Water kan ervoor zorgen dat de plus- en mindraden met elkaar in contact komen, met kortsluiting tot gevolg. Normaliter kan hierdoor zelfs brand ontstaan, maar gelukkig zijn woningen tegenwoordig voorzien van een aardlekschakelaar waardoor dat risico kleiner is geworden.
Het gevaar van waterschade in de meterkast
Een vochtprobleem zal de kans op kortsluiting namelijk aanzienlijk vergroten. Hierdoor loop je het risico dat jouw elektrische apparaten niet meer zullen functioneren. De gevolgen zouden ook erger kunnen zijn. Kortsluiting kan namelijk ook brand veroorzaken.
Is er slechts een klein beetje water op de contactdoos terecht gekomen? Dan heeft u waarschijnlijk geen kortsluiting. Het is nu belangrijk om direct de stekker van het verlengsnoer uit het stopcontact te trekken, zodat u het water kunt opruimen en de contactdoos goed uit kunt laten uitdrogen.
Water en elektriciteit gaan niet samen. Indien deze twee met elkaar in aanraking komen, ontstaat er kortsluiting.
Stekkers en stopcontacten die verbranden en/of door hitte smelten is een probleem dat vaker voorkomt dan gedacht. Vaak is een overgangsweerstand de oorzaak van dit probleem. Een overgangsweerstand is een extra weerstand die ontstaat wanneer twee materialen zich met elkaar verbinden.
Als de stroomonderbreker terugkeert naar de geactiveerde positie, is dit een teken dat u een probleem hebt met de bedrading of een potentieel gevaarlijke situatie zoals een aardlek of kortsluiting. Gebruik in dit geval de wandcontactdoos niet en bel onmiddellijk een vakman voor hulp.
Water is een goede geleider voor elektrische stroom. Op de plek waar de stroom het lichaam in- en uitgaat, ontstaat in korte tijd ontzettend veel hitte. "Zoveel, dat ook binnen in het lichaam brandwonden kunnen ontstaan."
Zelf de kortsluiting opsporen kan door alle stekkers op één groep los te halen, de groepsschakelaar weer aan te zetten en één voor één de stekkers weer in het contact te steken. Wanneer de stop doorslaat weet u door welk apparaat de kortsluiting veroorzaakt wordt.
Schakel de stroom in en plug de stekkers één voor één weer in. Valt de stroom uit zodra u een stekker in het stopcontact doet? Dan veroorzaakt het betreffende apparaat de kortsluiting.
Stroomdraden hebben een isolatielaag die kan beschadigen door bijvoorbeeld water, warmte en stof. Als één of meer kabels elkaar raken (bijvoorbeeld omdat de isolatielaag stuk is) ontstaat er kortsluiting. Dan wordt de stroomsterkte te hoog, de draden te warm, en zo kan er brand ontstaan.
Of er is een kortsluiting (die niet genoeg stroom trekt om eruit de stoppen door te doen slaan), of er zit ergens een slecht kontakt, waardoor vonken ontstaan. In beide gevallen is het resultaat dat om te beginnen dat de isolatie wegfikt, maar als je pech hebt, meer.
Als de stekker in het stopcontact zit, kan er een vonk ontstaan omdat het contactoppervlak niet voldoende is en er elektrische stroom komt. U kunt dus kleine beschadigde sporen op de stekker zien. Het is normaal. Als de vonken ernstiger zijn of als de uitlaat verkleurd en vervormd is, stop dan met het gebruik ervan.
In Frankrijk is een 45-jarige vrouw die in bad zat om het leven gekomen door elektrocutie. Alles wijst erop dat ze haar gsm in bad liet vallen terwijl die aan het opladen was. De voorbije maanden waren er al verschillende gelijkaardige dodelijke ongevallen.
Bij een kortsluiting lijkt het alsof de dam breekt: de stroom krijgt vrije loop, ontmoet geen tegenstand en gedraagt zich als een woeste rivier. De stroomsterkte is enorm en veroorzaakt een verhitting van de draad. Het isolatiemateriaal kan zelfs smelten en vuur vatten, waardoor in het gebouw brand kan ontstaan.
Ook schade door kortsluiting of een te hoge spanning in het elektriciteitsnetwerk is verzekerd. Bijvoorbeeld wanneer brandschade aan je keuken ontstaat door kortsluiting in je waterkoker. Of als er scheuren in de muur komen als gevolg van een blikseminslag.
Ongekookte rijst: de oplossing als je gsm in water gevallen is. Schakel allereerst het toestel meteen uit. Hoe sneller je dit doet, hoe groter de kans dat je smartphone het overleeft. Haal indien mogelijk ook de batterij en simkaart uit je gsm, samen met de geheugenkaart.
Waterkracht kent wel nadelen. Stuwdammen kunnen plaatselijke ecosystemen aantasten; verder zijn uitgebreide voorzieningen nodig om te voorkomen dat veel vissen sterven doordat ze niet langs de centrales kunnen komen. In Nederland speelt waterkracht geen grote rol.
Waterkracht (of 'waterenergie') wordt doorgaans opgewekt door gebruik te maken van de stroomsnelheid van het water en van de verschillen in waterniveaus. Omdat Nederland geen grote hoogteverschillen van water kent door het ontbreken van echte bergen, wordt deze vorm hier niet gebruikt.
Met een multimeter kan je de spanning van het nieuwe stopcontact meten. Je doet dit om te controleren of het stopcontact wel goed is aangesloten. De multimeter meet verschillende parameters, zoals de spanning, maar ook de weerstand en de stroomsterkte. Als alles goed zit, dan kan je het afdekplaat monteren.
In principe is het altijd gevaarlijk als een kind een voorwerp in het stopcontact steekt of lekt met een beker drinken. Je kunt dus nooit de garantie geven dat een stekkerdoos kindveilig is. Wel zijn er stekkerdozen met een speciale beveiliging, waardoor het product minder gevaarlijk is.
Onjuiste installatie kan kortsluiting of brand veroorzaken.