Doordat bij een buikademhaling en dus ook bij een zucht het middenrif naar beneden gaat, worden alle buikorganen licht samengedrukt. Het bloed wordt naar de lever en het hart gepompt en bij de uitademing komt er vers bloed in de organen en wordt het bloed juist uit de benen naar de buik gezogen.
Een zucht is een heel brede manier om met emoties om te gaan en is niet echt gebonden aan één specifiek emotie. Je kan zuchten als je angstig, kwaad, geërgerd of gefrustreerd bent, maar ook als je blij, opgetogen of enthousiast bent. Of als je je verveelt of je aandacht heroriënteert."
Zuchten is van levensbelang. Onderzoekers van UCLA en de universiteit van Stanford hebben een plek in de hersenen gevonden waar normale ademhalingen in zuchten worden omgezet als onze longen het nodig hebben. Het blijkt een belangrijke reflex te zijn die de longen gezond houdt.
Een zucht is een diepe uitademing, die meestal een emotie uitdrukt. Bij een zucht neemt de spanning van de spieren in de longwand ineens sterk af, waardoor de longen sterk in volume afnemen. Hierdoor stroomt de lucht relatief snel uit de longen via de mondholte naar buiten.
hoorbaar diep uitademen, meestal als uiting van frustratie.
Door diep te zuchten worden ook de longen goed van zuurstof en bloed voorzien waardoor er meer zuurstof in het bloed wordt opgenomen. Dit heeft een positieve invloed op ons hele lichaam en natuurlijk ook onze hersenen. Een zucht geeft lucht is dus echt waar!
Soms moet u meer gapen of zuchten. De kans bestaat dat u op dit moment druk bent en stress ervaart. Het is mogelijk dat u daardoor last hebt van hyperventilatie of disfunctioneel ademen. Het gevoel van niet genoeg lucht krijgen kan angstig maken en de klacht verergeren.
Mensen klagen over een scala van klachten die variëren van borstkas gerelateerde klachten (zoals kortademigheid, een benauwd strak gevoel op de borst, pijn en steken op de borst) tot hoofdpijn, duizeligheid, tintelingen, krampen, buikpijn, angst en chronische vermoeidheid.
Een verkeerde ademhaling is te herkennen aan de volgende punten: U ademt regelmatig door uw mond. U moet regelmatig zuchten en/of gapen. Soms voelt u zich duizelig of licht in het hoofd.
Apneu betekent letterlijk: geen lucht. Bij slaapapneu stopt de ademhaling regelmatig in de slaap gedurende 10 seconden of langer. Dat komt doordat de luchtwegen tijdelijk worden afgesloten (OSAS) of doordat de hersenen 'vergeten' de ademhaling te regelen (CSAS).
Disfunctioneel ademen is een breder beeld van verkeerd ademen. Opvallend zijn een onregelmatige ademhaling, overmatig zuchten, en een overwegend borstkasademhaling (hoog ademen). Disfunctioneel ademen kan leiden tot aanzienlijke en langdurige klachten.
Bij chronisch hyperventileren is er sprake van voortdurende hinderlijke lichamelijke en psychische klachten, zoals vermoeidheid, spierpijn, depressie, slapeloosheid, piekeren en concentratiestoornissen. De klachten ontstaan door een verkeerd ademhalingspatroon.
Wanneer u gespannen bent of angstig, kunnen verschillende lichamelijke klachten ontstaan. Eén van die klachten is hyperventileren. Hyperventileren wil zeggen dat u te snel of te diep ademt.
Wanneer je spreekt tegen een publiek, heb je meer zuurstof nodig om geluid te produceren. Daarnaast dien je langer uit te ademen dan normaal; spreken is namelijk niets meer dan gecontroleerd uitademen. Om goed te spreken in het openbaar, is de zogenaamde buikademhaling een vereiste.
Als je benauwd bent, voelt het alsof je niet genoeg adem en lucht krijgt. Andere woorden die gebruikt worden voor benauwdheid zijn: kortademigheid, buiten adem zijn, ademnood, of naar lucht happen. Met een moeilijk woord wordt benauwdheid ook wel dyspneu genoemd.
Chantal Driesen legt uit: 'De longen reageren overmatig op prikkels, zoals temperatuurwisselingen, stof en pollen. Stress is ook zo'n prikkel. Hierdoor knijpen de spiertjes om de luchtwegen te sterk samen, waardoor je je heel benauwd kunt voelen.
"Je neus is bedoeld om door te ademen. Deze hoort bij je luchtwegen, terwijl je mond onderdeel is van je spijsverteringskanaal." Eigenhuis legt uit dat we, in ongezonde situaties zoals bijvoorbeeld stress of een slechte conditie of leef- en eetgewoontes, sneller geneigd zijn door onze mond te ademen.
Aan de hand van casulstiek en literatuurgegevens wordt aannemelijk gemaakt dat dit niet altijd het geval is: hyperventilatie kan leiden tot ischemie van de hartspier en daarmee waar- schijnlijk bijdragen aan angina pectoris, hartinfarct en acute hartdood.
Daar waar tachypneu slaat op het aanhoudend te vlug en te oppervlakkig ademen tijdens de slaap, gaat acute hyperventilatie tijdens de slaap over plotse aanvallen of episodes van te vlugge, te intense en te diepe ademhaling (net zoals bij hyperventilatie overdag).
Het komt meestal door angst en spanning. Probeer rustig te ademen: 3 seconden in en 6 seconden uit. Of ga iets doen als uw ademhaling in de war is, bijvoorbeeld kniebuigingen en praten met iemand. In een papieren of plastic zak ademen helpt niet.
Bent u kortademig na inspanning? Dan kan dat komen door een gebrek aan conditie. Maar het kan ook komen door een hartziekte, zoals hartfalen. Kortademigheid kan ook ontstaan door een longembolie of door een ziekte die niets met het hart te maken heeft.
De natuurlijke opening in het middenrif kan te groot worden, waardoor de maag (en/of andere buikorganen) richting de borstholte kan verplaatsen. Hierdoor kan het maagzuur gemakkelijker de slokdarm in stromen. Ook kan de maag op het hart of de longen drukken, doordat deze richting de borstholte is verplaatst.
Bij buikademhaling haalt u laag in de buik adem (uw buik bolt bij inademen en wordt weer plat bij uitademen), in plaats van hoog adem te halen waarbij vaak de schouders worden opgetrokken. Buikademhaling helpt niet altijd wanneer u ernstig COPD heeft aangezien het benauwdheid kan verergeren.
Open uw mond en stoot de ingeademde lucht in een keer krachtig of rustig uit, alsof u een spiegel wilt bewasemen. De fysiotherapeut vertelt u of u dit rustig of krachtig doet. Ondersteun zonodig uw buik met een kussentje.