De Februaristaking vond plaats op 25 en 26 februari 1941, uit protest tegen de Jodenvervolging. De staking begon in Amsterdam en breidde uit naar Hilversum, de Zaanstreek, Haarlem, Velsen en Utrecht. De Duitse bezetter drukte de Februaristaking met veel geweld de kop in.
De Duitsers braken de staking met geweld, intimidatie en meedogenloos ingrijpen. Hierbij vielen negen doden en 24 zwaargewonden en talloze stakers werden gevangengenomen. Na twee dagen was de staking ten einde.
Zowel de Duitsers als de Nederlandse NSB troffen steeds hardere maatregelen om de vrijheid van Joden in te perken. De eerste razzia's op 22 en 23 februari 1941 vormden de directe aanleiding voor de Februaristaking. Bij deze klopjacht werden 427 Joodse mannen opgepakt en afgevoerd naar kamp Schoorl.
Duitsland valt Rusland binnen en na de Japanse aanval op Pearl Harbor mengt de Verenigde Staten zich eind 1941 in de strijd. Engeland krijgt dan twee machtige bondgenoten en de kans op een geallieerde invasie wordt reëel.
Op 22 februari 1941 vinden in Amsterdam twee grote razzia's plaats. 425 Joodse mannen worden samengedreven op het Jonas Daniël Meijerplein en met bruut geweld op transport gesteld naar de concentratiekampen. Uit protest leggen tienduizenden Amsterdammers gedurende de drie dagen daarop het werk neer.
Keiharde reactie Duitsers
In Amsterdam vallen negen doden. Honderden stakers worden gearresteerd. Na de staking moet Amsterdam aan de bezetter 15 miljoen gulden boete betalen, een aantal gemeenteambtenaren wordt ontslagen en de burgemeester wordt vervangen.
Keerpunt van de oorlog
Ze protesteerden tegen het te werk stellen in Duitsland: alle mensen die met de oorlog in dienst waren, werden opgeroepen om in Duitse fabrieken te werken. "De staking duurde maar kort, van 29 april tot 4 mei. Toen hadden de Duitsers zoveel mensen doodgemaakt dat de staking was gebroken.
Nederland bezet en bevrijd. Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen. Tijdens de bezetting worden ruim honderdduizend Nederlandse Joden vermoord in concentratiekampen. Sommige Nederlanders komen in verzet, maar de meeste zijn passief anti-Duits.
Op zondagochtend 7 december 1941 komt een Japanse oorlogsvloot aan bij de Amerikaanse marinebasis Pearl Harbor, op Hawaï. Met bommen en torpedo's bestoken de Japanners de Amerikanen. Als de aanval voorbij is zijn er meer dan 3.500 Amerikaanse doden en gewonden.
De inval in Polen, die begon op 1 september 1939, vormde het startschot voor de Tweede Wereldoorlog. Groot-Brittannië en Frankrijk eisten in een ultimatum dat Duitsland zich onmiddellijk zou terugtrekken, en toen dit niet gebeurde, verklaarden de twee landen Duitsland de oorlog.
De volgende dag gingen de arbeiders weer aan het werk. Het protest, de staking, was voorbij. Na de staking De Duitse bezetters besloten na dit protest harder op te treden. Sommige opgepakte stakers werden gedood en de steden waar gestaakt was, moesten een hoge boete betalen.
De staking slaat over naar andere steden in ons land. De Februaristaking is het enige openlijke protest tegen de Jodenvervolging in Nederland. Amsterdam is honderden jaren lang een plaats waar Joden niet worden vervolgd. In 1940 is zo'n 10 procent van de Amsterdamse bevolking van Joodse afkomst.
Door de staking en de gewelddadige onderdrukking ervan is de afkeer tegen het nationaal-socialisme en de Duitse bezetting bij het Nederlandse volk groter geworden. In Amsterdam wordt deze staking elk jaar herdacht op 25 februari bij het standbeeld De Dokwerker op het Jonas Daniël Meijerplein in Amsterdam.
De Februaristaking vond 81 jaar geleden plaats, op 25 en 26 februari 1941. De staking begon in Amsterdam met het stilzetten van de trams in de stad en breidde zich uit naar de Zaanstreek, Haarlem, Velsen, Weesp, Hilversum en de stad Utrecht. De Duitsers sloegen de staking hardhandig neer.
De Spoorwegstaking viel samen met Operatie Market Garden, het geallieerde offensief dat Nederland in één klap moest bevrijden. Het was de bedoeling dat de spoorwegstaking de bevoorrading van de Duitse legers zou stoppen, om zo de geallieerde troepen te helpen de Duitsers te verslaan.
Wereldwijd. Het totaal aantal doden van de Tweede Wereldoorlog (1939 - 1945) bedroeg naar schatting 55 miljoen, waarvan de helft burgers. Alleen al aan de kant van de Sovjet-Unie vielen 20 miljoen doden. Dodenaantal Eerste Wereldoorlog (1914 - 1918): 10 miljoen, merendeels militairen.
De Tweede Wereldoorlog in Azië (ook Pacifische Oorlog, (en) Pacific War genoemd) werd uitgevochten in Oost-Azië en de Grote Oceaan tussen het Japanse Keizerrijk en een coalitie van geallieerden, waarvan de belangrijkste de Verenigde Staten, China en (vanaf augustus 1945) de Sovjet-Unie waren.
Pearl Harbor (letterlijk "Parelhaven") is een Amerikaanse marinebasis op Oahu, een eiland behorende bij de Hawaï-archipel, ca. 11 kilometer ten westen van Honolulu. In 2010 werd de marinebasis samengevoegd tot Joint Base Pearl Harbor – Hickam.
De atoombommen die in 1945 op de twee Japanse steden Hiroshima en Nagasaki werden gegooid, maakten een definitief einde aan de Tweede Wereldoorlog. De bommen, die waren ontwikkeld in de Verenigde Staten, kostten veel mensenlevens en maakten een einde aan het Japanse keizerrijk.
Tussen 1588 en 1795 heette Nederland de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Ook de Verenigde Provinciën of de Zeven Verenigde Gewesten waren gangbare benamingen voor Nederland in deze tijd. Tussen 1795 en 1801 werd Nederland de Bataafse Republiek genoemd.
De NSB huldigde de ideologie van het nationaalsocialisme, presenteerde zich vanuit een anti-democratische gezindheid zelf niet als partij maar als een beweging en fungeerde ten tijde van de Duitse bezetting van Nederland in de Tweede Wereldoorlog als collaboratiepartij.
Op 5 mei 1945 viert de bevolking na vijf jaar Duitse bezetting massaal en uitzinnig de bevrijding van Nederland.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn er overal in Europa personen en organisaties die zich verzetten tegen de Duitse bezetters. Ook in Nederland is er verzet. Het verzet, ook wel 'de ondergrondse' genoemd, saboteert het beleid van de bezetter door nazi's en collaborateurs te doden en andere aanslagen te plegen.
Verzet in de Tweede Wereldoorlog. Hoeveel mensen precies actief waren in het verzet tegen de Duitsers is moeilijk te bepalen. Over het algemeen wordt ervan uitgegaan dat zo'n 45.000 mensen in het georganiseerde verzet zaten, waarvan aan het eind van de oorlog nog zo'n 35.000 in leven waren.
Veel mensen hadden kritiek op de verzetsgroepen, maar dit was al snel vergeten na de bevrijding. Door het verzet zijn er heel veel levens gered, doordat deze mensen onder andere hielpen met onderduiken, het vervalsen van persoonsbewijzen en verspreiden van voedselbonnen.