Typisch Turkse gerechten zijn bijvoorbeeld geroosterde vleesbrochette (sish-kebab), pilav, gevulde groenten (dolma's) en gevulde wijnbladen (sarma's), Turks brood (pide), Turkse pizza en bladerdeeggebak (baklava) gedrenkt in honing of suikerwater.
Het meeste Turks eten bestaat uit een combinatie van vlees of vis, fruit en groente, yoghurt en salades. Een typische Turkse maaltijd begint met een dunne soep, gevolgd door het hoofdgerecht met tot slot een vaak zoet nagerecht. Ook populair in Turkije, zijn de mezes.
In Turkije heb je in de wat grotere plaatsen een ruime keuze aan restorans (restaurants) en lokanta's (goedkope zelfbedieningsrestaurants). Het hoofdgerecht in Turkije bestaat meestal uit lams- of schapenvlees, gegrild of gestoofd met groenten, vers brood en pilav (rijst) of gekookte gebroken tarwe (bulgur).
Turken zijn heel sociaal en gastvrij, het is daar heel normaal dat vrienden, familie en buren veel bij elkaar komen, zelfs spontane bezoekjes. Een van de Turkse gewoontes is dan ook dat ze hun bezoekers altijd koffie en thee aanbieden en ook uitnodigen om samen te eten. Sla je dit af dan is dit onbeleefd.
In veel toeristische restaurants wordt in plaats van Turkse koffie ook wel Nescafé geserveerd. De koran verbiedt het drinken van alcohol, maar veel moderne moslims nemen het niet zo nauw met dit verbod. Bier (bira) wordt dan ook bijna overal geserveerd. Turkse wijnen (sarap) zijn goedkoop en verrassend goed.
De hoofdingrediënten in de Turkse keuken
Turken houden van vers. In veel Turkse specialiteiten komen je dan ook vers fruit en groenten tegen. Salades zijn ze dol op en ook gegrild vis en vlees staat veel op de kaart. Als bijgerecht gaan ze niet alleen voor sauzen, maar ook voor yoghurt of op yoghurt gebaseerde sauzen.
Kraanwater drinken in Turkije wordt afgeraden, niet alleen omdat het sterk gechloreerd is maar ook omdat het ziekteverwekkers kan bevatten. Drink daarom alleen water uit flessen en controleer altijd goed of een fles niet eerder is geopend (en hervuld is met kraanwater).
In de islam, de grootste religie in Turkije, is polygamie echter onder bepaalde voorwaarden toegestaan en kan een man met een maximum van vier vrouwen huwen.
Begroetingen en ontmoeting zijn bij vrouwen onderling erg vriendelijk. Ze knuffelen en kussen elkaar. Het is gebruikelijk om langere tijd formeel te blijven tegenover mannen. Ook voor Sedat die zelf Turks is, blijft een contact langer formeel dan we hier in het westen gewend zijn.
Turkije is vooral een citrus exporteur. Mandarijnen en citroenen zijn de belangrijkste producten, gevolgd door tomaten en sinaasappelen. Granaatappels de grootste groeier De Turkse productie van zowel verse groenten als die van vers fruit breidt zich gestaag uit.
Kosten van levensonderhoud in Turkije
Hoewel de prijzen in grotere steden (Istanbul, Ankara en Izmir) en toeristische gebieden (Alanya, Bodrum en Fethiye) duurder zijn dan in kleinere steden en dorpen, kun je al voor ongeveer 800 tot 1.000 euro per maand een goede levensstijl aanhouden.
Officieel bestaat de lunch uit een warme maaltijd, maar vanwege hun werk kiezen veel Turken voor een snelle hap, een broodje of een Turkse pizza. Voor het avondeten wordt echt de tijd genomen. Als voorgerecht eten Turken "mezze". Dit zijn allerlei kleine voorgerechtjes.
Het ontbijt of kahvalti bestaat uit verse tomaten, komkommer, zoute kaas (gepekeld), zwarte olijven, brood met jam en honing, zacht gekookt ei, pikante worst (sucuk) en gekruid rundvlees (pastirma). Versgebakken brood en thee zijn bijna altijd aanwezig.
De hele dag door kunt u overal allerlei snacks krijgen, zoals de bij ons bekende Turkse pizza en bijvoorbeeld kebab. De avondmaaltijd is de meest uitgebreide voor de Turken. Eetgelegenheden in Turkije zijn vanaf een uur of 11 in de ochtend geopend en blijven daarna tot laat open.
Het gebruik van saus is niet inbegrepen in de authentieke Turkse keuken. In plaats van saus wordt tomatenpuree gebruikt. Een portie knoflooksaus over de kebab, komt in de authentieke Turkse keuken niet voor.
Afdingen is in Turkije zeker aan te raden. Probeer minstens 40% van de prijs af te krijgen, zet vooral niet te laag in! In restaurants en grote winkelcentra is afdingen minder gebruikelijk, houd hier rekening mee.
Turken zijn heel sociaal en gastvrij, het is daar heel normaal dat vrienden, familie en buren veel bij elkaar komen, zelfs spontane bezoekjes. Een van de Turkse gewoontes is dan ook dat ze hun bezoekers altijd koffie en thee aanbieden en ook uitnodigen om samen te eten. Sla je dit af dan is dit onbeleefd.
Op 31 december 2019 telde Turkije 83.154.997 inwoners, waarvan 41.721.136 mannen en 41.433.861 vrouwen. Sinds 31 december 2018 is de bevolking met 1.151.115 personen toegenomen, oftewel 1,39%.
Is het veilig om als vrouw alleen door Turkije te reizen? Voor vrouwen is het zeker veilig om alleen door een stad te zwerven. Turkije is een overwegend Islamitisch land, dus als vrouw moet je je daarom wel aanpassen qua kleding. Het wordt op prijs gesteld wanneer je je als vrouw voldoende bedekt.
Turkije heeft nog een lange weg te gaan als het vrouwvriendelijk wil worden. De meeste cijfers over gendergelijkheid liggen ver onder het gemiddelde van de OESO-landen. Turkije moet veel uitdagingen trotseren, maar dat wil niet zeggen dat het in het Westen ook niet beter kan.
Antalya is de provincie waar de meeste buitenlanders leven. Daar leven 60.534 personen met een niet-Turkse nationaliteit. De meeste buitenlanders werken in de toerisme-sector of zijn gepensioneerd.” Er zouden 1.292 Nederlanders in Antalya wonen, 457 Belgen en 193 Marokkanen.
Blijf in Turkije waakzaam voor het risico op terroristische aanslagen, vooral in de grote steden en op plaatsen waar veel mensen zijn. Houd er rekening mee dat Turkse autoriteiten zichtbare en onzichtbare veiligheidsmaatregelen kunnen nemen.
In de toeristische gebieden van Turkije gelden geen specifieke kledingvoorschriften. Houd er wel rekening mee dat u in een moslimland verblijft en dat betekent vooral dat vrouwen niet te bloot gekleed moeten gaan. Als u een moskee wilt bezoeken, dan is het aan te raden om uw kleding hierop aan te passen.
In Turkije betaalt men met de Turkse lira, in veel badplaatsen kunt u echter ook met de euro betalen. De waarde van de lira schommelt sterk tegenover de euro; zoek daarom altijd vlak voordat u op reis gaat hoeveel lira u krijgt voor één euro. Op 29 augustus 2018 kreeg u ongeveer 7,5 lira voor één euro.