Op 29 maart 1814 gaat de nieuwe grondwet officieel van kracht. Tussen 1795 tot 1813 verkeerde Nederland onder invloed van Frankrijk. Eerst als de vazalstaat van de Bataafse Republiek, daarna als Koninkrijk Holland onder Lodewijk Napoleon, en daarna als deel van Napoleons keizerrijk.
De Slag bij Waterloo is een van de belangrijkste en meest bekende veldslagen uit de moderne tijd. De slag betekende de definitieve ondergang van de Franse generaal Napoleon Bonaparte, die verslagen werd door een Europees coalitieleger van Engelse, Pruisische en Nederlandse troepen.
1810 : Koning Lodewijk Napoleon wordt afgezet, Nederland wordt door Frankrijk ingelijfd. 1811 : De Burgerlijke stand wordt ingevoerd. Napoleon bezoekt de Nederlanden.
Mei 1819. De "Savannah" is het eerste stoomschip dat de Atlantische Oceaan oversteekt. Het vaart van Savannah (in de Amerikaanse staat Georgia) naar Liverpool (Engeland). Geboortedag Victoria († 1901).
5 - Koning Leopold II sticht de Kongo-Vrijstaat. 6 - Italiaanse koloniale troepen in Eritrea bezetten de havenstad Massawa, een bezit van het Osmaanse Rijk. 17 - Duitsland roept een protectoraat uit over het Oost-Afrikaanse rijk van het Sultanaat Zanzibar.
In 1813 herwon Nederland zijn onafhankelijkheid. De zoon van de laatste stadhouder, Willem Frederik, keerde terug uit ballingschap en werd uitgeroepen tot soeverein vorst. De eerste Grondwet van de monarchie dateert uit 1814.
De Franse Tijd begon in 1795 met de Franse inval en de vlucht van Willem V naar Engeland. Patriotten namen de macht over en riepen op 20 januari van dat jaar de Bataafse Republiek uit.
Na het eenhoofdige bestuur van raadpensionaris Schimmelpenninck, waarover keizer Napoleon niet tevreden is, benoemt hij in 1806 zijn broer Lodewijk tot koning. Door het koningschap wordt Nederland nog meer dan in de voorgaande vijf jaren een vazalstaat van het Franse keizerrijk.
Napoleon Bonaparte werd hier op 18 juni 1815 definitief verslagen door een coalitie van enerzijds Britse, Nederlandse en Hannoverse eenheden onder opperbevel van Wellington en anderzijds een Pruisisch leger onder commando van maarschalk von Blücher.
De Staatsregeling voor het Bataafsche Volk van 1 mei 1798 is te beschouwen als de eerste Grondwet van Nederland.
Parijs 1799 – Op 9 november wordt er in Frankrijk een coup gepleegd die generaal Napoleon Bonaparte aan de macht brengt. Deze coup wordt doorgaans beschouwd als het einde van de Franse Revolutie en het begin van het Napoleontische tijdperk.
Rusland werd onafhankelijk na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in december 1991. Het land heeft een president als staatshoofd, dat onder meer de minister-president en kabinetsleden kan aanstellen. Sinds 2012 is Vladimir Poetin president van Rusland, een functie die hij ook al bekleedde van 2000-2008.
Het moderne Turkije begint met de stichting van de republiek op 29 oktober 1923 (de republiek was al uitgeroepen op 2 januari 1921) op het van het Ottomaanse Rijk overgebleven Turkse grondgebied, met Mustafa Kemal Paşa, die later de achternaam Atatürk aan zou nemen, als eerste president.
Gebeurtenissen. 1997 - De poging van de Amerikaanse miljonair Steve Fossett als eerste een ballonvaart rond de wereld te voltooien mislukt. 2013 - In Genève komen 140 landen tot een akkoord over een internationale conventie die het industriële gebruik en de uitstoot van kwik moet verminderen.
Hugenoten kwamen vanaf 1617 vanuit Rijssel (Lille) naar Groede. Daar stichtten zij in 1622 een Waalse kerk. Hugenoten uit Calais en omgeving vestigden zich tussen 1635 en 1640 in Sint Anna ter Muiden. Pas in 1685 ontstond een massale vlucht van hugenoten naar de Republiek.
Napoleon Bonaparte is een generaal in het Franse leger. In 1799 zet hij de Franse regering aan de kant. Napoleon neemt de macht over in Frankrijk en in alle gebieden die Frankrijk had veroverd, dus ook in Nederland.
Andorra is geen monarchie maar een diarchie en heeft dus twee vorsten. Dit zijn de bisschop van La Seu d'Urgell en de president van Frankrijk. Dit maakt de Franse president tot enige persoon die gekozen staatshoofd is van twee landen.
Het Koninkrijk der Nederlanden ontstaat in de 19e eeuw. De eerste regerend vorst is Koning Willem I (1772-1843).
Koning Willem I is de eerste Koning van het Koninkrijk der Nederlanden. Willem Frederik Prins van Oranje en Nassau wordt op 24 augustus 1772 geboren in Den Haag als oudste zoon van Prins Willem V en Prinses Wilhelmina van Pruisen.
1 - In Antwerpen wordt het Bosuilstadion geopend met een galawedstrijd tussen België en Engeland. 8 - De Bierkellerputsch, een mislukte greep naar de macht in Beieren door de nationaalsocialistische NSDAP onder leiding van Adolf Hitler.
21 - In de eerste vergadering van de Nationale Conventie dient Abbé Grégoire een voorstel in om de monarchie af te schaffen. De volgende dag wordt Koning Lodewijk XVI afgezet op beschuldiging van samenspanning met de buitenlandse legers. Uitroeping van de Franse Republiek. Begin van de republikeinse jaartelling.
8 - Het Franse leger bezet Nijmegen na een beschieting van twee dagen. De Valkhof raakt beschadigd en wordt een jaar later afgebroken. 12 - In Parijs moet de Jacobijnenclub zijn deuren sluiten. 19 - De Verenigde Staten en Groot-Brittannië sluiten het Verdrag van Jay om hun meningsverschillen uit de weg te ruimen.
Franse Revolutie
1790 : Frankrijk wordt heringedeeld in departementen. 1791 : Vlucht naar Varennes: koning Lodewijk XVI van Frankrijk probeert te vluchten. 1791 : Verklaring van de rechten van de vrouw en de burgeres uitgesproken door Olympe de Gouges. 1791-1792 : Koninkrijk Frankrijk.