Een iPhone-accu gaat na iedere oplaadcyclus achteruit. Één cyclus is het eenmalig opladen van 0 naar 100 procent. Hang jij je iPhone al aan de lader als deze nog 20 procent batterijlading over heeft? Dan duurt het iets langer dan één keer opladen voordat je accu een volledige cyclus ondergaat.
Je iPhone batterij slijt vanzelf
Na verloop van tijd slijt de accu van je iPhone. Volgens Apple heb je na 500 keer volledig opladen nog ongeveer 80% van de batterijcapaciteit over. Dit betekent dat je na ongeveer 2 jaar echt gaat merken dat je batterij slijt.
Als je batterijpercentage op 80% zit, functioneert alles dus nog steeds zonder prestatieverlies. Denk er wel aan dat vooral bij oudere modellen een perfect functionerende batterij natuurlijk niet dezelfde prestaties levert als die van een nieuwer model.
U kunt vanaf IOS 11.3 bij de iPhone 6 en iPhone SE of hoger de batterij capaciteit zien. Ga hiervoor naar Instellingen, Batterij en dan naarBatterijconditie. Hier ziet u bovenaan de Maximumcapaciteit. Indien deze op 85% of lager staat is deze toe aan vervanging.
Batterij iPhone snel leeg door bepaalde apps
Apps die je vaak gebruikt, slurpen je batterij snel leeg. Vooral social media-apps doen dat. Om batterij te besparen en óók meteen opslagruimte vrij te maken kun je deze apps het beste verwijderen. Facebook en YouTube zijn ook prima via de internetbrowser te gebruiken.
Bij Apple kost het vervangen van de batterij tusen de 55 en 119 euro. Ga je naar een geautoriseerde Apple Service Provider dan zul je vaak hetzelfde tarief betalen.
Je gebruikt veel zware apps
Het (veel) gebruiken van zware apps zorgt ook dat je batterij snel leeg gaat. Of je nu een iPhone 13 met iOS gebruikt of Android telefoons als de Samsung Galaxy S22 of de OPPO Find X5. Welke apps verbruiken meeste energie op een iPhone? Ga naar de 'Instellingen' app.
Laad je telefoon nooit 's nachts op
Toen zaten er in telefoons nikkel-cadmiumbatterijen. Deze batterijen werden lui als je ze te lang achter elkaar oplaadde. Dat probleem hebben de moderne lithium-ionbatterijen niet. Toch kun je ook deze batterijen niet eindeloos opladen.
Spaarstand inschakelen
De spaarstand zorgt ervoor dat je batterij langer meegaat door het automatisch beperken van de prestaties, trilfeedback en locatieservices van je smartphone. Op veel toestellen is de spaarstand te vinden door het menu met instellingen boven in beeld verder uit te klappen.
Bescherm je smartphone tegen hoge temperaturen
Bij hogere temperaturen vermindert de bruikbare capaciteit permanent. Dit gebeurt ook als je smartphone uitstaat. Bij temperaturen lager dan 0 °C vermindert de batterijduur tijdelijk. Bij normale temperaturen gaat je accu weer net zo lang mee als daarvoor.
Een normale iPhone-batterij moet elke één tot twee dagen weer worden opgeladen.
Een iPhone is dan ook gemaakt om minimaal vijf jaar mee te kunnen. Bij een Android-toestel gaat het gemiddeld maar om twee à drie jaar. Toch moet je goed opletten als je lang doet met een ouder toestel.
Een normale batterij is ontworpen om tot 80% van de oorspronkelijke capaciteit vast te houden bij 500 volledige oplaadcycli bij normaal gebruik.
Zorg ervoor dat de batterij niet volledig opgeladen, maar ook niet helemaal leeg is. Een laadpercentage van ongeveer 50% is ideaal. Als je een device voor langere tijd opbergt met een volledig ontladen batterij, kan er een chemisch proces optreden waardoor je de batterij daarna niet meer kunt opladen.
De conditie van de iPhone-batterij bekijken
Tik in Instellingen op 'Batterij'. Tik op 'Batterijconditie'. Er wordt informatie weergegeven over de capaciteit van de batterij en de piekprestaties. Ook wordt aangegeven of de batterij onderhoud nodig heeft.
Laad meerdere keren per dag kort op
Het tegenovergestelde is eerder waar: hoe vaker je toestel volledig vol of leeg laat lopen, hoe sneller de accu slijt. Het is beter om de batterij meerdere keren per dag kort op te laden. Idealiter schommelt het accupercentage continu tussen 20 en 80 procent.
Waarom je elektrische auto tot 80% opladen? Nadat een elektrische auto tot 80% opgeladen is aan een snellader, gaat het snelladen een stuk langzamer. De reden hiervoor, is de levensduur van de accu. De chemische structuur in de lithium-ion accu kan op termijn namelijk te maken krijgen met degradatie.
Luie batterijen
Dit effect treedt op wanneer een accu (of oplaadbare batterij) wordt opgeladen wanneer deze nog niet helemaal leeg is. Als resultaat daarvan laadt de batterij zich de volgende keer niet helemaal op, waardoor deze een groot deel van zijn capaciteit (en dus bruikbaarheid) verliest.
Als je iPhone stopt met opladen bij 80% dan is dat door een nieuwe instelling 'Geoptimaliseerd opladen' die vanaf ISO 13 beschikbaar is. Daardoor laadt de telefoon niet automatische op tot 100% om de levensduur van de batterij te verlengen.
Je iPhone verbruikt namelijk veel batterij als het scherm aan staat, zelfs als je je telefoon niet gebruikt. Je kunt er dan ook voor kiezen om je telefoon zichzelf zo vaak mogelijk te vergrendelen als mogelijk is. Daarmee gaat je scherm uit en verbruik je minder batterij.
Hitte en kou zijn slecht voor je batterij
Hitte is erg slecht voor je batterij. Een temperatuur tussen de 20 en 30 graden is prima. Bij 35 à 40 graden treedt er veel slijtage op. Leg je toestel dus nooit in de zon, onder je kussen of op een andere warme plek.
Het aantal ladingen dat een smartphone-batterij meegaat ligt gemiddeld genomen tussen de 500 en 1500 ladingen. En uiteraard zult u zo dicht mogelijk bij de 1500 willen komen. Iets wat best tot de mogelijkheden behoort als u aan een paar dingen denkt. De batterij van een smartphone is een lithium-ion batterij.