Studies hebben aangetoond dat een televisie in je slaapkamer je slaap negatief beïnvloedt. Je gaat daardoor later en onrustiger slapen. Bovendien activeert het felle licht je hersenen en remt de aanmaak van melatonine, het hormoon dat je slaperig maakt.
Tv-kijken voor het slapen gaan kan zeker een negatief effect op onze nachtrust hebben. Dit heeft onder andere te maken met de aanmaak van cortisol door het blauwe licht van het televisiescherm, maar ook met de stress die jouw lichaam ervaart als je een spannende serie kijkt.
Wil je een tv voor de slaapkamer kopen? Dan is een tv van 43 inch of kleiner meestal een verstandige keuze. Ga je voor een tv van 40 of 43 inch, dan heb je met een 4K-resolutie het scherpste beeld. Kies je voor 32 inch of kleiner, dan geeft Full HD het scherpste beeld.
Geef kinderen liever geen tv op de eigen kamer. Ze gaan daardoor minder spelen. Tv op zich is geen probleem als het niet te veel is, liefst op vaste tijden, en met een ouder in de buurt. Ook het meenemen van de tablet naar de kamer is tot negen jaar nog geen goed idee.
Op korte termijn is het wel slecht voor zowel kinder- als volwassen ogen om een langere periode dicht bij een beeldscherm te zitten. Je knippert dan veel minder, wat rode, droge en geïrriteerde ogen tot gevolg heeft.
Kijkafstand per inchformaat
43 inch: 1,5 tot 3 meter. 49 inch: 2 meter tot 3,5 meter. 55 inch: 2 meter tot 4 meter. 65 inch: Vanaf 3 meter.
Hoe bepaal je de ideale hoogte
Je bepaalt de ideale hoogte voor jouw tv door uit te gaan van je ooghoogte wanneer je tv kijkt. Bijvoorbeeld wanneer je op de bank zit. Vervolgens is het advies dat het midden van je tv op deze ooghoogte wordt opgehangen.
Conclusie. Het is nog nooit bewezen dat straling van mobiele telefoons schadelijk is voor de hersenen. Je mobiele telefoon mag 's nachts dus gewoon naast het bed blijven liggen.
Geen beeldschermen 's avonds
Zorg ervoor dat je anderhalf uur voordat je gaat slapen de televisie en de computer uit zet. Kies een andere activiteit die je helpt te ontspannen: lees een boek, luister muziek of ga in een warm bad.
Beeldschermen van televisie, smartphone, tablet of computer stralen blauw licht uit. Recent ontwikkelde schermen maken gebruik van ledtechnologie. Die zenden meer blauw licht uit dan traditionele schermen. Blauw licht is overdag een heel normaal, natuurlijk verschijnsel.
Plaats TV in een rustig gedeelte
Voorkom dat je tijdens het kijken van je favoriete programma last hebt van mensen die voor het scherm lopen. Zet je TV dus niet pontificaal in het midden van je huiskamer, maar gebruik een rustig hoekje waar niet vaak wordt gelopen. Zet daarbij ook geen meubels voor de televisie.
Je kunt ook draadloos tv kijken via wifi of mobiel internet. Via een stabiele internetverbinding volg je dan gewoon live alle zenders. Zo hebben sommige tv-aanbieders een Smart TV-app. Deze installeer je op je Smart TV, waarna je vanaf hier direct een programma kunt aanklikken.
Dit doe je door bij een Full HD tv de beelddiagonaal te vermenigvuldigen met 2 tot 2,5. Bijvoorbeeld: een 65 inch tv heeft een diagonaal van 165 cm. Dat komt neer op een ideale kijkafstand van 330 tot 413 cm.
Volgen de grote kleppers, waar we drie trappen onderscheiden: de televisies van 55 inch (140 centimeter), 65 inch (165 centimeter) of 75 inch (190 centimeter) en meer. 55 inch geldt momenteel een beetje als de standaard, waar de meeste mensen voor kiezen.
Een 55inch-televisie heeft een beelddiagonaal van ongeveer 140 centimeter, dus dan kom je uit op een ideale kijkafstand van slechts 112 centimeter.
Wees gerust: tv kijken is niet slecht voor je ogen. Deze fabel is ooit de wereld in geholpen toen een elektronicafabrikant in de jaren zestig in de Verenigde Staten een televisie op de markt bracht die 100.000 keer meer elektrische straling afgaf dan wettelijk was toegestaan.
Voor mensen die behalve hun gehoor en gevoel ook nog deels beschikken over hun zicht, is een tv-bril een uitkomst. Met deze Eschenbach MaxTV bril ziet u uw televisie twee keer zo groot en hoeft u niet meer uw ogen dicht te knijpen. Het is een lichte en modern ontworpen vergrotende kijker.
Het onafhankelijke onderzoeksinstituut TÜV Rheinland heeft voor het eerst het 'Eye Comfort Display' certificaat uitgereikt, en de eerste televisies die dit certificaat mogen dragen zijn televisies met een oled-paneel van LG.