De Zwitsers verkleden zichzelf als angstaanjagende monsters en gaan dan met rammelende koeienbellen de straat op. Naast deze spannende activiteit wordt er ook vuurwerk afgestoken (als dat geen lawines veroorzaakt) en lekker eten zoals de enige echte Zwitserse kaasfondue!
Oud en nieuw feesten
Elk jaar staat er een volgepakt avondprogramma gepland met bands, eetkraampjes en vuurwerk. Natuurlijk kun je ook besluiten om lekker van het vuurwerk te genieten vanaf een uitzichtpunt, ergens lekker te gaan dineren of het nieuwe jaar dansend in te luiden in een club.
De meeste Belgen schotelen hun gasten een erg traditioneel menu voor, zo blijkt uit een bevraging van warenhuisketen Carrefour bij meer dan 5.000 Belgen. Champagne, soep, fondue en ijsstronk spannen de kroon. De kans is groot dat u op oudejaarsavond een oester of twee, drie naar binnen slurpt.
Op 24 december, kerstavond, nodigen de meeste Duitse families hun familieleden uit. Ze eten worsten en aardappelsalade als avondeten. Op eerste en tweede kerstdag eten we vaak gegrilde eend of kerstgans met witte of rode kool en dumplings.
Met al die kerstdiners en oliebollen in de buik is het op 1 januari vaak tijd om weer een beetje 'normaal' te doen. Wat betekent dat we in januari vaak massaal aan de salades vol groenten zitten en 's ochtend braaf yoghurt met muesli en wat fruit eten.
Enkele voorbeelden van hartige hapjes: bladerdeeghapjes, toastjes, verrines of lepelhapjes. Kies voor feestelijke ingrediënten zoals zalm, foie gras, garnalen en wissel af met eenvoudig zoals kaas, gehakt of groenten. Als je voor koude hapjes kiest, kan je er de hele avond extra maken.
Boek bijvoorbeeld een leuk hotel in Amsterdam of Rotterdam, vertrek naar een knus vakantiehuis in de middle of nowhere of ga voor een city escape op een paar kilometer van huis – de oudejaarsavond van 2021 – 2021 vormt een mooie gelegenheid om een ontspannen weekendje weg te gaan in Nederland!
Groene groenten worden met Oud & Nieuw in de Verenigde Staten – maar ook op andere plekken ter wereld – gegeten omdat de groene kleur doet denken aan dollars. Boerenkool, snijbiet en andere bladgroenten brengen daarom geluk!
Wanneer de bal valt en de grond raakt, is het nieuwe jaar begonnen. Er zijn echter ook veel Amerikanen die thuis blijven en een etentje organiseren of met de hele familie televisie kijken en lekkere hapjes eten (geen oliebollen weliswaar). Om middernacht is er vuurwerk en proost men met champagne op het nieuwe jaar.
Heel vaak komen daarbij oesters op tafel en foie gras en gerookte zalm zijn ook typische Oud en Nieuw-gerechten. Maar verder zijn er eigenlijk geen specifieke culinaire tradities voor deze avond. Oliebollen bestaan niet, al eten ze in Noord-Frankrijk wel gaufrettes du Nouvel An, kleine warme wafels.
Tijdens Oud en Nieuw eten Engelsen graag chips met azijnsmaak en een varken aan het spit. Ook eten ze nog een taart die gevuld is met vlees.
Op het platteland gaan de mensen verkleed in berenkostuums dansend langs de huizen om zo het kwaad te verjagen. In Turkije brengt het geluk als je om middernacht wat zout voor je voordeur strooit. In Duitsland hebben ze ook een eigen traditie namelijk een lepeltje met lood dat ze boven een kaars houden.
Maar waarom eten we die vette dingen eigenlijk met oud en nieuw? 2000 jaar geleden al brengen de oude Germanen rond het eind van het jaar een offer om de godin Perchta te plezieren. Het offervoedsel wordt in meel gewikkeld, in de olie gebakken en vervolgens nog even met meel bestrooid.
In veel andere landen wordt de deegbal vaak gevuld. In Afrika, Azië en Zuid-Amerika vind je een aantal zoete en hartige varianten: Suriname en India: de ghul ghula. Polen, Rusland en Armenië: de pączki. Latijns-Amerika, Spanje en Guam: de buñuelo.
Oudejaarsdag wordt elk jaar op de laatste dag van het jaar (31 december) gevierd. De meeste mensen zijn op oudejaarsdag niet vrij, voor hun is het gewoon een werkdag.