Wanneer de jongere de Halt-straf weigert of niet volledig afrondt, dan wordt zijn zaak doorgestuurd naar de officier van justitie. In dat geval zal er wel een aantekening komen in zijn of haar justitiële documentatie (oftewel strafblad).
Wanneer de jongere zijn Halt-interventie positief afrondt, wordt een strafblad voorkomen. De Halt-interventie staat wel geregistreerd in de politieregisters. Als een jongere de Halt-interventie negatief afrondt, wordt de zaak teruggestuurd naar de officier van justitie.
Je hebt een strafbaar feit gepleegd. Strafbare feiten waarvoor je naar Halt moet, zijn bijvoorbeeld: Spijbelen. Stelen.
De HALT-straf bedraagt maximaal 20 uren (art. 77e lid 4 Sr.).
De Halt-interventie is een buitenstrafrechtelijke aanpak voor jongeren van 12 tot 18 jaar die een strafbaar feit hebben gepleegd. Jongeren komen bij Halt terecht via: De politie, soms na expliciete toestemming door het Openbaar Ministerie.
Halt-straf: jongere tussen 12 en 18 kan fout rechtzetten
Plegen jongeren tussen 12 tot 18 jaar een strafbaar feit? Dan komen zij mogelijk in aanmerking voor een Halt-straf (ook wel Halt-afdoening genoemd). De politie of een BOA verwijst de jongere door naar Halt.
Doorgaans krijgen zo'n 15.000 jongeren per jaar een Halt-interventie. Het aantal Halt-verwijzingen per gemeente kan sterk verschillen.
Relatief veel jongeren (27 procent) werden naar Halt gestuurd vanwege een vermogensmisdrijf, zoals het verwisselen van prijskaartjes, (winkel-)diefstal en (poging tot) verduistering (met een maximale schade van 150 euro). Zowel jongens als meisjes kwamen het vaakst bij Halt terecht voor een vermogensmisdrijf.
De maximale vrijheidsstraf die een rechter in het jeugdstrafrecht kan opleggen bij kinderen van 14 en 15 is 1 jaar. Bij kinderen van 16 en 17 is dit 2 jaar. De rechter kan onder jeugdstrafrecht ook de maatregel 'plaatsing in een inrichting voor jeugdigen (PIJ-maatregel) opleggen. Die maatregel kan 7 jaar duren.
Personen die tussen de 12 en 18 jaar een strafbaar feit hebben gepleegd, zijn minderjarig. Toch verandert dat niets voor het strafblad; het strafbare feit komt op het strafblad, volgens dezelfde regels als voor volwassenen. Gegevens van minderjarigen worden altijd verstrekt aan de rechter of officier van justitie.
Een strafblad heet officieel 'uittreksel justitiële documentatie'. U kunt uw strafblad inzien. Daarvoor dient u een verzoek in bij de Justitiële Informatiedienst. Dit kan schriftelijk of per e-mail.
Halt heeft de wettelijke taak om strafbaar gedrag onder jongeren aan te pakken, zonder dat de jongere een strafblad krijgt. De jongere krijgt letterlijk een tweede kans. Zo'n 15.000 jongeren per jaar krijgen een Halt-interventie opgelegd.
Een doorverwijzing naar de Halt-interventie staat wel in de politieregisters voor 5 jaar. Wat dit kan betekenen lees je in de flyer hieronder. Als je je niet aan de afspraken houdt, dan kan je toch worden veroordeeld voor het strafbare feit en krijg je een strafblad.
Een belangrijk onderzoeksresultaat is dat de Halt-afdoening bij de meeste jongeren geen recidiveverminderend effect heeft. Alleen bij een deelgroep van nauwelijks problematische jongeren blijkt Halt een, zij het klein, positief effect te hebben.
Kinderen tussen de 12 en 18 jaar die een strafbaar feit begaan, worden in beginsel berecht volgens het jeugdstrafrecht. Als uw kind door het Openbaar Ministerie (OM) verdacht wordt van een strafbaar feit en het OM de zaak voor de rechter brengt, zijn de regels van het jeugdstrafrecht van toepassing.
Overtredingen vervallen 5 jaar na de einduitspraak of 5 jaar na het volledig betalen van een strafbeschikking. Als er een vrijheidsstraf of taakstraf is opgelegd, gebeurt dit na 10 jaar. Misdrijven waarbij minder dan 6 jaar gevangenisstraf is gesteld, blijven 20 jaar bestaan.
Er zijn twee soorten gevolgen van jeugdcriminaliteit: Materiële en Immateriële gevolgen. Materiële gevolgen zijn gevolgen die zichtbare schade toebrengen. Voorbeelden zijn vernielde bushaltes en telefooncellen, die meestal ook kosten met zich mee brengen, die de overheid moet herstellen.
De belangrijkste straffen zijn een boete, een taakstraf en gevangenisstraf. De rechter kan ook maatregelen opleggen. Daaronder valt bijvoorbeeld ontneming van geld dat door het misdrijf is verkregen, het betalen van schadevergoeding of – de meest ingrijpende – tbs.
Wat voor straf kunnen kinderen maximaal krijgen? "Kinderen kunnen een werkstraf of een leerstraf krijgen. Een geldboete kan ook, maar wordt niet vaak opgelegd, omdat de ouders daar vaak mee belast worden. Ook kan een kind jeugddetentie krijgen.
30 jaar na de einduitspraak of 30 jaar na het volledig voldoen van de strafbeschikking tenzij de duur van de gevangenisstraf of vrijheidsbenemende maatregel (bijvoorbeeld TBS) langer is dan 20 jaar, dan wordt de termijn van 30 jaar verlengd met 20 jaar (dus verwijdering na 50 jaar).
Een Halt-straf duurt maximaal 20 uur waarbij de zwaarte van het delict in relatie staat met de duur van de afdoening. De Halt-straf bestaat uit gesprekken met de jongere, de ouders en Halt-medewerker. De eventuele schade wordt vergoed en daarnaast biedt de jongere excuses aan.
De rechter mag een taakstraf opleggen bij lichte strafbare feiten, zoals verkeersovertredingen. De veroordeelde moet dan maximaal 240 uur onbetaald werk doen. Bijvoorbeeld schoonmaken of graffiti verwijderen.
Een Halt-interventie heeft meer effect. Het voordeel voor de gestrafte jongere is dat er geen strafblad wordt opgemaakt. Jaarlijks worden in Nederland circa 16.000 jongeren door een opsporingsambtenaar (meestal de politie of een leerplichtambtenaar) naar Halt verwezen.