Heb je aflopende tenen, dan houd je van structuur en ben je een stabiel en rustig persoon. Een lange tweede teen betekent dat iemand ambitieus is. Een forse grote teen vertelt dat je een sterk verbaal vermogen hebt. Ruimte tussen tenen betekent vertraging, weloverwogenheid.
Hoe je voet contact maakt met de grond en hoe je hem afwikkelt, kun je zichtbaar maken met een blauwdruk. Dat is een soort stempel van de voet op de ondergrond. Vergelijk je de blauwdrukken van veel verschillende voeten met elkaar, dan kun je allerlei voettypes onderscheiden.
Wat is een Griekse voet? Je hebt een Griekse voet als je tweede teen langer is dan de grote teen. Dit in contrast met een zogenaamde Egyptische voet waarbij de grote teen het langst is. De benaming zou komen van een slag heel lang geleden.
De mens heeft vijf tenen aan elke voet. De binnenste teen wordt de grote teen genoemd en de buitenste teen de kleine teen. Vaak worden de andere drie tenen van binnen naar buiten de tweede, derde en vierde teen genoemd.
Heb je aflopende tenen, dan houd je van structuur en ben je een stabiel en rustig persoon. Een lange tweede teen betekent dat iemand ambitieus is. Een forse grote teen vertelt dat je een sterk verbaal vermogen hebt. Ruimte tussen tenen betekent vertraging, weloverwogenheid.
De grote teen is een belangrijk deel van ons lijf. We wikkelen de voet ermee af, waardoor wee kunnen lopen. Hij zorgt voor het evenwicht. Zonder grote teen is het lopen moeilijk.
Wat is een Morton neuroom? Een Morton neuroom is een beklemde zenuw in de voorvoet, waardoor u pijn voelt. Het zit meestal tussen de derde en vierde teen. In uw voorvoet (waar de tenen beginnen) zitten botjes: de middenvoetsbeentjes.
Heten die tenen misschien wijsteen, middelteen en ringteen? Nee, dat soort namen voor de middelste drie tenen aan je voeten bestaat niet in het Nederlands. Artsen en wetenschappers gebruiken er de Latijnse benamingen voor. Hierbij heet de grote teen Digit I Pedis, de teen daarnaast Digit II Pedis, enzovoort.
Wanneer er hardnekkige pijnklachten ontstaan, kan een teencorrectie een oplossing bieden. Bij een teencorrectie wordt het beschadigde teengewrichtje uit de teen gehaald. Hierdoor komt de teen weer recht te staan waardoor de drukplekken, die de pijn veroorzaken, verdwijnen.
Bij een spreidvoet of een doorgezakte voorvoet heeft u last van een scherpe, brandende pijn onder -en boven de bal van uw voet. Eeltvorming, likdoorns en blaren geven pijnklachten bij lopen en staan. Het kan voor komen dat er een zenuwbeknelling veroorzaakt wordt, genaamd Mortonse Neuralgie.
Aan de buitenkant van de voet bevinden zich de buitenkant van het hielbeen, het vijfde middenvoetsbeentje en de kleine teen. Er hechten spieren vanuit het onderbeen aan het de buitenkant van de voet. Pijn aan de buitenkant van de voet kan verschillende oorzaken hebben.
Hoge wreef (holvoeten)
De achillespees is korter dan normaal. De enkel staat naar buiten en de hiel wijst naar binnen (varusstand). De voorvoet steunt meer op de buitenrand (supinatie). Een holvoet hoeft niet abnormaal te zijn, sommige mensen hebben gewoon een iets hogere wreef.
Helaas kun je brede voeten niet smaller maken. Maar voorkomen dat de voet nog breder wordt kan wel. Door minder op blote voeten te lopen zakt de voet minder door. Daardoor worden de voeten dus ook minder breed.
Een hamerteen is een buigstand van de teen die niet meer te strekken is. Het middelste gewrichtje van de teen is omhoog en krom vergroeid. Meestal gaat het om de tweede of derde teen.
We spreken over klauwtenen als de eerste twee teenkootjes van een teen in een onnatuurlijke hoek staan ten opzichte van elkaar. Het uiteinde van de teen raakt dan de grond. We hebben het over hamertenen als het eerste gewricht in een teen gebogen is en het andere gewricht overstrekt.
'Ze dienen voor een goede afwikkeling van de voet bij het lopen. Zonder tenen gaat het fout', zegt hij. 'De voorvoet krijgt dan veel te veel druk te verwerken en dat leidt tot problemen, zeker bij mensen met klachten aan hun voeten, zoals reuma-en diabetespatiënten.
De pijn voelt brandend, stekend, krampend of als elektrische prikkeling in de tenen. De pijn neemt toe tijdens het lopen, vooral bij het dragen van strakke schoenen of hoge hakken. Verder kunt u het gevoel hebben dat er “iets zit”' of “iets verschiet”.
Oorzaken Zenuwpijn Tenen
Een zenuw kan bijvoorbeeld klem komen te zitten wanneer de voet 'doorzakt', de zenuw raakt geïrriteerd en zal signalen in de vorm van bovenstaande symptomen gaan afvuren. Andere oorzaken voor het ontstaan van zenuwpijn zijn: Beklemming door te smalle of onjuiste schoenen. Diabetes.
Neuropathie in de voet is een aandoening die veelal ontstaat als gevolg van diabetes. Wanneer er sprake is van neuropathie in de voet, zijn één of meerdere zenuwen in de voet beschadigd. Zenuwen zorgen ervoor dat we sensaties op de huid kunnen ervaren zoals aanrakingen, warmte, kou of pijn.
Bij polyneuropathie is er schade aan uw zenuwen. Het begint vaak met een tintelend, prikkelend of doof gevoel in uw voeten en onderbenen. Is bijvoorbeeld alcohol of suikerziekte de oorzaak? Dan helpt uw arts u om iets te doen aan die oorzaak.
Een neuroom is een goedaardige verdikking van een zenuw. Morton's neuroom ontstaat door druk van de zenuw tegen een bandje dat de twee middenvoetsbeentjes met elkaar verbindt bij het afwikkelen van de voet.
Afwisselend omhoog en omlaag kijken en van links naar rechts. Houd je vinger op 30 tot 100 cm voor je ogen. Kijk naar je vinger, terwijlje deze van boven naar beneden en van links naar rechts beweegt. Je hoofd afwisselend voorover en achterover buigen en naar links en rechts draaien, met de ogen open en dicht.
Het is nog niet mogelijk om een evenwichtsorgaan te herstellen. Er zal dus altijd een asymmetrie tussen beide zijden blijven bestaan. Herstel van klachten is wel voor een groot deel mogelijk vanwege de zogenaamde vestibulaire compensatie.
Door de welvaartsziekten en slecht schoeisel vervormen veel voeten tot spreid-of platvoeten. Dat wil zeggen dat de voeten breder worden. Dit heeft de natuur helemaal niet zo bedoeld. Wat onvermijdbaar is, is dat de voetboog in de tweede helft van het leven iets verzakt.