De lekkerste bananen komen uit de tropische regio's rond de evenaar - zoals het Caraïbisch gebied en Midden-Amerika - waar de gemiddelde temperatuur ongeveer 27ºC bedraagt en het erg vochtig is.
Concluderend kunnen we zeggen dat de Cavendish-bananen uit Ecuador de beste ter wereld zijn. Dit komt onder andere door het ideale klimaat en de ideale bodemomstandigheden, de strenge kwaliteitsnormen, de duurzame landbouwmethoden en de heerlijke en voedzame eigenschappen.
Mocht je nu denken dat onrijpe, groene bananen de beste zijn, wacht. Rijpe, gele bananen leveren namelijk weer snelle energie en zijn perfect voor sporters.
Filipinos eten deze banaan per hoofd van de bevolking het meest. Zo'n 60 kilo per persoon per jaar, becijfert de FAO. In Brazilië zou dat getal ongeveer identiek zijn.
India is veruit de grootste met een productie van een kleine 30 miljoen ton. China is de andere grootmacht met een productie van meer dan 12 miljoen ton.
India is 's werelds grootste bananenproducent, met een jaarlijkse opbrengst van 30,5 miljoen ton, wat andere landen aanzienlijk overtreft. Het heeft ook de titel van grootste bananenconsument.
De lekkerste bananen komen uit de tropische regio's rond de evenaar - zoals het Caraïbisch gebied en Midden-Amerika - waar de gemiddelde temperatuur ongeveer 27ºC bedraagt en het erg vochtig is.
Landen die de meeste bananen consumeren
Vanaf 2023 is Oeganda de wereldleider als het gaat om bananenconsumptie per hoofd van de bevolking. Gemiddeld eet elke Oegandese gemiddeld 660 pond bananen per jaar.
Bananen zijn, net als alle andere fruitsoorten, een gezonde keuze. Elke dag een banaan eten kan geen kwaad, maar ons advies is wel om een regenboog aan verschillende fruitsoorten (en groentesoorten!) te eten. Elk stuk fruit bevat namelijk zijn eigen mix aan voedingsstoffen.
Tadzjikistan verbruikt gemiddeld ongeveer 2,3 kg per persoon, terwijl de consumptie in Turkmenistan slechts 160 gram per persoon per jaar bedraagt – minder dan een enkele banaan! Dit positioneert Turkmenistan als een van de wereldwijde achterblijvers in bananenconsumptie, zelfs achter Noord-Korea's geschatte 0,2 kg per persoon.
Gele bananen - Een goede keuze
Een standaard gele banaan is misschien wel de beste optie. Een perfect rijpe gele banaan is prima om te eten. Je plukt alle voordelen van een banaan als je een gele banaan eet.
Door de vezels gaan bananen, in combinatie met voldoende vocht, verstopping juist tegen. Voor een goede stoelgang kun je dus met een gerust hart een lekkere banaan opeten!
Chiquita bananen zijn niet alleen ontzettend lekker, ze zijn ook nog eens puur natuur en heel erg voedzaam. En omdat er geen vet in zit, blijft er nog genoeg ruimte over voor vezels, vitamine B6 én kalium. Heerlijk als je er een dagje stevig tegenaan moet.
Zijn groene bananen goed voor je? Ja – groene bananen hebben grote gezondheidsvoordelen! Ze zijn een betere bron van vezels dan gele bananen, die kunnen helpen bij het behouden van een gezonde darm. Ze hebben ook minder suiker en hebben in dit groene stadium de maximale hoeveelheid vitamines en mineralen.
Manzano banaan , ook bekend als de "Apple banaan," is een kleine, mollige variëteit van banaan die opvalt door zijn zoete, fruitige smaak, die hints van appel of aardbei heeft. De wetenschappelijke naam is Musa acuminata (AA Group) 'Manzano'. Deze variëteit is korter en dikker dan de gewone Cavendish banaan.
Ecuador staat bekend om zijn uitstekende bodemkwaliteit en tropische klimaat en is ideaal voor het telen van bananen, waarvoor veel minder pesticiden en meststoffen nodig zijn dan bij andere producenten in de wereld . De regio El Oro is een toplocatie, niet alleen voor conventionele bananen, maar ook voor biologische.
De banaan kan namelijk op een lege maag gaan gisten. Dat kan volgens Gioffre zorgen voor een ontregelde spijsvertering. Je darmflora kan niet optimaal zijn werk doen en daardoor kun je op de lange termijn zelfs aankomen. Dat banaantje in de ochtend is dus niet zo gezond als je misschien zou denken.
11. Bananen en appels zijn de meest gegeten fruitsoorten in Nederland, maar vergeleken met appels bevatten bananen 4x zoveel proteïnen, 2x zoveel koolhydraten, 3x zoveel fosfor en 5x zoveel vitamine A en ijzer.
Als je een banaan lang genoeg laat liggen in je fruitschaal, zal die niet alleen rotte plekjes krijgen, maar ook steeds meer alcohol bevatten. Een heel rijpe banaan bevat zo'n 0,4 procent alcohol. Dit geldt trouwens ook voor ander rijp fruit zoals mango's.”
Te veel van het goede
Bananen staan niet te boek als echte caloriebommen, maar als je gewoonte om bananen te eten ervoor zorgt dat je meer calorieën binnenkrijgt dan je nodig hebt kan het leiden tot gewichtstoename. Zoals eerder gezegd komt ongeveer 90% van alle calorieën in bananen uit koolhydraten.
Verenigde Staten . De VS importeert meer bananen dan enig ander land. Het is de grootste consument van bananen en consumeert ongeveer 25% van de wereldwijde productie. De meeste bananen die in de VS worden verkocht, komen uit Midden- en Zuid-Amerika, met name Ecuador, Costa Rica, Colombia, Honduras, Chili en Guatemala.
Bananen (de planten) groeien in tropische landen waar de temperatuur niet onder de 10 °C komt.
Bananen worden onrijp geoogst, groen en oneetbaar per koelschip naar Nederland vervoerd en hier verder gerijpt in speciale rijpingskamers. Herkomst: Het gehele jaar verkrijgbaar, uit Honduras en Panama. Bewaren: Buiten de koelkast.
Bananen zijn eigenlijk bessen (maar ook groente)
Daarnaast moet een bes zijn pitten aan de binnenkant hebben zitten. Als je bananen op die manier bekijkt, zijn het bessen. De zwarte puntjes in de bekende Cavendish-banaan, die ook in jouw fruitschaal ligt, leveren geen plant op als je ze in de grond stopt.
Volgens de tuinbouwkundige definitie is de banaan een groente.Volgens de culinaire definitie is het echter een vrucht, omdat banaan meestal wordt gegeten als tussendoortje of dessert. Bananen groeien aan een tros die ongeveer vijftig kilo weegt.