Eén van de bekendste Franse recepten is Coq au Vin, een stoofschotel van kip in rode wijn met champignons en spekjes. Andere typische Franse gerechten zijn Boeuf Bourguignon, een stoofpot van rundvlees in rode wijn met groenten, en Ratatouille, een groentestoofschotel van courgette, aubergine, paprika en tomaten.
Heel bekend is natuurlijk de Franse uiensoep, opgedient met een stuk stokbrood en gesmolten kaas. Maar ook een lekkere salade met geitenkaas of een stokbroodje met tapenade is een lekker begin van de maaltijd. Het hoofdgerecht draait bij de Fransen vaak om het vlees.
In Frankrijk zijn er 4 maaltijden op een dag : het ontbijt, het middageten, de gouter (spreek uit koeté met een zachte K) en het avondeten. De belangrijkste maaltijd wordt echter tussen de middag genuttigd, het meest sprekende voorbeeld hiervan vind je terug op de scholen met het eten in de kantine.
Iets uitgebreider eten de Fransen graag olijven, noten of baguette met zoute boter. Wie meer trek heeft, eet vaak een charcuterie met rilette, droge worst en paté en croûte: paté in een jasje van bladerdeeg. En natuurlijk is er ook de beroemde kaasplank.
Van typisch Franse hapjes zoals quiche en kaas tot steak tartare met een twist, camembert uit de oven en nog veel meer. Alle hapjes zijn makkelijk om te maken en je hebt alleen producten uit de winkel nodig en er is keuze uit vega, vis en vlees. En dat hoef helemaal niet veel te kosten.
Van meer dan 300 kazen zoals Roquefort, Brie en Camembert, die je een jaar lang elke dag zou kunnen proeven, tot de uitstekende wijnen die elk hoofdgerecht afronden, tot delicatessen zoals crème brûlée en crêpes. Dan zijn er lekkernijen zoals slakken, truffels, parelhoen en lavendelhoning.
In Frankrijk is het avondeten vaak een uitgebreide maaltijd, waar men ook de tijd voor neemt. Gerechten met vlees of vis, zoals coq au vin (in wijn gestoofde kip) of steak tartare (fijngehakte biefstuk, vaak geserveerd met frites) zijn populair, maar de Franse keuken heeft ook genoeg vegetarische opties.
Op het platteland gebeurt het wat vroeger, maar in grote steden is het heel gewoon dat kinderen pas om 20.30 uur in bed liggen. En in de vakanties is dat vaak nog veel later.
Het klassieke Franse ontbijt bestaat uit een grote kop koffie. De Fransen drinken dit liever niet zwart, maar met veel melk erbij. Hoe later op de dag, hoe minder melk ze in hun koffie zullen doen. Ze doppen er graag met een stukje stokbrood in.
In de privésfeer begroeten Fransen elkaar vaak met 'la bise', maar op de werkvloer is dit niet gebruikelijk. Beperk je daarom tot het schudden van de hand van de ander. Geef altijd een stevige hand, maar let er goed op dat je niet knijpt. Vergeet niet om de andere persoon aan te kijken tijdens de begroeting.
Pastis. Pastis is ongetwijfeld het bekendste drankje van Frankrijk! Ook op international niveau scoort hij goed, want het is de meest verkochte en meest gedronken anijslikeur ter wereld.