Net als veel Nederlanders beginnen Spanjaarden de dag 's ochtends vroeg met een simpel ontbijt, el desayuno. Ze nemen bijvoorbeeld een stuk geroosterd brood met wat boter, marmelade, kaas of vleeswaren. Vaak ontbijten Spanjaarden buiten de deur, onderweg naar werk.
Een typisch Spaans ontbijt bestaat uit koffie (café con leche of café cortado) met wat gebak (churros en croissants zijn het populairst), koekjes (Maria galletas), cake (meestal bizocho), geroosterd brood (diverse tostadas), sandwiches (bocadillos), of aardappelomelet (Tortilla Espanola).
Houd rekening met de volgende zaken. De eettijden in Spanje zijn veel later dan in Nederland. Lunchen gebeurt meestal tussen 14.00 en 15.30 uur en aanschuiven voor het diner kan volgens de échte Spanjaard zeker niet voor 20.00 uur. De meeste restaurants gaan ook pas op rond deze tijd open.
Een typische lunch heeft meerdere gangen. De eerste gang is iets lichts, zoals salade of soep, terwijl de tweede gang een vis- of vleesgerecht is. Het toetje is fruit, een typisch Spaanse flan, een gebakje of cake.
Het merendeel van de Spanjaarden staat 's-morgens tussen 7 en 9 uur op om daarna naar het werk te gaan. Het gaat daarbij om 58,8% van de Spanjaarden terwijl 26,3% aangeeft dat de wekker tussen 6 en 7 uur 's-morgens afgaat. 48% geeft aan dat zelfs op feestdagen en vrije dagen men tussen 7 en 9 uur opstaat.
Na de maaltijd kun je als toetje een Moscatel bestellen, een typisch Spaanse dessertwijn met krachtige kruidige en zoete smaak. Verder drinken de Spanjaarden graag koffie. In de ochtend het liefst met veel melk en suiker.
15 – 17 uur: Siësta tijd: de kinderen slapen, volwassenen doen een middagdutje en de winkels zijn dicht. Het openbare leven draait op slow modus.
Paella. Ongetwijfeld het bekendste gerecht uit de Spaanse keuken. Ondanks dat er per regio kleine verschillen zijn qua ingrediënten, is de basis altijd dezelfde: rijst. Paella komt oorspronkelijk uit de streek van Valencia, maar wordt overal in Spanje gemaakt.
Wat is de reden voor deze Spaanse gewoonte? De belangrijkste oorzaak van het verschil in eetgewoonten heeft te maken met de tijdsindeling. Als de zon op haar hoogst staat, dat wil zeggen om 12 uur, geven de klokken in Spanje 13.30 uur aan. Die anderhalf uur achterstand op de 'natuurlijke' tijd dateert uit 1942.
Onder vrienden begroeten Spanjaarden elkaar meestal met omhelzingen en een kus op de wang. Als begroeting kunt u met een gerust hart "Hola" - "Hallo" in het Spaans - zeggen. "Hasta Luego" betekent daarentegen "doei" of "tot snel".
Het avondeten (cena) vindt in Spanje later plaats dan in enig ander land in Europa; de plaatselijke bevolking gaat rond 21.30 uur aan tafel. Dit is vaak een lichtere maaltijd, dus je kunt salades, aardappelomeletten (tortilla de patatas), gebakken aardappelen (patatas bravas) of vleeswaren op het menu zien staan.
In duurdere restaurants is het geven van 5 procent fooi de norm. In Portugal is 10 procent gangbaar. Minder kan worden opgevat als een belediging. In Spanje verwacht men geen fooi, al laten veel mensen 5 procent cash achter.
Traditioneel is een tapa een eetlustopwekkend hapje dat in Spaanse cafés bij een alcoholhoudend drankje (bier, wijn, sherry) wordt genuttigd. Soms worden in Spaanse cafés (met name in Andalusië en in het binnenland) bij het bestelde drankje automatisch één of meerdere tapas gratis gegeven.
Als je het over een Spaans drankje hebt, denken de meeste mensen al snel aan sangria. Maar in Zuid-Spanje hebben de mensen ook de rebujito. Een heerlijke verfrissend drankje bestaande uit droge sherry “Fino” of “Manzanilla” gemengd met veel ijs en citroenlimonade.
Sommige van de typische Spaanse tapas bevatten een gerecht genaamd patatas bravas of aardappelpartjes.Er zijn ook enkele gerechten zoals albondigas of gehaktballen, tortilla española of omelet, en croquetas de jamón y queso of ham en kaas kroketten.
Twaalf druiven (Spaans: Doce uvas) is een Spaanse traditie op oudejaarsavond. Bij elke klokslag om middernacht, op 31 december, wordt een druif gegeten.
Het meest gegeten brood in Spanje is het ingevroren/verse brood met 80,7% terwijl het industriële, drogere maar langer houdbare brood 19,3% is van de jaarlijkse consumptie.
Spaanse werktijden
Een gemiddelde werkdag begint om 9 uur in de ochtend en eindigt om 19 uur 's avonds. De Spanjaarden hebben dan wel een pauze van 2 tot 3 uur, die gebruikt wordt om te lunchen en een dutje te doen (vooral gebruikelijk in de warmere delen van Spanje).
Ze werken gemiddeld 44 uur per week, terwijl werknemers gemiddeld 37,8 uur per week werken. De werkweek van vier dagen, die gelijkstaat aan 32 uur per week, is de afgelopen jaren in verschillende landen, waaronder diverse bedrijven in Spanje, getest.
Arbeidsvoorwaarden in Spanje
Indien je voltijds gaat werken in Spanje zal je hoogstwaarschijnlijk te maken krijgen met een werkweek van maximum 40 uur.
Maar in grote delen van Spanje kan je echt op elke hoek van de straat een tapa eten. Ook voor de Spanjaarden het eten van een tapa een gewoonte geworden om bijvoorbeeld de tijd tussen de lunch en het avondeten te overbruggen. De niet-Spanjaarden zien tapas eten meer als een maaltijd dan een tussendoortje.