De moderne Kroaat begint de dag met een lichter ontbijt, meestal gewoon koffie, gebak en fruit, aangevuld met wat yoghurt. Voor de lunch eten de Kroaten ofwel een kleine vroege ofwel een grote late lunch. Een snelle en gezonde lunch wordt vaak gemaakt van een marktverse selectie fruit, groenten, kazen, brood en ham.
Eetgewoonten in Kroatië
Ze beginnen de dag met broodjes en croissantjes en drinken daarbij een goede kop koffie, thee of vruchtensap. Ook melk is iets wat bij het ontbijt in Kroatië hoort. Het eten bij het ontbijt in Kroatië vind je terug in de Franse, Italiaanse of zelfs Turkse keuken.
Het kraanwater in Kroatië is veilig om te drinken, maar als u liever flessenwater drinkt, is dit overal te koop. De lunch is de belangrijkste maaltijd en die wordt tussen 10 en 15 uur genuttigd. Restaurants serveren de lunch over het algemeen tussen 12 en 14. De lunch bestaat uit meerdere gangen.
Typische ingrediënten voor Kroatië zijn bijvoorbeeld schapenvlees, maar ook rund en varken worden veel gegeten. Komkommer, kool, snijbiet, aubergine, aardappelen en tomaat worden ook veel gegeten en gebruikt in gerechten. Ook truffels uit Istrië worden gezien als een delicatesse en gebruikt bij diverse gerechten.
De meeste mensen geven ongeveer 20 a 30 euro uit per dag aan eten, drinken en andere extraatjes. Echter is dit zeer afhankelijk van je uitgavenpatroon en of je nog optionele activiteiten wenst bij te boeken.
Ćevapčići. Dit gerecht is misschien wel de beroemdste specialiteit van Kroatië. De kleine vleesrolletjes, die hun typische smaak krijgen op de houtskoolgrill, worden traditioneel bereid van schapenvlees. Tegenwoordig bevatten ze meestal rund- of varkensvlees.
Witbrood is de meest geliefde broodsoort, maar je kan ook maisbrood of bruinbrood kopen. Echter heeft het bruin brood vaak minder vezels dan het bruine brood in Nederland. In Kroatië houden ze het brood vers door een droge theedoek eromheen te wikkelen.
Van Istrië tot Dubrovnik, Rakija is van generatie op generatie doorgegeven en het is echt hét traditionele drankje van Kroatië. Je zult het echt moeten proeven om het te geloven; één shotje Rakija is al genoeg om dit te bewijzen.
Het kraanwater in Kroatië is veilig om te drinken. Het water kraanwater komt uit natuurlijke bronnen en kan daardoor wel iets anders smaken of een ander kleurtje hebben dan je verwacht. In veel bergachtige gebieden zit meer kalk en mineralen in het water.
De moderne Kroaat begint de dag met een lichter ontbijt, meestal gewoon koffie, gebak en fruit, aangevuld met wat yoghurt. Voor de lunch eten de Kroaten ofwel een kleine vroege ofwel een grote late lunch. Een snelle en gezonde lunch wordt vaak gemaakt van een marktverse selectie fruit, groenten, kazen, brood en ham.
Kroaten houden van lekker en goed eten en gezelligheid. De mogelijkheden om buiten de deur te eten zijn dan ook eindeloos. Voor een restoran, gostionica of konoba, bistro of pizzeria hoef je niet ver te zoeken. Vooral de Italiaanse invloeden zijn in veel gerechten uit Dalmatië en Istrië terug te vinden.
Wist je dat Kroatië en Slovenië veelal kiezelstranden hebben? Onze tip daarom: neem waterschoenen mee!
De peka wordt al eeuwenlang gebruikt in en om de Balkanlanden en is eigenlijk een primitieve oven waaronder brood, vlees of visgerechten bereid worden.
In Kroatië betaal je sinds 1 januari 2023 met de euro. In Slovenië betalen ze ook met de euro.
Hoewel Kroatië zeker nog een stuk goedkoper is dan Nederland, zijn de prijzen van boodschappen, huur en andere goederen dusdanig hoog, dat de koopkracht ver onder het Europees gemiddelde ligt. Het leven is Kroatië is relatief gezien bijna twee keer zo duur dan in Nederland.
Populaire bezienswaardige plaatsen zoals Split, Dubrovnik en Rovinj mogen zeker niet overgeslagen worden. Maar ook authentieke steden zoals Poreč, Pula en Šibenik zijn erg aantrekkelijk om te bezoeken. De Adriatische Zee is gewoon een waar paradijs voor iedereen die houdt van een beetje ontspanning en verkoeling.
Kroatië staat onder andere bekend om de leuke haventjes, het schilderachtige landschap en natuurlijk de heerlijk ontspannen manier van leven. Bovendien kun je er al vanaf €10 goed uit eten, de prijzen liggen er vaak een stuk lager dan hier bij ons.
Hoewel Kroatië veel tarwe produceert (1.1 miljoen ton per jaar) en exporteert (400.000 ton per jaar), is de prijs van meel toch al flink gestegen. Momenteel betaal je voor een kilo witte tarwemeel al minstens €1.00. Ook brood is duurder aan het worden. Sommige broodsoorten stijgen nu wekelijks zo'n €0.25 qua prijs.
Slavonië heeft een pittige keuken met veel Hongaarse invloeden, bestaande uit veel vlees en wild. Hrvatsko Zagorje en Međimurje staan bekend om hun zoetigheden. Midden-Kroatië of het Kroatische binnenland is een plaats waar veel eigen kaas wordt gegeten, zware geroosterde maaltijden. Er zijn heeft Osmaanse invloeden.