Gaat damslag voor? Nee, damslag gaat niet vóór! Als je zowel met een schijf als een dam kunt slaan, mag je kiezen. Dat geldt uiteraard alleen als het aantal stukken dat je kunt slaan gelijk is, want meerslag gaat vóór.
Als men meerdere schijven kan slaan, geldt: meerslag gaat voor. Men moet zo slaan dat de meeste schijven van de tegenstander van het bord gaan. De geslagen schijven mogen pas van het bord weggenomen worden na het uitvoeren van de hele slag.
Slaan met een damBewerken
Ook bij het slaan komt de kracht van een dam naar voren. Een dam mag een losstaande schijf of dam slaan die verder op dezelfde diagonaal staat. Er mag dan zelf bepaald worden op welk veld achter het geslagen stuk de dam tot stilstand komt.
De damstenen worden bij aanvang van het spel door beide spelers op de achterste 4 rijen op de donkere vakken geplaatst. De 2 middelste rijen blijven vrij. Let wel op dat bij het neerleggen van het bord bij elke speler in de linker onderhoek een donker vlak ligt, en niet het lichte vlak.
Nee, damslag gaat niet vóór! Als je zowel met een schijf als een dam kunt slaan, mag je kiezen. Dat geldt uiteraard alleen als het aantal stukken dat je kunt slaan gelijk is, want meerslag gaat vóór.
Slaan met de dam
Je mag een losstaande schijf of dam slaan die verder op dezelfde diagonaal staat. Je mag dan zelf bepalen op welk veld achter het geslagen stuk je dam tot stilstand komt. Als je op een veld tot stilstand kan komen waar je weer verder zou kunnen slaan, mag je je slag in dezelfde beurt vervolgen.
Slaan met de dam
Een dam mag namelijk net zo ver schuiven als hij kan op de schuine lijnen, waar hij op staat. De witte dam in het plaatje mag bijvoorbeeld naar veld 11, 7, 2, 21, 27, 32, 38, 43 en 49. Hij mag dus zowel vooruit als achteruit.
Slaan mag vooruit en ook achteruit. Normaliter mag je geen steen achteruit verplaatsen, maar dus wel als je kan slaan. Het kan ook voorkomen dat je meer dan één steen kan slaan in een enkele beurt. Dit is verplicht en een meerslag gaat altijd voor op een enkele slag.
Het damspel kent veel varianten. Naast het dammen op een bord met honderd velden, het internationaal dammen, wordt er in veel landen gespeeld op het 64-veldenbord, het kleine bord, waarbij elke speler 12 schijven heeft.
Een dam kan een stuk op de zelfde diagonaal slaan als er tussen de dam en het schijf geen stukken staan en het veld achter het stuk leeg is. De dam mag landen op een leeg veld achter het geslagen stuk als er tussen dat veld en het geslagen stuk geen andere stukken staan.
Wit mag beginnen, dat is de eerste regel. Om de beurt mogen de spelers een schijf verzetten of met een schijf slaan. Je kunt een schijf slaan als je over een schijf van je tegenspeler kan “springen”. Je kan zelfs meerdere schijven in één keer slaan.
De deksel is het schaakbord, dat aan de binnenkast is bekleed met vilt. Er zitten in de doos schaakstukken en damstenen, net genoeg om op het schaakbord te dammen.
Een decameter (dam) is een lengte van 10 meter. De eenheid wordt feitelijk alleen nog in de meteorologie gebruikt. 1 vierkante decameter (1 dam2) is gelijk aan 1 are. Het voorvoegsel deca komt van het Oudgriekse woord δέκα (deka) dat "tien" betekent.
Het verhaal gaat dat Napoleon en zijn soldaten het een geweldig spel vonden en meenamen op hun veldtochten. Zo werd het Pools dammen een internationaal bekend damspel. In Nederland wordt sinds de 16e eeuw Engels gedamd, later werd er ook Pools gedamd. Wie het precies heeft uitgevonden, is dus niet bekend.
Er bestaan veel verschillende uitvoeringen van het spel, maar de indeling van het bord is steeds dezelfde. Ganzenbord heeft een speelvlak van 63 velden, het product van de twee symbolische getallen 7 en 9. Wie hier komt moet er blijven tot een andere speler er komt. Degene die er het eerst was speelt dan verder.
De echte oorsprong van het dammen is niet vast te leggen, maar dat het een eeuwenoud bordspel is, dat staat vast. Er zijn diverse theorieën over de oorsprong van dammen: van Polen, tot Parijs en Friesland.
Ik had een schaakbord in handen en hield dat een beetje schuin omhoog. Plotseling bleken alle zwarte velden 'los' te zitten. Het bord bestond eigenlijk uit 64 witte velden, waarvan er 32 met zwarte vlakjes waren belegd.
Een micrometer (officieus: micron of mu) is een lengtemaat uit het SI-stelsel. De maat heeft het symbool μm. Een micrometer is gelijk aan 10−6 meter, oftewel 0,000 001 meter, een miljoenste deel van een meter, of een duizendste deel van een millimeter, oftewel 0,001 mm.
Van meter naar decimeter
Als je dus bijvoorbeeld wilt weten hoeveel decimeter 15 meter is, dan moet je dat vermenigvuldigen met 10, want 1 meter is 10 decimeter.
Een decameter is een maat om lengte te berekenen. Een decameter is 10 meter. Feitelijk wordt de decameter niet meer gebruikt, vaker worden de meter en de kilometer gebruikt. In de meteorologie (wetenschap voor het weer) wordt de decameter nog wel vaak gebruikt.
Het grote dambord heeft 10 x 10 vakjes. Op het bord met 100 vakjes wordt het internationaal dammen gespeeld. Dat is direct het verschil tussen een dambord en een schaakbord. Het grote dambord heeft het spel een stuk interessanter gemaakt.
Dam- en Schaakbord 49.5 x 49.5 cm.