Chinezen eten in principe alles wat leeft; het resultaat van eeuwen van honger en gebrek. Niet alleen worden alle dieren als een potentiële maaltijd beschouwd, ze worden ook helemaal geconsumeerd, met huid en haar, snuit, hersenen en ingewanden. Een bezoek aan een lokale markt bied je een blik in de Chinese keuken.
honden, katten, vleermuizen, kakkerlakken, sprinkhanen en nog veel meer. eigenlijk eten ze gwn alles wat leeft en beweegt.
In de Zuid-Chinese stad Yulin vindt elk jaar tijdens de zonnewende van 21 juni het grote Lychee en Hondenvleesfestival plaats. Gedurende tien dagen consumeren de festivalgangers naar schatting zo'n 15.000 honden en katten.
Hoewel de meeste mensen in China hebben verklaard dat ze het vlees van deze dieren niet eten, wordt geschat dat er elk jaar meer dan 10 miljoen honden en ongeveer 4 miljoen katten worden gedood voor menselijke consumptie. In sommige regio's kun je het gemakkelijk vinden op straatmarkten, maar ook in restaurants.
Hoewel een van hun populairste gerechten rijst is, omvat de Chinese keuken ook noedels, soepen en een uitgebreide variëteit aan vlees en groenten . Wat betreft hun zoetigheden, zijn de bekendste fortune cookies, die diners vermaken met hun verborgen spreekwoorden.
Voor het ontbijt in China zijn er verschillende stijlen in verschillende steden. Het meest voorkomende ontbijt is sojamelk, gefrituurde deegsticks, pap, gestoomde gevulde broodjes (wij kennen deze als bapao) of noedels.
Productie en consumptie
De belangrijkste wereldwijde producenten van ezelsvlees zijn China, Burkina Faso, Senegal, Nigeria, Mauritanië en Spanje . Ezelsvlees heeft een kleinere markt vergeleken met paardenvlees, en de belangrijkste consumenten zijn China (dat een belangrijke importeur is), Italië en Mexico.
Chinese mensen eten in principe alle soorten vlees van dieren, zoals varkensvlees, rundvlees, lamsvlees, kip, eend, duif en nog veel meer . Varkensvlees is het meest gegeten vlees en het komt in bijna elke maaltijd voor. Het is zo gewoon dat het zowel vlees als varkensvlees kan betekenen.
Naast rijst worden er diverse bijgerechten geserveerd, variërend van gestoomde groenten tot geroerbakte vlees- en visgerechten, die vaak worden gedeeld door de dinergasten. Het gebruik van eetstokjes is wijdverbreid in China en wordt beschouwd als de traditionele eetgerei.
Praten met de mond vol, slurpen of boeren is in de ogen van een Chinees juist heel beschaafd. Het is een teken dat het je smaakt en het is een eerbetoon aan je gastheer. En daarbij, soep en noedels eet je makkelijker als je slurpt, het eten smaakt lekkerder als je smakt en boeren inhouden is niet fijn.
De honden worden vooral in het koude noorden van China in de open lucht gefokt voor een dikkere vacht. Daarna worden ze op gruwelijke wijze gedood. Vooral Duitse herders zijn geliefd. Het bont wordt in kleding, maar ook voor speeltjes en knuffels gebruikt.
Chinezen eten 4 miljoen katten per jaar. 1. Een miljoen foetussen worden jaarlijks afgedreven omdat elke gezin slechts één kind mag hebben.
Ze werden destijds in China, net als koeien en varkens nu in Nederland, gefokt onder andere voor vleesconsumptie. Er is een eeuwenoude en nog steeds springlevende Chinese uitdrukking: 'Er hangt in de etalage een schapenkop, maar de slager verkoopt hondenvlees in plaats van schapevlees. ' Bedrog dus.
Maar Myanmar is de koploper hierin, verder wordt er ook in Cambodja, Noordoost-China, Zuid-Korea, Indonesië, de Filipijnen en Vietnam hond en kat gegeten. In deze landen wordt honden- en kattenvlees gezien als een echte delicatesse en is het vrij normaal om honden en katten te eten.
Groene thee wordt het meeste gedronken. Chinezen drinken thee zonder suiker of melk. Gekookt water wordt bijna overal aangeboden; in treinen, op boten en in hotels vind je thermosflessen met gekookt water of waterkokers.
De betekenis van varkensvlees gaat echter dieper dan culinaire smaken. Ze staan al duizenden jaren centraal in de Chinese cultuur, keuken en het gezinsleven. Waarom zijn varkens dan zo belangrijk voor China? Historisch gezien speelden offervarkens een rol bij alle vormen van herdenking, waaronder bruiloften, begrafenissen en festivals.
Traditioneel gezien consumeerden de mensen die in China woonden een overwegend plantaardig dieet. Dit is echter de afgelopen twee tot drie decennia begonnen te veranderen. De groeiende vraag, invloeden van westerse diëten, stijgende inkomens en sociale status zijn de krachten die China ertoe aanzetten meer vlees te consumeren.
Kip is in feite een essentieel ingrediënt in recepten in heel China en wordt op verschillende manieren bereid. Guangdong is de meest ontwikkelde provincie in China, met een BBP per hoofd van de bevolking van meer dan $ 15.000, waar de bevolking jaarlijks 800 miljoen kippen consumeert.
E-jiao, dat wordt gemaakt met collageen uit ezelhuiden, is een belangrijk ingrediënt in voeding en schoonheidsproducten. Veel Chinese consumenten zijn ervan overtuigd dat het het bloed verrijkt, het immuunsysteem verbetert en ziekten voorkomt .
#1 Pekingeend
Dit is misschien wel het bekendste gerecht uit China, afkomstig uit Peking (Beijing). Het wordt gezien als het nationale gerechten van China en de variaties op het gerecht zijn eindeloos. Pekingeend wordt gemaakt van eend en staat bekend om de dunne en knapperige schil.
In China draait eten om delen. Gerechten worden niet als afzonderlijke porties geserveerd, maar staan gezamenlijk op tafel, zodat iedereen ervan kan genieten. In traditionele restaurants worden de schotels vaak gepresenteerd op een draaibaar plateau, wat het delen gemakkelijker maakt.
Traditioneel bereid Chinees eten is zeer gezond en goed voor de lijn. Niet de maaltijden van de afhaalchinees, maar wat de Chinezen dagelijks eten en op traditionele wijze koken. Dit stellen Britse voedingsdeskundigen. Volgens voedingsdeskundige Patrick Holford zou de helft van je maaltijd uit groente moeten bestaan.
Naast dim sum zijn er in China veel verschillende soorten thee - zwarte thee, groene thee, oolong thee, chrysanthamum thee, pu er thee etc etc, en de groene thee met dim sum is een geweldige combinatie om de spijsvertering te helpen. Echter, Chinees ontbijt is veel meer dan thee en dim sum.
In de middag eten ze ook rijst of noodles. Dit meestal dan in de vorm van noodlesoep. En 's avonds gaan ze thuis door met het eten van rijst met verschillende vlees-, vis- of groentegerechten daarnaast. Als toetje snijden Chinezen meestal een schaal fruit of nemen ze nog een soepje toe.