Kun je een ei met een blauwgroene rand om de eidooier nog eten? Als je eieren te lang laat koken, dan ontstaat er rond de eidooier een blauwgroene ring. Dit komt door een reactie van ijzer uit de eidooier en zwavel uit het eiwit.
Als je een ei te lang kookt, vermindert wel de kwaliteit van het eiwit, maar dit heeft geen invloed op de smaak! Als je eitje gekookt is, zorg dan altijd dat je het afkoelt ('schrikken') in koud water, dit verhindert de vorming van de groenige ring aan het oppervlak van de eierdooier.
Na 17 of 20 minuten (afhankelijk van de grootte van je eieren), verwijder je het deksel en giet je het water uit de eieren. Let goed op de tijd als je de eieren kookt. Te lang koken zorgt ervoor dat er een groene laag rond de dooier ontstaat . Deze laag ontstaat door een reactie tussen het ijzer in de dooier en de zwavel in het eiwit.
Anders gaat het kookproces nog enkele minuten door. Als je eieren te lang laat koken, ontstaat er rond de eidooier een groenachtige ring als gevolg van een reactie van ijzer en zwavelhoudende bestanddelen. Dit oogt minder aantrekkelijk maar is niet schadelijk.
Als het water met de eieren kookt draai je de warmtebron lager, anders kunnen de eieren stukkoken. Reken voor een hardgekookt ei op 10 minuten.Reken voor een half zacht gekookt ei op 8-9 minuten.Reken voor een zacht gekookt ei op 6-7 minuten.
Los van de rubberachtige textuur en de vreemde geur die eieren krijgen als je ze opnieuw opwarmt, is dat ook voor je gezondheid geen al te best idee. Er kunnen giftige verbindingen in het ei ontstaan die je (op z'n minst) heel wat maagproblemen kunnen opleveren.
Gekookte ongepelde eieren (met schil) bewaar je maximaal 4 dagen in de koelkast. Daarna is de kans op gevaarlijke bacteriën te groot. Gekookte gepelde eieren bewaar je in een bak water in de koelkast maximaal 1 week.
Te lang koken op een hoge temperatuur veroorzaakt een chemische reactie tussen de zwavel in het eiwit en het ijzer in de eidooier, waardoor er groen ijzersulfide ontstaat . De andere grote indicator dat je eieren te lang gekookt zijn, is als ze naar zwavel ruiken nadat je ze hebt gepeld.
"Wanneer een ei te lang en/of op een te hoge temperatuur wordt gekookt, verbindt de zwavel in het eiwit zich met het ijzer in de dooier en ontstaat er ijzersulfide, dat een groene tint heeft ", legt ze uit.
Hoe lang moet een ei koken in koud water? Een ei koken vanaf koud water, dus het ei in het water stoppen voordat je het water gaat koken, creëert een lekker smeuïg en zacht ei. Dit komt doordat het water stap voor stap op temperatuur komt en het ei daardoor langzamer stolt.
Heb je het sterke vermoeden dat je je gekookte eieren niet gaar hebt gekookt, of gaf een scheurtje aan dat de batch nog niet helemaal gaar was? Zolang de schaal van een ei niet gebarsten is, is het prima om het terug in heet water te leggen en verder te koken.
Hardgekookt ei
- Bewaar het ei in de koelkast. - Veilig eten kun je het ei tot ongeveer één week na het koken.
Te lang gekookte eieren zullen resulteren in een erg harde dooier en soms een groene ring rond de dooier. Ze zullen ook een licht onaangename zwavelgeur hebben nadat ze in de koelkast hebben gestaan. Ik raad aan om ze niet langer dan 12 minuten te koken en ze over te brengen in een grote kom met ijswater zodra ze klaar zijn met koken.
De dooier of het eigeel van een ei bestaat uit slechts één enkele cel. Met een doorsnede van drie tot vier centimeter is het, voor zover bekend, de grootste cel ter wereld.
Eieren en onze darmen
Eieren zorgen ervoor dat het onze spijsvertering en de doorstroom in onze darmen stimuleert. Als je last hebt van obstipatie neem dan eens een eitje en wellicht heb je een betere stoelgang.
Eieren die je in de koelkast bewaart, kan je tot 28 dagen na de houdbaarheidsdatum opeten. Twijfel je toch, doe dan even de watertest. Leg ze in een grote kom met water en ga na of ze naar boven komen. Als ze drijven, is dit slecht nieuws en kan je ze maar beter weggooien.
Als je eieren te lang laat koken, dan ontstaat er rond de eidooier een blauwgroene ring.
Karen Blakeslee, voedingswetenschapper aan de Kansas State University, zei dat het goed koken van eieren de sleutel is tot het voorkomen van door voedsel overgedragen ziekten. " Onvoldoende gekookte hardgekookte eieren kunnen de dooier en mogelijk het wit zacht laten worden en eventuele Salmonella-bacteriën kunnen overleven . Dit kan leiden tot door voedsel overgedragen ziekten," aldus Blakeslee.
Als ze eenmaal gekookt zijn, blijven ze ongeveer een week goed, ongeacht de manier waarop ze bewaard worden. Als de eieren al gepeld zijn, houd ze dan vochtig door ze aan de onder- en bovenkant te bedekken met een vochtig stuk keukenpapier voordat je ze in de bak legt.
Als u een ei langere tijd kookt, kan de dooier steviger worden en kan er een grijsgroene ring rond de dooier ontstaan. Het eten ervan is echter niet schadelijk .
Het eerste probleem is een kwestie van maagvolume. Vijftig gekookte eieren nemen ongeveer drie liter in beslag. Het gemiddelde lege maagvolume is ongeveer 1-1,5 liter, dus het is onwaarschijnlijk dat Luke's maag 50 eieren zou kunnen bevatten . Sommige grote mensen hebben echter een grotere maag dan gemiddeld, dus dit is misschien geen probleem.
Hardgekookte eieren kunnen tot zeven dagen in de koelkast worden bewaard, in hun schil of gepeld. Zorg ervoor dat eieren binnen twee uur na het koken in de koelkast worden gezet en laat gekoelde gekookte eieren niet langer dan twee uur op kamertemperatuur staan.
De bacterie wordt gedood bij een temperatuur van zeventig graden Celsius. Verhit je een ei kort, bijvoorbeeld bij een zachtgekookt ei of een spiegelei, dan is er een risico om salmonella binnen te krijgen.
Het enige wat je ervoor nodig hebt, is een glas of doorzichtige kom met water. Leg het ei erin.Ligt het plat op de bodem?Dan is het nog helemaal vers!
Het zit namelijk zo dat eieren niet houden van temperatuurschommelingen. Dit zorgt namelijk voor condens op de schaal, waardoor er makkelijk bacteriën ontwikkelen en de schaal kunnen binnendringen. Net om dit te vermijden wordt de temperatuur van bij de boer tot in onze Versmarkt op kamertemperatuur gehouden.