De staking in Fryslân begon op 30 april 1943, als reactie op de bekendmaking dat Nederlandse militairen die in mei 1940 waren vrijgelaten opnieuw door de Duitsers gevangen zouden worden genomen. Het zou in totaal gaan om een groep van bijna 260.000 mannen.
Op 20 juni 1943 werd bij een razzia in Oost- en Zuid-Amsterdam de groep Joden opgepakt die nog in Amsterdam verbleven. Dit gebeurde drie maanden voordat Amsterdam 'Judenrein' verklaard werd. 5542 mensen werden bij de razzia in juni opgepakt, geregistreerd bij het Olympiaplein, Sarphatipark en het Daniel Willinkplein.
De aanleiding was het bericht dat de omstreeks 300.000 Nederlandse mannen die in mei 1940 in dienst van het Nederlandse leger waren geweest, zich moesten melden voor krijgsgevangenschap in Duitsland. Dat leidde tot grote woede.
Op 20 mei 1943 melden ongeveer 750 Joden zich bij het gebouw van de militaire politie bij het Muiderpoortstation in Amsterdam.
De april-meistaking in 1943
Een deel van de Nederlandse bevolking komt in opstand: de staking begint op 29 april in de grote fabriek van de familie Stork in Hengelo, waar bijna 3000 medewerkers het werk direct neerleggen.
Dit betekent dat een staking in beginsel altijd voor rekening van de werknemer komt, wat gevolgen kan hebben voor loongerelateerde arbeidsvoorwaarden zoals vakantieopbouw, ADV, pensioenpremies, eindejaarsuitkering en vakantietoeslag.
Op 22 februari 1941 vinden in Amsterdam twee grote razzia's plaats. 425 Joodse mannen worden samengedreven op het Jonas Daniël Meijerplein en met bruut geweld op transport gesteld naar de concentratiekampen. Uit protest leggen tienduizenden Amsterdammers gedurende de drie dagen daarop het werk neer.
De Colossus was zo'n apparaat en werd gezien als een van de eerste elektronische computers. Hij werd in Engeland gebouwd in 1943, tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Colossus werd gebruikt om geheime codes te ontcijferen. De Colossus (de naam zegt het al) was kolossaal groot.
80 jaar geleden, in de nacht van 19 april 1943, begonnen Youra (Georges) Livschitz, Robert Maistriau en Jean Franklemon, even moedig als onbewust van het gevaar, aan een in Europa unieke actie: de overval op een transport van Joodse weggevoerden met als enig doel hen te bevrijden.
Op 29 april 1942 kondigen de nazi's een nieuwe vernedering voor de Joodse Nederlanders aan. Vanaf 3 mei moeten zij een herkenningsteken dragen: een zespuntige gele Davidster met in het midden het woord 'Jood'. Door de ster zijn mensen als Jood op straat te herkennen.
280.000 Nederlandse soldaten opgeroepen
Tijdens de mobilisatie van 1939 en in de Meidagen van 1940 waren 280.000 beroeps- en dienstplichtige militairen onder de wapenen. 6.000 van hen raakten gewond. En meer dan 2.300 kwamen om op het slagveld tussen 10 en 17 mei 1940, of zij overleden later aan hun verwondingen.
Duitsland valt Nederland binnen
Nederlandse waarnemers zien in de vroege ochtend van 10 mei 1940 bommenwerpers van de Duitse Luftwaffe richting de Noordzee vliegen. Ze denken dat deze op weg zijn naar Engeland. Boven zee maken de vliegtuigen een bocht van 180 graden en vliegen terug om Nederland aan te vallen.
De slag bij Stalingrad zou de eerste nederlaag voor Hitler worden en daarmee een keerpunt in de oorlog. De geschiedenis is vanaf de eerste dag na de slag bij Stalingrad zorgvuldig herschreven. De slag bij Stalingrad zou de eerste nederlaag voor Hitler worden en daarmee een keerpunt in de oorlog.
De Duitse veldmaarschalk Friedrich Paulus en zijn Zesde Leger geven zich op 31 januari 1943 over aan het Rode Leger (het leger van de Sovjet-Unie). Van het Duitse leger is bijna niets meer over. Na vijf maanden strijd beleeft Duitsland een verpletterende nederlaag.
10 oktober - Enschede wordt gebombardeerd door Amerikaanse bommenwerpers die het op Vliegveld Twente hebben gemunt. Er vallen 151 doden en 104 zwaargewonden. 13 - Italië sluit zich aan bij de Italiaanse Veldtocht tegen de Duitsers. 14 - In het vernietigingskamp Sobibór komen de gevangenen in opstand.
De 20e eeuw (van de christelijke jaartelling) is de 20e periode van 100 jaar, dus bestaande uit de jaren 1901 tot en met 2000.
In april 1940 werd West-Europa onder de voet gelopen door de Duitsers. Met een indrukwekkende overmacht en in een moordend tempo werden Denemarken, Noorwegen, Nederland, België en Frankrijk ingenomen.
Op 30 april 1945 pleegde Hitler zelfmoord in zijn bunker in Berlijn. De tijdlijn Kriegsende (einde van de oorlog) laat zien wat er verder gebeurde in Duitsland in de laatste maanden van de oorlog en de eerste maanden na de capitulatie.
Het XX-ste treinkonvooi was een treintransport in april 1943, tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het transport bestond uit 1.631 Joodse gevangenen uit Kamp Mechelen in België, die werden weggevoerd naar het concentratiekamp Auschwitz.
Schiphol wordt gebombardeerd door de geallieerden (1943)
Bouwwerkzaamheden op Schiphol, juli 1945 (CC0 – Willem van de Poll – wiki) Op 13 december 1943 wordt luchthaven Schiphol bij Amsterdam door de geallieerden gebombardeerd en operationeel uitgeschakeld.
In februari 1943 verloren de Duitsers de uitputtende Slag om Stalingrad. Vanaf dat moment werden ze aan het oostfront steeds verder teruggedrongen. In de maand juli van datzelfde jaar volgde de beslissende tankslag bij Koersk in Oekraïne. De Wehrmacht en de SS hadden de oorlog in het oosten verloren.
De eerste computer in de Verenigde Staten was in 1946 klaar voor gebruik. Die computer heette de ENIAC, een afkorting voor een lange naam die aangaf dat hij goed kon rekenen. De ENIAC was niet alleen sneller dan de eerste computer die een paar jaar eerder in Engeland werd gebouwd.
De Februaristaking vond 82 jaar geleden plaats, op 25 en 26 februari 1941. De staking begon in Amsterdam met het stilzetten van de trams in de stad en breidde zich uit naar de Zaanstreek, Haarlem, Velsen, Weesp, Hilversum en de stad Utrecht.
Het was de eerste grootschalige verzetsactie tegen de Duitse bezetter in Nederland. De staking was het enige massale en openlijke protest tegen de Jodenvervolging in bezet Europa. Aanleiding van de staking waren de eerste razzia's in Amsterdam waarbij honderden Joodse mannen opgepakt werden.
Uiteindelijk deden tienduizenden mensen mee aan de Februaristaking en verspreidde de staking zich een dag later naar meer Nederlandse steden. Terugkijkend op de Tweede Wereldoorlog, was de Februaristaking een van de grootste verzetsdaden tegen Nazi-Duitsland.