Als je je ontlasting langdurig ophoudt, kan dit leiden tot harde en pijnlijke ontlasting.En kan het vervelende buikklachten geven. Daardoor ga je dus nog minder graag naar de wc. Een keer ontlasting ophouden is natuurlijk niet zo erg.
Hoe langer je die grote boodschap gaat uitstellen, hoe meer stoelgang zich gaat ophopen in je darmen en hoe harder die ook gaat worden. Dat kan leiden tot constipatie, en op termijn kan het zelfs leiden tot chronische constipatie.
Als je niet eet en niet drinkt dan is het in theorie mogelijk, maar daar is je lichaam niet op gebouwd," vertelt Nienke Tode-Gottenbos, auteur van 'de poepdokter'. Molenaar noemt tien dagen het maximum: "Daarna moet je opgenomen worden, want dan loop je de kans dat de endeldarm scheurt.
Als je je poep blijft inhouden, kleven er mogelijk ergere consequenties aan vast dan alleen een oncomfortabel toiletbezoek.Fecale impactie is een ernstige graad van darmverstopping. Als je dit punt hebt bereikt, heb je laxeermiddel nodig, of moet het — in het ergste geval — manueel verwijderd worden.
Is een verstopping gevaarlijk? In de meeste gevallen is een verstopping onschadelijk. Houden de symptomen langer dan twee weken aan, dan raden wij u aan contact op te nemen met uw huisarts.
In sommige zeer zeldzame gevallen bevindt zich 'ontlasting' in het braaksel, dit heet fecaal braken. Dit is voedsel dat afkomstig is uit de dunne of dikke darm en dat in verre staat van vertering verkeert.
Zolang je met vaste regelmaat poept en je geen klachten hebt is dit geen reden tot bezorgdheid. Moet je vaker dan drie keer per dag poepen? Dan heb je misschien last van diarree. Ga je minder dan drie keer per week, dan kan er sprake zijn van verstopping.
Volkorenbrood, groente, fruit, noten en peulvruchten zijn goede bronnen van vezel. Vezels werken in de darm als een soort spons waardoor ze water opnemen. Zo zorgen ze voor een soepele ontlasting en geven volume aan de ontlasting. Ook zorgen vezels ervoor dat de darmen in beweging blijven.
Bij bijna elke persoon die een westers dieet volgt, zijn de afvalproducten zich langzaam aan het ophopen in het lichaam, in het lichaamsvet, in de spieren, de organen, bijna overal in. Naar schatting heeft de gemiddelde westerling maar liefst 3 tot 4,5 kilo giftig fecaal afval (ontlasting) in zijn darmen.
De meeste mensen die regelmatig hun stoelgang ophouden, zullen echter gewoon ongemakken ondervinden zoals krampen en heftige spanning, bloed en pijn eens ze eenmaal hun grote boodschap durven doen. Lang verhaal kort: je zult er niet ter plekke van doodvallen, maar gezond is het ook niet.
Van alle fysieke genoegens is regelmatig en makkelijk kunnen poepen er eentje. Hoe vaak je dat doet, verschilt per mens. Maar volgens wetenschappers kun je het 't best in ieder geval in de ochtend doen, daar is het darmstelsel op ingesteld.
Zelfs als je al enige dagen geen ontlasting hebt, is dit geen reden tot behandeling. Je hoeft pas maatregelen te nemen als je klachten hebt (pijn, druk, opgeblazen gevoel). Als ondanks vezelrijke voeding de stoelgang niet beter wordt, kun je eventueel een laxeermiddel gebruiken.
Gastro-enterologen (maag-darm wetenschappers) vertellen in Live Science dat alles goed zit als je tussen de drie keer per dag en drie keer per week een grote boodschap doet.
Lange toiletbezoekjes kunnen namelijk zorgen voor constipatie of aambeien. Poepen hoort geen lang proces te zijn, vindt darmchirurg Stéphanie Breukink van het Maastricht UMC+. “Maximaal drie tot vijf minuten per keer”, luidt haar advies, zo vertelt ze aan Quest.
U poept minder dan 3 keer per week. Mogelijke klachten zijn buikpijn, buikkrampen, pijn bij het poepen en harde, droge poep. Verstopping komt vaak door weinig drinken, te weinig vezels eten en te weinig bewegen. Dit helpt: drink 1,5 tot 2 liter per dag, eet genoeg vezels en beweeg elke dag.
Gemiddeld poepen we zo'n 128 gram per dag. Met een gemiddelde levensverwachting van 81 jaar pers je dus gedurende je leven 3.787 kilo stront naar buiten. Dit is meer dan het gewicht van de gemiddelde Aziatische olifant, die weegt namelijk 3.350 kilo.
Er worden dus meer calorieën uitgescheiden in de ontlasting. Van elke gram vezels die je eet, scheidt je ongeveer 7 calorieën uit. Met een vezelrijke voeding van 35 gram per dag scheidt je maar liefst 245 calorieën uit!
Wat een gezonde stoelgang is, verschilt per persoon. Waar de één elke dag naar het toilet gaat voor een grote boodschap, heeft een ander maar drie keer per week ontlasting. Zolang de ontlasting een soepele drol is en zonder klachten verloopt, is er niks aan de hand.
Onze voorouders aten ongeveer 120 gram vezels per dag. Onze aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is 35 gram, maar de meeste mensen halen de 15 niet eens. Meer vezels is voor veel mensen een eerste stap naar een betere stoelgang.
Voldoende Bewegen
Beweging stimuleert je darmen, waardoor de ontlasting beter op gang komt. Probeer per week 150 tot 300 minuten matig tot intensief te bewegen. Dat kan door elke dag een klein halfuurtje te bewegen. Maar 3 keer 10 minuten of 2 keer een kwartier mag ook.
Waarschijnlijk de mooiste poep ter wereld! De hype over eenhoorns heeft ook Intelligente putty bereikt. De eenhoornpoep schittert in een glinsterende roze kleur en laat meisjesharten sneller kloppen. De Intelligente putty rekt uit als een kauwgombal, stuitert als een bal en scheurt zo gemakkelijk als papier.
De techniek van het ontlasten
Ga ontspannen op het toilet zitten, uw voeten plat op de grond, de rug iets bol. De ontlastingsreflex begint met het ontspannen van de bekkenbodem. Adem in en pers eventueel een beetje terwijl u uw adem vasthoudt en de buik bol maakt. Pers richting de anus.
Mensen met een slappe darm kunnen hun darm legen door toucheren. Dit houdt in dat je de darm dagelijks of om de dag met de hand leegmaakt. Zetpillen of microklysma's werken niet als je een endeldarm zonder reflexen hebt.
Neem contact op met een arts als er acute verstopping optreedt met buikpijn, buikkrampen en je als helemaal niet instaat bent om te poepen. Neem ook contact op met een arts als: Obstipatie een nieuw probleem is en veranderingen in levensstijl niet helpen. Er bloed zit in de ontlasting.