We hebben 12 hersenzenuwen. De 7e, die aan de achterkant van ons hoofd ontspringt in de hersenstam, zorgt voor de aansturing van de spieren die verantwoordelijk zijn voor de uitdrukkingen van ons gezicht, dus ook van de oogleden, de wangen en de mondhoeken.
De zevende hersenzenuw (VII) of nervus facialis stuurt de onderste en bovenste gelaatsspieren aan, bestaande uit de ooglidspieren, de wang en de mondhoek. Er is een linker en een rechter nervus facialis (gelaatszenuw), die elk de spieractiviteit in één helft van het gelaat verzorgt.
Afhankelijk van de oorzaak van de verlamming kan er spontaan herstel optreden. Dit herstel vindt meestal binnen een half jaar plaats. In veel gevallen keren de oogspierfuncties volledig terug.
De zenuw die de m. rectus lateralis innerveert, dit is de oogspier die het oog naar lateraal (naar buiten) laat bewegen oftewel abduceert. De zenuw is voor een deel sensibel omdat hij tevens de propriosensoriek van de laterale extrinsieke oogspier verzorgt.
De 6e hersenzenuw zorgt ervoor dat de buitenste rechte oogspier kan bewegen. Deze oogspier zorgt ervoor dat het oog richting de slaap kan draaien. De medische naam van deze hersenzenuw is nervus abducens. Een verlamming van de 6e hersenzenuw kan voorkomen op elke leeftijd.
Enkele oorzaken van scheelzien kunnen zijn: een brilsterkte, een verminderde gezichtsscherpte of een oogspierverlamming. Zo'n verlamming kan bij de geboorte al aanwezig zijn of pas op latere leeftijd ontstaan. De gevolgen van scheelzien zijn afhankelijk van de leeftijd waarop het scheelzien ontstaat.
Oorzaak oogbewegingsstoornis. Elk oog heeft zes uitwendige spieren, die ervoor zorgen dat het oog in alle mogelijke richtingen kan bewegen. De oogspieren worden aangestuurd vanuit de hersenen door drie verschillende hersenzenuwen: de derde hersenzenuw, de vierde hersenzenuw en de zesde hersenzenuw.
Wat is de nervus vagus? De nervus vagus staat ook wel bekend als de zwervende zenuw of tiende hersenzenuw. Deze belangrijke zenuwbaan ontspringt uit de hersenstam en vertakt zich vandaaruit richting de oren, hals, longen en het hart.
Als er schade is aan een oogzenuw kan dit meestal niet meer genezen. Wel is er soms een behandeling mogelijk om te zorgen dat de schade niet erger wordt. Er zijn verschillende oorzaken waardoor een oogzenuw beschadigd kan raken.
Door de verhoogde hersendruk krijg je last van hoofdpijn, misselijkheid en overgeven. Je oogzenuw kan door de druk in de hersenen ook opzwellen, dat noemen we papiloedeem. De oogarts kan dat zien. Je kunt ook prikkelbaar worden en je gedrag en je ontwikkeling kunnen veranderen.
Door een afwijking aan de ogen, kijken beide ogen niet afzonderlijk naar één punt. De hersenen hebben daardoor moeite om de beelden tot één beeld samen te voegen. Hierdoor kan het zijn dat je last hebt van een verminderde hand-oog coördinatie, duizeligheid en een slecht en 'golvend' zicht.
De aangezichtszenuw (nervus facialis) is de zevende hersenzenuw en verzorgt onder andere de motoriek (bewegingsmogelijkheden) van het gelaat. Daarnaast bestuurt deze zenuw ook gedeeltelijk de traanuitscheiding, de smaak en het beschermmechanisme tegen hard geluid in het oor.
Maar een aangezichtsverlamming van Bell is geen probleem in uw hersenen. Het probleem zit in een zenuw in uw gezicht: de aangezichtszenuw. De verlamming gaat meestal vanzelf over. Dit kan soms 3 tot 6 maanden duren.
Het trillen kan een paar minuten aanhouden, maar ook kan enkele dagen aanhouden. Het fenomeen duurt meestal enkele dagen, soms zelfs weken, en is verder onschuldig. Oorzaken zijn oa (over)vermoeidheid, stress of langdurig ingespannen werk met de ogen (bijv. lezen, computerwerk).
Door stress spannen uw spieren aan, ook die in uw ogen. Hierdoor neemt uw gezichtsscherpte af. Het wazig zien door stress is een tijdelijke klacht. Zodra de stress minder wordt, wordt uw zicht weer helderder.
Het prikkelen van de hersenzenuw kan komen door: Vermoeidheid en stress > Dit zijn de belangrijkste oorzaken van een trillend ooglid. Ingespannen kijken > Langdurig ingespannen een boek lezen of naar een beeldscherm kijken (tv, computer, tablet, smartphone) kan een trillend ooglid veroorzaken.
De oogdruk wordt hoger als meer vocht wordt gemaakt dan er wordt afgevoerd. Hoe hoger de oogdruk, hoe groter de kans op beschadiging van de oogzenuw. Dit heet glaucoom. Maar de meeste mensen met een verhoogde oogdruk krijgen geen glaucoom.
Zingen, neuriën, gorgelen
Onderzoek heeft aangetoond dat zingen, neuriën en zelfs gorgelen kan helpen de nervus vagus te stimuleren (1). Zing dus gerust mee met je favoriete nummer of neurie je dag door om relaxt te blijven. Gorgelen kan je daarnaast standaard twee keer per dag doen bij het tandenpoetsen.
De nervus vagus stuurt signalen in de richting van de verschillende organen van het lichaam, maar meer nog geleidt hij informatie over de toestand van de organen naar het centrale zenuwstelsel. 80-90% van de zenuwvezels in de nervus vagus zijn afferente of sensorische zenuwcellen.
De Nervus Vagus daalt via de hals af naar beneden, daar heeft hij takken die het strottenhoofd, de slokdarm en de luchtpijp bezenuwen. Verder naar beneden loopt de zenuw naar de borst en vertakt daar richting het hart en longen.
Duizeligheid kan dus veroorzaakt worden door onze ogen en het is belangrijk om dit goed uit te laten zoeken.
Neuritis optica komt bij mensen met MS meestal maar in één oog voor, maar het kan de ogen ook tegelijkertijd of beide oogzenuwen na elkaar aantasten. De meeste mensen met neuritis optica zeggen dat het pijnlijk is als ze hun ogen bewegen, maar dat de pijn hen niet uit de slaap houdt.
Functie pupil
Ze bepalen de hoeveelheid licht die de ogen binnenkomt. In fel licht worden de pupillen kleiner. Er kan dan weinig licht het oog binnenvallen, waardoor we niet verblind raken. In het donker verwijdt de pupil zich en kan er zo veel mogelijk licht het oog binnenkomen.