Teveel chloor in het zwembad is schadelijk voor je gezondheid. Het kan namelijk leiden tot huidproblemen, zoals bultjes, jeuk, uitslag of schilfertjes. Ook kan het leiden tot ademhalingsproblemen, zoals hoesten of benauwdheid. Ook oogproblemen, zoals rode prikkende ogen of opgezwollen oogleden zijn mogelijke gevolgen.
De natuurlijke oplossing is het bad open laten liggen op een zonnige dag. Het rolluik of dekzeil dient dus van het bad gehaald te worden. De uv-stralen van de zon zorgen ervoor dat het chloor op een natuurlijke manier wordt afgebroken.
Natuurlijke oplossing. De natuurlijke oplossing is het bad open laten liggen op een zonnige dag. Het rolluik of dekzeil dient dus van het bad gehaald te worden. De uv-stralen van de zon zorgen ervoor dat de chloor op een natuurlijke manier wordt afgebroken.
Tijdens een zonnige middag kan 90% van het chloor in het zwembadwater afgebroken worden, als je alle chloorbronnen maar verwijderd of uitgeschakeld hebt. Je kunt voor deze stap beter geen uv-lampen gebruiken.
Ik heb net veel chloor in mijn zwembad gedaan, mag ik nu wel zwemmen? Nee, u dient minimaal 6 uur te wachten voordat u gaat zwemmen. Wij adviseren u om het chloor in de avond toe te dienen na het zwemmen.
Om het chloorgehalte op het juiste niveau te krijgen, kun je een chloorshock toevoegen. Dit betekent dat je een extra dosis chloor aan het zwembad toevoegt om zo in één keer het chloorgehalte omhoog te brengen.
Kunt u zwemmen in chloorwater? Het gebruik van chloor in uw zwembadwater is in principe niet gevaarlijk. Het kan zelfs zo zijn dat water dat de juiste chloorwaarde heeft gezonder is dan water waaraan geen chloor is toegevoegd. Bacteriën hebben in onbehandeld water namelijk vrij spel.
Met zekerheid zeggen hoe lang chloor actief blijft in je zwembad is eigenlijk niet mogelijk. De pH-waarde van het water kun je op peil brengen met pH+ poeder (als de waarde te laag is) of pH- poeder (als de waarde te hoog is.
Belangrijk: heeft u een chloor shock behandeling toegediend, dan moet het filtersysteem minimaal 2 tot 3 dagen ingeschakeld blijven. Plaats NOOIT een afdekking op uw zwembad nadat u chloor shock aan uw zwembadwater heeft toegevoegd! Oplossing: Pas filtratietijd aan. Oplossing: Pas filtratietijd aan.
Kook het water voor u het drinkt: het koken van water vermindert het chloorgehalte, omdat chloor verdampt. Met het koken van water worden tevens bacteriën en andere schadelijke micro-organismen gedood die met het blote oog niet te zien zijn.
Wanneer de pH-waarde boven de 7.6 stijgt krijg je te maken met te zacht water. Hierdoor zal chloor niet meer goed desinfecteren en word je water onaangenaam om in te zwemmen. De oplossing voor een te hoge pH-waarde is het toevoegen van pH-min.
Niet tegelijk met chloor
Let wel op dat je een middel om de pH-waarde te verbeteren nooit tegelijk met chloor in het water brengt. Voeg eerst de pH-waterverbeteraar toe en meer dan een uur later kan het chloor in het water.
Als u uw zwembad intensief gebruikt en u voegt chloor toe aan het zwembadwater dan wordt de pH waarde beïnvloed en gaat deze stijgen. Als uw pH waarde 7.6 is dan zal het aanwezige chloor in uw zwembadwater al vele malen minder actief zijn en stijgt de pH waarde snel boven de gewenste pH waarde.
Wij adviseren u om in de avond na het zwemmen het chloor aan het water toe te voegen. Laat na een schokbehandeling de pomp 24 uur draaien. Wij adviseren u om na een schokbehandeling ten minste 12 uur niet te zwemmen. Het chloorgehalte van het zwembad behoort zich tussen de 2 en 5 ppm te bevinden.
Dan kan je de hoeveelheid chloor gemakkelijk berekenen door 0,013 gram chloor per 100 liter water te rekenen (aantal liter van je zwembad / 100 x 0,013). Heb je bijvoorbeeld een zwembad van 5000 liter water? Voeg dan ongeveer 1 à 2 chloortabletten van 20 gram aan het water toe.
Wij adviseren de (zand)filterpomp minimaal 3 uur per dag te laten draaien. De hele dag is absoluut niet nodig. Een zwembadpomp 24 uur laten draaien, kost veel (onnodige) energie. Het belangrijkste is dat de pomp zo lang aanstaat dat de volledige inhoud van jouw Intex zwembad dagelijks wordt gefilterd.
Wanneer het zwembadwater niet voldoende chloor bevat, heeft algvorming vrij spel en krijgt u groen water. Test daarom na een goede onweersbui uw zwembadwater. Bij onvoldoende chloor is een chloorshock-behandeling het meest effectief om algvorming te voorkomen.
Wij adviseren u daarom om zeker één keer per week de pH-waarde en de chloorwaarde te controleren, maar doe dit bij intensief gebruik liever twee of drie keer per week. Wat zijn dan de juiste waardes voor uw buitenbad? De pH-waarde moet tussen 7,2 en 7,6 liggen, de vrije chloorwaarde tussen de 2 en 3 mg/l.
Beestjes zoals muggenlarven kunnen niet in chloor leven waardoor ze automatisch doodgaan en zich niet kunnen verspreiden door het hele zwembad. Via een chloorshock kunnen ze ook worden gedood.
Het is raadzaam het water van je zwembad minimaal 1 keer per jaar te verversen. Afhankelijk van je situatie doe je dit gedeeltelijk of volledig. Daarnaast zijn er diverse omstandigheden, waarbij het nodig is het water vaker te verversen. Denk aan extreem hete zomers, onweer, poolparty's en slecht onderhoud.
Rode, geïrriteerde ogen, hoesten, een kriebel in de keel en een moeilijker ademhaling kunnen het gevolg zijn van zwemmen in met urine vervuild zwembadwater. Meestal worden dergelijke klachten gelinkt aan het chloor in het water maar nu blijkt dus dat er meer aan de hand is.
Volgende symptomen zijn mogelijk: irritatie van de ogen, de neus en de keel, pijn ter hoogte van de bovenste luchtwegen bij ademen, hoesten, kortademigheid, misselijkheid en braken, tot zelfs zeer ernstige verschijnselen zoals cyanose, glottisoedeem en larynxspasmen.
Via de slijmvliezen of kleine huidwondjes kan de bacterie uit het water in het lichaam terechtkomen. Ook botulisme kan in het water voorkomen. Besmetting van mensen is zeer zeldzaam. Als u in aanraking komt met blauwalg kunt u last krijgen van irritaties aan uw ogen of huid.