Als jong beton afkoelt tot temperaturen beneden het vriespunt kan schade ontstaan die het beton volledig onbruikbaar maakt. Zelfs als de thermometer niet beneden de nul graden zakt, heeft de lage temperatuur effect op het beton. De sterkte-ontwikkeling verloopt langzamer dan bij hoge temperaturen.
Bij temperaturen beneden 4 graden Celcius heeft vers beton het risico kapot te vriezen. Toch is het storten van beton zelfs als het vriest mogelijk, mits je de juiste voorzorgsmaatregelen neemt. Denk aan het isoleren van de bekisting of het toepassen van verwarmd beton.
Vorstschade kan worden verhinderd door contact tussen beton en water te voorkomen of door vorstbestand beton toe te passen. Dit laatste is via de milieuklasse vastgelegd in de voorschriften. Er is beton met een gemaximaliseerde water-cementfactor en/of beton met een minimum luchtgehalte.
In NEN-EN 206 staat dat de temperatuur van betonspecie op het moment van storten ten minste +5 Celsius moet zijn (art. 5.2.9). De betonmortelleverancier is dus verplicht betonspecie af te leveren met een specietemperatuur van ten minste +5 graden Celsius.
Beton storten met regen wordt pas problematisch als het water zich vermengt met de betonspecie of in het oppervlak kraters slaat. Bij een vlak oppervlak dat in het zicht blijft is het wel een risico. Na het storten van het beton en als het beton niet meer vervormbaar is, is regen juist welkom.
Beton kan grote drukkrachten weerstaan, maar is niet goed bestand tegen trekkracht, omdat het een (brosse) korrelachtige structuur heeft. Bij een te grote trekkracht vormen zich scheuren in het materiaal.
Beton is van zichzelf niet volledig waterdicht. Uiteraard stroomt regenwater niet direct door 10 centimeter dik betonnen wanden heen, maar onbewerkt beton heeft wel degelijk poriën en scheurtjes waar water binnen kan dringen en uiteindelijk ook doorheen kan gaan.
Hoe lang er nabehandeld moet worden hangt af van de volgende factoren: De sterkteontwikkeling van het beton in het werk. De temperatuur in het betonoppervlak. Bij temperaturen boven 5°C en samengesteld met een normaal cement, is, voor beton geleverd in milieuklasse XC1, nabehandeling gedurende een halve dag voldoende.
De droogtijd van net gestort beton is zo'n 4 tot 8 weken. Na 4 weken moet het beton in ieder geval zijn gegarandeerde sterkte hebben. Natuurlijk zal het beton in de zomer met hoge temperaturen eerder uitgehard zijn dan in de koude wintermaanden. U kunt zelf testen hoe droog de vloer is.
Vooral bij vloeren is dit risico erg groot, omdat je daar een erg groot oppervlak hebt in verhouding tot het volume. Daardoor kunnen er al scheuren ontstaan nog voor het beton begint te binden. Verdampt er te veel water, dan kan de toplaag ook 'verbranden'.
De vorstgrens is de minimale aanlegdiepte van de fundering op staal, zodat men er zeker van kan zijn dat de grond onder het gebouw niet zal bevriezen; minimaal 600 mm onder maaiveld, maar vaak wordt 800 mm gehanteerd.
Hoe diep de vorst in de bodem dringt, hangt uiteraard van de temperatuur af, maar ook en vooral van de hoeveelheid water in de bodem. Hoe natter de grond, hoe dieper deze bevriest. Vandaar dat in zuidelijk Flevoland gedurende de vorstperiode in januari de laag bevroren grond varieerde van 12 tot 20 centimeter.
Een funderingsplaat met vorstrand wordt toegepast wanneer men een licht gebouw (schuurtje of aanbouw) wil plaatsen op slappe grond. Deze funderingsplaat met vorstrand geeft aan het geheel veel stijfheid en voorkomt het verzakken van het gebouw.
Verwarmd beton
Verwarming van beton is mogelijk door een elektrische lading door de betonspecie te laten lopen waarbij het beton functioneert als een weerstand. Hierdoor ontstaat warmte waardoor het jonge beton niet bevriest.
Afhankelijk van de omstandigheden en de afmetingen van de constructie kan de temperatuur in het beton als gevolg van de hydratatie oplopen tot wel 40 à 50 °C en zelfs hoger. Hierna treedt afkoeling van de constructie in en kan scheurvorming ontstaan.
Wanneer is beton droog genoeg? Om er zeker van te zijn dat je beton droog genoeg is kun je een stukje folie over een klein deel van het beton plakken. Zit er na 8 uur geen condens aan de onderkant van de folie dan is het beton al redelijk droog , maar in de vloer duurt het echt nog wel even voordat hij droog is.
Water is goed voor beton, zo droogt het minder rap uit en kan het beter uitharden. Uitdrogen en uitharden zijn dus niet hetzelfde. Beton kan perfect uitharden onder water, het is zelfs beter bij normale bouwkunde.
Een te hoog vochtgehalte in uw betonvloer kan rampzalig uitpakken voor de hechting van een vloerverf of coating. Daarom is het essentieel dat het vochtgehalte in de betonvloer niet meer dan 4% bedraagt. Bij nieuwe betonvloeren is het bereiken van het juiste vochtgehalte vaak een kwestie van voldoende laten drogen.
Er zijn verschillende manieren om het beton voldoende vochtig te houden: Afdekken van het betonoppervlak met plastic folie. Vrijkomend water uit het beton kan daardoor niet verdampen. Een dampdichte vloeistof, op het oppervlak aanbrengen.
Betonrot komt vaak voor in betonelementen die het einde van hun levensduur hebben bereikt, of wanneer het element niet goed ontworpen is of de wapening niet juist uitgevoerd werd, ook tijdens de levensduur. Wanneer de betonlaag die de wapening omhult te klein is spreekt men van een te kleine dekking.
Gebieden in de buurt van water zoals rivieren, meren en kanalen hebben een hoge grondwaterstand. Als er veel regen valt dan zal het water niet snel weg kunnen lopen. Door de druk die hierdoor ontstaat kan het water door het poreuze beton heen sijpelen.
Beton is van zichzelf waterdicht vanaf een dikte van 30 centimeter, maar in veel gevallen wordt deze dikte niet bereikt. U kunt het beton dan extra sterk maken door hydrofuge toe te passen. U voorkomt hiermee een veelvoud aan problemen zoals betonrot, omdat vocht niet meer diep in het beton kan dringen.
Ook een betonnen vloer is eigenlijk erg poreus van aard, waardoor vocht sneller binnen kan sijpelen door de vloer en vervolgens vochtproblemen veroorzaakt. Het is daarom noodzakelijk om erover na te denken je betonnen vloer af te dichten en dus vochtvrij te maken.
Betonrot wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door het roesten van het betonijzer. Door de roest zet het betonijzer uit en drukt het beton kapot. Hierdoor krijg je last van afgebrokkeld beton van bijvoorbeeld een balkon of vloer.