Conclusie: in 2022 is uit de meeste tests en recensies gebleken dat Fritel 5371 4L – Friteuse de beste frituurpan is die nu verkrijgbaar is in Nederland. Een zeer goed alternatief voor de Fritel 5371 4L – Friteuse is de Tefal Super Uno FR3021.
Maar er zijn ook de nodige kanttekeningen te plaatsen waar je rekening mee moet houden: Bij een friteuse zonder geurfilter krijg je geurtjes, dus kun je het toestel beter in de schuur gebruiken. Heet frituurvet kan opspatten en nare verwondingen veroorzaken.
Verzeker je je ervan dat de frituurpan van je keuze een goed vermogen heeft, tussen de 1500 en 2000 Watt. De hoeveelheid is afhankelijk van de grootte van het apparaat. Houd er rekening mee dat hoe meer capaciteit de pan heeft, hoe meer vermogen deze nodig zal hebben om de gerechten goed te bakken.
Over het algemeen wordt zo'n 250 gram friet per persoon ingeschat. Als je voor 1 à 2 personen wilt frituren, heb je dus vaak aan een kleine frituurpan met een bakcapaciteit of laadvermogen van 500 gram voldoende.
Ossewit is perfect voor frituren
In plantaardige olie kun je eigenlijk maar 1 keer bakken, omdat deze na verhitting onstabiel wordt. Bij verhitting gaat deze oxyderen en dat maakt haar giftig. Bij ossewit gebeurt dit niet en dat maakt het een stuk gezonder.
De Consumentenbond test airfryers op onder meer bakprestaties, energiegebruik en gebruiksgemak. In totaal zijn er 43 airfryers getest die in de winkels verkrijgbaar zijn. Een airfryer van Ninja komt als Beste uit de Test. Een model van Inventum is de Beste Koop.
Het beste antwoord. Het zijn beide vetten Het verschil is alleen dat olie vloeibaar is. Olie is beter voor je gezondheid omdat het plantaardig is en bevat onverzadigde vetten.
Voor een doorsnee portie weeg je 250 gram ongebakken frietjes af per persoon. Dat is dus opnieuw een kilo voor vier personen.
Friteuses met koude zone
Bij friteuses met een koude zone hangt het verwarmingselement zo'n 2 centimeter boven de bodem. Hierdoor wordt het frituurvet onder het verwarmingselement minder warm, zelfs maar 40 °C.
Kies voor een frituurpan waarvan zoveel mogelijk onderdelen in de vaatwasser mogen. Van de meeste frituurpannen in de test kan in elk geval het mandje en vaak ook de deksel in de vaatwasser, maar zoek vooral naar een frituurpan waarvan de binnenpan en liefst ook de behuizing in de vaatwasser kunnen.
Bij een test van frituurpannen is de Tefal Double Pro getest als beste dubbele friteuse. Bij deze beste dubbele frituurpan / beste dubbele frietpan / dubbele frietketel kun je friet en snacks los van elkaar gelijktijdig frituren zodat de olie voor de friet schoon blijft.
De bak van de inductie friteuse wordt door een magnetisch veld direct verwarmd. Hierdoor wordt een sterke temperatuurstijging bereikt, waarbij zeer weinig warmte verloren gaat. Het vet maakt van de gefrituurde voeding al snel een knapperige goudbruine traktatie op de gewenste temperatuur.
Voor goeie friet begin je met de juiste aardappel. Die moet de juiste balans tussen zetmeel en water hebben. Kruimige zetmeelrijke aardappels worden te snel bruin, nog voordat de friet gaar is. Vastkokende aardappels, waar relatief veel water inzit, geven een goeie beet maar hebben juist weer moeite met het bruinen.
Laat de friet tussen de twee bakrondes afkoelen tot kamertemperatuur. Dit doe je omdat ze anders slap worden bij het afbakken omdat ze de warmte, die ín de friet zit, nog niet kwijt zijn. Je moet ze daarom ook niet in het mandje boven het hete vet laten hangen, maar echt even uitschudden en uitgespreid wegzetten.
Per dag worden 12 miljoen porties friet gemaakt (1 kilo friet bevat ca. 6 porties), die in 87 landen worden verkocht. Wereldwijd worden er 50 miljoen porties friet per dag gemaakt door Lamb Weston. Het bedrijf is hiermee de 2e grootste frietproducent ter wereld, na marktleider McCain.
Cafetaria's die Verantwoord Frituren gebruiken vloeibaar frituurvet of frituurolie. Daarin zitten, in vergelijking met vaste frituurvetten, veel onverzadigde vetzuren in. Onverzadigde vetzuren helpen een normaal cholesterolgehalte te behouden.
Het maakt de olie nog langer houdbaar en extra bestand tegen verhitting. Een groot nadeel van dit gedeeltelijke hardingsproces is dat het transvetten produceert. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat deze soort vetten erg ongezond zijn en het risico op hartaandoeningen kunnen verhogen (1).
Frietjes worden traditioneel gebakken in dierlijk vet (ossenwit en/of paardenvet). Dat zorgt voor die typische smaak en geur, maar is helaas minder gezond doordat het meer verzadigd vet bevat. Daarom worden frietjes tegenwoordig ook in plantaardige olie gebakken, of in een mengsel van de twee.
#1 – Philips Airfryer XXL HD9650/90 | Beste Keus en Alleskunner van 2022. Beste keus – “Wil je de beste airfryer met super goede bakresultaten, een mooi ontwerp en ruime inhoud? Kies dan voor de krachtige Philips Airfryer XXL HD9650/90 (bekijk bij Bol.com).
Een airfryer onder rond de 100 euro moet dan prima kunnen voldoen aan jouw wensen. Wanneer je voor grote(re) groepen personen friet wilt bakken, dan kan het een overweging zijn om een airfryer XL of XXL te kopen. Hier bereid je meer dan een kilo friet in. In ongeveer 20 minuten zijn deze frietjes heerlijk gebakken.
De voordelen van een airfryer
Het belangrijkste voordeel is dat je geen frituurolie of frituurvet nodig hebt voor het bereiden van snacks. Dat maakt friet en kroketten uit een airfryer minder vet en dus gezonder. Naast het frituren van snacks, grill je ook kippenpoten of groenten en bak je zelfs muffins.