlept of beschimmeld, eet er dan niet meer van. Snijd een dun plakje van de onderkant van de krop sla af en zet hem in een kommetje water in de koelkast!
Verpakt in plastic folie is de sla ongeveer een week in de koelkast houdbaar. Wanneer je vooraf de stronk verwijdert, verleng je de houdbaarheid nog verder. Buiten de koelkast is de sla een paar dagen houdbaar als je de sla op een koele plek bewaart (12-15°C). Zorg ervoor dat de sla kan ademen.
Kropsla bereiden & bewaren. Bewaar sla in de groentelade van de koelkast. De sla blijft dan 2-3 dagen goed. Zorg ervoor dat de sla kan ademen.
Groene of gemengde Bladsalade kan 1 tot 2 dagen in de koelkast bewaard worden in een papieren of open zak. Aangemaakte salade 1 tot 2 dagen in de koelkast bewaard worden in een goed afgesloten bewaardoos.
Sla in de koelkast
Wanneer de lade vaak open en dicht gaat, heb je de kans dat de andere groenten over de zak sla heen gaan. Dit zorgt ervoor dat de sla kneust en het sneller bruin wordt.
De reden dat sla of groente, zoals spinazie, er na een paar dagen al slap bijhangt, is simpel: ze bestaan grotendeels uit water. Zodra je een zak bladgroente in de koelkast legt, verliezen ze een hoop vocht. Een koelkast zit namelijk vol met droge lucht, dus zuigt 'ie vocht uit producten die veel water bevatten.
Schud de sla die je over hebt uit het zakje op een schone theedoek. Rol die voorzichtig op en doe daar aan het uiteinde elastiekjes om. Leg vervolgens in de koelkast. De sla kan zo toch nog een beetje blijven ademen en het vochtverlies gaat in de theedoek in plaats van dat het de blaadjes slap maakt.
Maak ijsbergsla schoon door de bladeren van de krop te halen, te wassen, uit te laten lekken en te drogen. Wil je snel de losse bladeren van de krop hebben? Sla dan met de stronk op de rand van een werkblad bijvoorbeeld en draai de stonk eruit. Nu komen de bladeren makkelijk los.
Snijd de donkere stam onderaan weg. Maak nadien op die plaats een inkeping in de vorm van een kruis. Doe een klein beetje water in een bordje of kommetje, plaats de krop erin en zet het geheel in de koelkast. Deze toptip zorgt ervoor dat je sla een hele week vers blijft.
Je kunt sla maximaal 3 maanden in de vriezer bewaren, maar als je het tot slasoep verwerkt verleng je de houdbaarheid tot 12 maanden.
Hoe lang kun je sla bewaren? Ingevroren sla kun je ongeveer 3 maanden bewaren in de vriezen. Ontdooide sla kun je eigenlijk alleen direct gebruiken en niet langer dan een paar uur bewaren. Een verse krop sla kun je nog twee tot drie dagen bewaren in de koelkast.
Bewaar romaine sla in een open verpakking in de groentelade van de koelkast. Zo blijft 't 2 tot 3 dagen goed. Ook de mini romaine sla, little gem, bewaar je in de koelkast. Deze is alleen iets langer houdbaar vanwege zijn stevigere structuur.
De gesnedene krop sla kun je het beste in een plastic zakje of een afsluitbaar bakje doen. Deze is dan maximaal 2 tot 3 dagen in de koelkast houdbaar. De gesneden sla kun je ook vacumeren. Als je dit doet, is de sla maximaal 5 dagen in koelkast houdbaar.
Komkommer invriezen
Komkommer bestaat voor 94% uit water. Hierdoor wordt hij papperig bij het ontdooien. Voor je komkommer invriest, moet je hem dus eerst blancheren, wokken, bakken of grillen. Na de bereiding kan je jouw gerecht met komkommer tot 12 maanden bewaren in de diepvries.
Kun je Rucola over de datum eten? Al een dag na de houdbaarheidsdatum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën in de groenten zitten. Die bacteriën kun je niet zien, ruiken of proeven, maar je kunt er wel ziek van worden. Zorg daarom dat je de groenten invriest of bereidt voordat je die datum bereikt.
Neem een bordje met een klein beetje water en plaats de krop er rechtop in. Krop en bord zet je in de koelkast. De sla blijft nu een hele week goed. Ververs het water dagelijks.
Verwijder voor gebruik de lelijke bladeren en was de sla. Snij de krop daarna eerst in vieren en daarna in reepjes. Wil je snel de losse bladeren van de krop hebben, sla dan met de stronk op de rand van een werkblad bijvoorbeeld en draai de stonk eruit, nu komende bladeren makkelijk los.
Leg de sla in de groentelade in de koelkast. Daar is de sla een paar dagen houdbaar. Mini bindsla (little gem) blijft wat langer goed dan gewone sla door de ietwat stevige structuur. Bewaar sla nooit naast fruit, omdat er bij het narijpen van fruit het gas etheen (vroeger bekend als ethyleen) vrijkomt.