Ja, gourmetten dat deden we vroeger in Nederland volgens mij ook vaak met kerst en oud en nieuw. In Duitsland en met name in Zwitserland is naast gourmetten, de raclette ook erg populair. Raclette is een typisch Zwitserse traditie.
Elk jaar staat er een volgepakt avondprogramma gepland met bands, eetkraampjes en vuurwerk. Natuurlijk kun je ook besluiten om lekker van het vuurwerk te genieten vanaf een uitzichtpunt, ergens lekker te gaan dineren of het nieuwe jaar dansend in te luiden in een club.
Onze Nederlandse tradities rond oud en nieuw zijn er om te koesteren! Rond de jaarwisseling eten we elk jaar weer oliebollen, steken we vuurwerk af en tellen we met z'n allen af tot het 00:00 uur is.
In Duitsland zijn bier en schnitzel net zo traditioneel als pizza Italiaans is en baguette Frans is. Sauerbraten wordt door veel Duitsers gezien als een echt Duits gerecht, misschien wel hét nationale gerecht uit Duitsland.
Enkele voorbeelden van hartige hapjes: bladerdeeghapjes, toastjes, verrines of lepelhapjes. Kies voor feestelijke ingrediënten zoals zalm, foie gras, garnalen en wissel af met eenvoudig zoals kaas, gehakt of groenten. Als je voor koude hapjes kiest, kan je er de hele avond extra maken.
Oorspronkelijk werd de hoofdmaaltijd in Duitsland, net als vroeger in Nederland, meestal tussen 12.00 en 14.00 uur gegeten, op het werk of op school. Tegenwoordig eten veel families 's avonds een warme maaltijd. Dit gebeurt dan pas rond een uur of acht.
Het populairste eten in Duitsland is zuurkool met braadworst. De meest populaire Duitse drank voor volwassenen is de bier. De bekende duitse 'bratwurst' is een worst van fijngehakt varkensvlees, volgestopt in een darm, dat vervolgens vers, gekookt of gefrituurd gegeten wordt.
Uit onderzoek blijkt namelijk dat het daadwerkelijke ontbijt van onze Oosterburen doorgaans bestaat uit een kopje koffie, broodjes, verschillende plakjes vlees, jam en hardgekookte eitjes. Een Duits ontbijt bevat zo'n 340 kcal en kost gemiddeld €2,70.
Met al die kerstdiners en oliebollen in de buik is het op 1 januari vaak tijd om weer een beetje 'normaal' te doen. Wat betekent dat we in januari vaak massaal aan de salades vol groenten zitten en 's ochtend braaf yoghurt met muesli en wat fruit eten.
Zweden & Noorwegen
In Zweden en Noorwegen luiden ze het nieuwe jaar in met een kommetje rijstpudding. Er wordt één amandel in de pudding verstopt en degene die hem vindt staat een voorspoedig nieuwjaar te wachten. Dit wordt soms al tijdens kerstmis gedaan.
Vleesfondue, steengrill en gourmet breken zowel in Vlaanderen als in Wallonië alle records. Ook haas, fazant en everzwijn komen vaak op tafel. Aan Franstalige kant zijn vooral de bereide gerechten in opmars. Als dessert worden vooral ijsstronk of andere bevroren nagerechten, zoals sorbets, opgediend.
Op kerstavond wordt in de landen, Duitsland, Zwitserland, Liechtenstein en Oostenrijk traditioneel pakjesavond gevierd. Het Duitstalige begrip hiervoor is 'Bescherung' (ook wel Weihnachsbescherung of plaatselijk Einbescherung genoemd).
Maria Hemelvaart
De feestdag wordt alleen in Saarland als een officiële feestdag gevierd. Daarnaast wordt het als een officiële feestdag gevierd in Beierse gemeenten met sterk overwegend katholieke inwoners. Maria Hemelvaart wordt jaarlijks op 15 augustus gevierd.
Voor een traditionele Duitse spirit moet je Schnaps hebben. Een heldere sterke drank met vaak een wat lichte fruitsmaak. Niet zo gek ook, want de drank wordt gemaakt van vergiste vruchten en wordt gebotteld zonder toegevoegde suikers. De meest gebruikte vruchten hiervoor zijn appels, peren, pruimen en kersen.
Duitsers daar hebben vaak een voorliefde voor de Italiaanse-, Spaanse-en ook de Griekse- of Turkse keuken. Daar zal dus ook meer het brood of de Duitse witte harde broodjes, belegd worden met Mortadella, Chorizo, salami, of Sucuk, een gedroogde worst waar vooral de vele Turken die in Duitsland wonen gek op zijn.
Een typisch Duitse snack is toch wel het Haribo snoep. In 1922 werden de o zo bekende gummibeertjes op de markt gebracht en die hebben Haribo zo gigantisch groot gemaakt. Tot op vandaag zijn de beertjes nog steeds een van hun best verkochte producten en zijn er natuurlijk talloze nieuwe soorten snoep bij gekomen.
Men begint vaak met een soepje. Daarna komt het hoofdgerecht met aardappelen vlees en groenten. Populaire vleessoorten zijn natuurlijk worst, maar ook gebraden kip of varkensvlees wordt er graag gegeten. Zuurkool is een heel populaire groente in Duitsland.
De meeste Nederlanders denken bij typisch Duits eten en drinken vooral aan bier, braadworst, schnitzel en zuurkool. Maar het omvat zo veel meer. Er zijn in Duitsland bijvoorbeeld ontzettend veel regionale gerechten. Voor de Duitsers is eten een soort van traditie en dat merk je aan hun eetgewoontes.
Behalve bier wordt in het Duitse taalgebied ook heel veel Schorle gedronken. Dat betekent niets anders dan dat een bestaande drank, vaak appelsap of wijn, wordt aangelengd met water. De voorkeur gaat uit naar bruisend water maar kraantjeswater kan in principe ook. Apfelschorle kun je kant en klaar in flessen kopen.
Eten in Duitsland is erg goedkoop. Je kunt buiten de deur eten voor ongeveer 2-4 EUR (grote worsten en braadworst). Maaltijden bij veel van de bierhallen in het hele land kosten slechts 9-15 EUR. Kant-en-klaar broodjes kosten ongeveer 5 EUR.
Duitsers willen alles graag heel goed doen en stellen hoge eisen aan zichzelf en hun omgeving. Daarom zijn ook in Nederland veel Duitse producten populair. “Made in Germany” producten zijn misschien wat duurder, maar gaan niet zo snel stuk.