Bij een heftige klap is er een kleine kans dat er in het hoofd een bloeding ontstaat.Of te veel vocht.Zonder medische hulp kan een kind hierdoor bewusteloos of in coma raken. Dat gebeurt bijna nooit, maar is wel levensgevaarlijk.
Een val op het hoofd is bij kinderen vaak onschuldig en zorgt meestal niet voor blijvende schade. Wanneer er wel letsel ontstaat gaat het regelmatig om een (lichte) hersenschudding, ook wel licht traumatisch hoofd-/hersenletsel (LTH) genoemd.
Als er een bult op de hoofdhuid of het voorhoofd zit, leg er dan gedurende 20 minuten ijs op door een ijszak, een zak met bevroren erwten of ijsblokjes in een washand te gebruiken. Ga in de eerste nacht na het ongeval twee keer, of om de drie tot vier uur bij je kind kijken.
problemen met gedrag en emoties, zoals snel geïrriteerd, somberheid, impulsief, verminderd zelfvertrouwen. problemen met cognitie, zoals concentratieproblemen, geheugenproblemen, vertraagd aanleren van vaardigheden; lichamelijke problemen, zoals hoofdpijn, snel overprikkeld, vermoeidheid, verminderde motoriek.
Bel altijd je huisarts
De huisarts zal vragen naar het tijdstip, de hoogte en de ondergrond waar je baby op gevallen is. Verder willen ze weten of je baby bewusteloos is geweest en of hij direct huilde na de val. De huisarts zal je baby goed nakijken. In de meeste situaties krijg je een wekadvies.
Is er sprake van het verliezen van bewustzijn, herhaaldelijk braken, zich niets meer herinneren van het voorval, forse hoofdpijn, vreemd gedrag of een misvorming van de schedel na het stoten van het hoofd, dan ga je uiteraard gelijk naar het ziekenhuis met je baby.
Kinderen met een hersenschudding moeten meteen naar de dokter en een tijdje in observatie blijven. Andere tekenen waar je na een hoofdletsel op moet letten: Meer dan 3 keer overgeven net na het ongeval of één keer 4 tot 6 uur daarna. Vocht of bloed uit het oor of de neus.
Het Shaken Baby Syndroom betekent letterlijk: het syndroom van de door elkaar geschudde baby. Het is ontzettend belangrijk dat je als ouder leert omgaan met gevoelens van onmacht. En dat je je realiseert hoe gevaarlijk het is om je kind heftig door elkaar te schudden.
Spugen. Hartslagvertragingen. Temperatuurswisselingen. Ook stil gedrag en geprikkeldheid kunnen er op wijzen dat de baby een hersenbloeding heeft gehad.
− Laat uw kind in beperkte mate televisie kijken, de computer gebruiken of videospelletjes spelen. − Geef uw kind geen aspirine. − U kunt in de eerste dagen uw kind paracetamol geven tegen de pijn: Door de pijn voldoende te onderdrukken kan uw kind overdag zo normaal mogelijk functioneren en 's nachts goed slapen.
Die plotselinge rem op actieve zenuwcellen kan zorgen voor klachten als desoriëntatie, verwarring en een tijdelijk verlies van het bewustzijn. Een klap op het hoofd bij contactsport is verraderlijk, menen de Australiërs.
− Overgeven: Uw kind mag maximaal 3 keer braken in de eerste 2 uur na de val. − Slaperigheid: Meteen na de val kan uw kind slaperig zijn. Hij mag gewoon gaan slapen, maar wek hem de eerste zes uur om het uur en daarna om de twee uur (tot 24 uur na het trauma). Wanneer moet u een arts waarschuwen?
Wees altijd voorzichtig met de fontanel
Het stevige vlies dat tussen de schedelplaten zit, is sterk genoeg om kleine stootjes op te vangen. Maar als je te hard drukt of wrijft op de fontanel, kan het de hersenen beschadigen. Blijf dus voorzichtig met deze broze plekjes. Was het hoofdje van je kindje voorzichtig.
Na een val of klap op het hoofd kan de huisarts een wekadvies geven. U gaat uw kind dan regelmatig wakker maken. Dit doet u in de eerste 24 uur na het ongeluk. Zo controleert u of er geen bloeding of veel vocht in het hoofd ontstaat.
Als je hoofd een klap krijgt, dan schudden je hersenen. Is die klap hard genoeg, dan raakt het hersenweefsel de binnenkant van je schedel. Soms ontstaat hierdoor schade aan de hersenen, en aan de bloedvaten die de hersenen zuurstof geven. Er kunnen zelfs bloedingen optreden.
Schudden, niet doen!
Bij flink heen en weer bewegen lukt het niet zijn 'zware' hoofdje rechtop te houden. En al helemaal niet als hij door elkaar wordt geschud! In dat geval gaat zijn hoofd snel en hard heen en weer. Hierdoor kunnen kleine adertjes in de hersenen scheuren.
Naar schatting belanden jaarlijks 80 kinderen op de eerste hulp met ernstig hersenletsel. Bij zo'n 30 kinderen blijkt dit een direct gevolg te zijn van hard schudden. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek overlijden er jaarlijks drie tot vier 0- jarigen in Nederland aan hersenletsel ten gevolge van SBS.
Het ziet er wat gek uit als een baby met zijn hoofd heen en weer beweegt. Schudt jouw baby met het hoofd in bed? Dit is vaak een teken dat je baby zichzelf probeert te kalmeren en zoekt naar de juiste slaaphouding. Het bewegen van het hoofd is in principe onschuldig en gaat vanzelf over.
De fontanel voelt meestal zacht, wat elastisch aan. Dat wil zeggen, dat u de fontanel met uw vingertoppen enigszins kunt indrukken en dat deze direct weer 'terugveert'. De grootte van de fontanel verschilt per kind en kan variëren van één vingertop tot de breedte van vier aaneengesloten volwassen vingers.
Jongeren van 13 tot en met 18 jaar hebben relatief vaak dit letsel (30%), bijvoorbeeld letsel aan enkel of knie. Nog eens een kwart heeft letsel aan het hoofd (22%). Jonge kinderen van 0 tot en met 4 jaar hebben relatief vaak letsel aan het hoofd (39%), het gaat dan met name om open wonden en oppervlakkig letsel.
Babybotten beginnen nog maar pas aan het proces van verbenen (harder worden). Ze bestaan nu voornamelijk nog uit lijmstof, dat heel flexibel is. Hierdoor komt het ook dat baby's, maar ook kinderen, minder snel botten breken dan oudere mensen. Hoe ouder je wordt, des te sneller je iets breekt en hoe stijver je wordt!
Bij een hersenschudding kan het kind enkele minuten bewusteloos zijn geweest, niet meer goed weten wat er juist gebeurd is, misselijk zijn en moeten braken. Het is ook moe en wil slapen. Nadien kan het klagen van hoofdpijn en duizeligheid, en zal het wat suf zijn.
Bijvoorbeeld uw partner, een familielid, vriend of kennis. Dit moet in de eerste 24 uur na het ongeluk. Zo controleert die persoon of er geen bloeding of veel vocht in het hoofd ontstaat. Dit is aan de buitenkant van het hoofd niet te zien.
Subdurale bloedingen ontstaan in korte tijd (vandaar de naam acuut) door vaak ernstige ongevallen aan het hoofd, zoals ongelukken in het verkeer of een val van hoogtes. Door de hevige klap op het hoofd gaan er bloedvaatjes kapot die deze bloeding kunnen geven.