Zowel verse gember als gemberpoeder zijn goed te gebruiken samen met andere kruiden en specerijen als kaneel, kruidnagel, peper en kerrie. Je kunt het in warme gerechten ook combineren met kurkuma, kardemom en galangawortel (laos). Gember wordt vaak gebruikt als basis voor curry's.
Gember combineert fantastisch met lichtzoete ingrediënten zoals wortel en pompoen, maar ook met andere specerijen zoals anijs en chilipeper. Afsluiten doen we traditiegetrouw met enkele recepten. Om de veelzijdigheid van gember aan te tonen, delen we ze dit keer op in 3 categorieën: zoet, hartig en 'vloeibaar'.
Het helpt tegen misselijkheid en menstruatiekrampen en het bevordert de opname van voedingsstoffen terwijl het anderzijds je insulinegehalte helpt te reguleren. Niet voor niets is gember populair bij vrouwen die last hebben van overgangsklachten, reuma, menstruatieklachten en voor vrouwen die willen afvallen!
Nadelen van te veel gember
Te veel gember wordt gelinkt aan een lage bloeddruk en maag- en darmklachten. Zo deed onder meer het National Center for Complementary and Alternative Medicine onderzoek en vonden de onderzoekers dat gember voor bijwerkingen kan zorgen als gasvorming, een opgeblazen gevoel en maagproblemen.
De ochtendsessie: Een boost voor de dag
De pittige smaak van gember zorgt ervoor dat je meteen wakker bent en gember bevordert een normale stoelgang1, wat voor sommigen een welkome ondersteuning is in de ochtend.
Gember rauw eten kan zeker. Gember is alleen erg sterk en pittig van smaak, daarom wordt het vaak in kleine hoeveelheden verwerkt in gerechten. Verse gember wordt soms direct rauw gegeten vanwege de eigenschappen die deze wortelknol heeft en waarvoor hij door velen gewaardeerd wordt.
Gember is, net als kurkuma en kaneel, een specerij die perfect past bij een kopje koffie .
Gember kan het risico op bloeding verhogen als het samen wordt ingenomen met geneesmiddelen die invloed hebben op de stolling en de neiging tot bloeden, zoals aspirine, anticoagulantia zoals vitamin K antagonisten, heparine, bloedplaatjes- aggregatieremmers zoals clopidogrel, en niet-steroïde ontstekingsremmers zoals ...
Moet je gember schillen (voor thee)?
De schil kun je gewoon eten; het is niet giftig. Sterker nog: in de schil van gember zit voor een deel de voedingsstoffen en het is zonde als je die niet binnenkrijgt. Zorg er wel voor dat je de gember wast voor consumptie om zo vuil, stof en bacteriën te verwijderen.
Gember kruidenthee kan helpen bij het verwijden van de bloedvaten, het verminderen van de vorming van bloedstolsels en het verlagen van de bloeddruk.
Gember is een bloedverdunner. Gebruik vlak voor of na gemberthee geen paracetamol of andere bloedverdunner(s). Niet gebruiken bij diabetes, hoge koorts, galstenen, brandend maagzuur en kinderen onder de 6 jaar.
Gember staat bekend om zijn ontstekingsremmende eigenschappen. Het kan helpen om de nierfunctie te verbeteren en nierschade te verminderen. Peterselie is ook nuttig, want het bevordert de urinestroom en helpt afvalstoffen uit je lichaam te spoelen.
De ontstekingsremmende stoffen in gember, zoals gingerol, helpen roodheid en zwelling te verminderen, wat resulteert in een kalmere en egalere huid. Rauwe gember stimuleert de bloedsomloop, wat essentieel is voor een gezonde huid.
Appel: De natuurlijke zoetheid en zuurheid van appel vult de pittige warmte van gember aan. Appel-gembercider, appel-gembermocktails en appel-gemberkombucha zijn populaire combinaties.
Zowel verse gember als gemberpoeder zijn goed te gebruiken samen met andere kruiden en specerijen als kaneel, kruidnagel, peper en kerrie. Je kunt het in warme gerechten ook combineren met kurkuma, kardemom en galangawortel (laos). Gember wordt vaak gebruikt als basis voor curry's.
Mogelijke interacties
Bloedverdunnende medicijnen : Gember kan het risico op bloedingen vergroten. Overleg met uw arts voordat u gember neemt als u bloedverdunners gebruikt, zoals warfarine (Coumadin), clopidogrel (Plavix) of aspirine. Diabetesmedicijnen: Gember kan de bloedsuikerspiegel verlagen.
De gember heeft zo'n vezelachtige structuur dat na het blenden je enkel nog vezels zal proeven en dat is niet aangenaam. Wil je de gember toch in de blender? Hak hem dan eerst in kleine stukjes en laat de machine niet te lang draaien.
Eet het rauw of kook het: beide zijn gezond : Onderzoek suggereert dat het verwarmen van rauwe gember (bijvoorbeeld bij het koken of het maken van thee) de mogelijkheid om bepaalde soorten vrije radicalen te verwijderen vermindert en de mogelijkheid om andere soorten te verwijderen vergroot. Dit komt waarschijnlijk door de omzetting van gingerolen in shogaolen.
Op kamertemperatuur, buiten de koelkast blijft een stuk gemberwortel vaak wel een week goed voordat 'ie zacht wordt en niet meer zo lekker is. In de koelkast kun je hem een stuk langer bewaren: 3 weken. In de vriezer blijft verse gember het langst houdbaar. Ingevroren gaat de smaakmaker namelijk wel tot een jaar mee!
Voorbeeld: Gebruik de steel van je basilicumplantje bijvoorbeeld bij het maken van verse groene pesto of gebruik de hele kruiden voor kruidenolie, kruidenazijn of kruidenboter. De stelen van harde kruiden als rozemarijn, salie, oregano en tijm kunnen niet gegeten worden.
Welke bijwerkingen geeft te veel gemberthee? Teveel gember binnenkrijgen kan zorgen voor een verlaagde bloeddruk en maag- en darmklachten.
Goed voor je hersenen
Deze studie naar zestig vouwen bevestigt dat gember goed is voor je hersenfuncties. Een dagelijks extract van gember vergroot volgens het onderzoek je reactiesnelheid en je concentratie- en denkvermogen. Een andere studie naar ratten bevestigt dat gember je geheugen verbetert.
Koffie met gember zou de stofwisseling versnellen en de vetverbranding stimuleren . Bovendien heeft de combinatie ontstekingsremmende en antibacteriële effecten en wordt daarom aanbevolen tijdens de seizoensgriep en verkoudheid.
Gember is een bloedverdunner, als je een heerlijke kop gemberthee gaat drinken, is het niet aan te raden om vlak ervoor of daarna een paracetamol of andere bloedverdunners in te nemen.
Je kunt gemalen gemberwortel aan je maaltijden toevoegen, het rauw eten of 's ochtends als eerste gemberwater drinken . Let op, hoewel gember helpt bij gewichtsverlies, moet je het aanvullen met goede voeding en voldoende beweging.