Hoewel we in Nederland pap vooral als ontbijt eten, staat het in Zuid-Afrika de hele dag door op het menu. De basis van gekookt maïsmeel wordt 's ochtends en 's middags met suiker en melk verrijkt en avonds als bijgerecht met een smakelijke saus of - hoe kan het ook anders – bij een mals stuk vleis gegeten.
Naast toast hebben accommodaties vaak yoghurt met muesli/cruesli en vers fruit staan. Als je geluk hebt krijg je wat extra's, zoals een mandje met muffins of afgebakken broodjes. Mijn ervaring is dat er altijd wel iets tussen zit wat je lekker vindt.
Het is een thee-en-koffiecultuur, dus ontbijt is vaak een kop van iets warms (met veel toegevoegde suiker) geserveerd met iets broodachtigs . Dat kan een stuk toast met jam of kaas zijn, een beschuit (een dikke en tandbrekende harde koek), geboterd brood of zelfs een hotdogbroodje.
De lunch is tegenwoordig vaak een simpele maaltijd. Bijvoorbeeld een sandwich, salade of soep. Onder jongeren en studenten is het populair om een smoothie van vers fruit te maken. Als snacks worden gedroogde vruchten gegeten, evenals boerewors.
Kosten voor eten en drinken in Zuid-Afrika
Als je niet het duurste gerecht op het menu kiest, betaal je voor een hoofdgerecht ongeveer tussen de €7 en €10. Voor een goed belegd broodje moet je rekenen op ongeveer €5 en voor een cappuccino betaal je op de meeste plekken rond de €1,50.
Volgens Statistics South Africa schommelde de gemiddelde prijs van een witbrood van 700 gram echter rond de R18 van februari 2023 tot februari 2024. De prijs van een bruinbrood van 700 gram lag in dezelfde periode gemiddeld tussen de R16 en R17.
Eten en drinken
De lunch wordt gegeten tussen 12.00 en 14.00 uur, maar is vaak niet inbegrepen bij u reis. Het diner wordt geserveerd tussen 19.00 en 22.00 uur en bestaat vaak uit een buffet.
De Zuid-Afrikaanse keuken is dus geen uniform geheel en weerspiegelt de rijke culinaire tradities van de verschillende gemeenschappen die in het land wonen. Vlees, pap en kruiden spelen een belangrijke rol in de lokale keuken, waarbij lamsvlees het populairst is, gevolgd door rundvlees.
Boerewors. Boerewors zijn gegrilde worsten en zijn een van de populairste en meest gegeten gerechten in Zuid-Afrika. Ze zijn te vinden in eetstalletjes op straat en worden vaak geserveerd bij sportevenementen of in restaurants.
Lunch wordt op elk moment van de dag gegeten, van 's middags tot 16:00 uur. Het is vaak de zwaarste maaltijd van de dag. Lunch in Afrika is gemakkelijk te bereiden met elk van de hoofdbestanddelen, afhankelijk van het deel van het continent waar u zich bevindt. De meeste Afrikaanse lunchmenu's worden gemaakt van rijst, cassave, gierst, sorghum, yam, bakbanaan, bonen of aardappelen .
Zuid-Afrikanen, of ze nu in steden of op het platteland wonen, eten tussen 20.00 en 22.00 uur. Waar je ook bent in Zuid-Afrika, je houdt je waarschijnlijk aan een patroon van drie maaltijden per dag, waarbij het avondeten tussen 20.00 en 22.00 uur wordt geserveerd.
Een ander voedingsonderzoek van Knorr en Nielson wees uit dat 84% van de Zuid-Afrikaanse bevolking vlees eet. Sterker nog, 90% van de Zuid-Afrikanen eet meer dan twee keer per week vlees en eet zes keer per week zetmeelrijke voeding. Over het algemeen eten mensen meer brood met eieren, pap (maïspap) en vlees dan welke andere maaltijd dan ook .
Veel gebruikte voedingsmiddelen in de West-Afrikaanse keuken zijn bakbananen, rode palmolie, maniokbladeren (saka saka), okra, pindanoten, cassave en yam, tilapia, katvis, tomaten, uien, geitenvlees, rijst, granen en gierst. De West-Afrikaanse gerechten zijn best pittig.
Sommige soorten ontbijt die je in Zuid-Afrika kunt vinden zijn putupap (een maïsmeelpap die erg lijkt op grits), mealie brood of corn bread, of beskuit—een knapperig, zoet brood dat erg lijkt op rusk . Zoals gewoonlijk is het ontbijt niet zonder een kop koffie of thee!
Leidingwater is drinkbaar in Zuid-Afrika, echter niet in Mozambique. De ijsblokjes zijn in de lodges in Mozambique en in de grote steden in Zuid-Afrika zeker betrouwbaar, let er wel op dat het geen afgehakte stukken zijn maar mooie ronde of vierkante blokjes.
Koeksisters — komen in twee vormen voor en zijn een zoete lekkernij onder alle Zuid-Afrikanen. Afrikaanse koeksisters zijn gedraaide gebakjes, gefrituurd en sterk gezoet. Koesisters die in de Kaapse vlaktes worden gevonden, zijn zoet en pittig, hebben de vorm van grote eieren en zijn gefrituurd. Malva pudding — een zoete sponsachtige abrikozenpudding van Nederlandse oorsprong.
De traditionele menudefinitie is een lijst met etenswaren en dranken die te koop zijn, of een lijst met etenswaren en dranken die geserveerd worden .
Hoewel Zuid-Afrika bekend staat om de uitstekende wijnen, drinken de Zuid-Afrikanen zelf het liefste hun dagelijkse bier. Vaak drinkt men er Lager-bier, maar de laatste jaren wordt pils steeds populairder, met merken als Castle, Black Label en Lion.
Als u Zuid-Afrika bezoekt, krijgt u hoogstwaarschijnlijk exotisch vlees aangeboden. Koedoe, springbok en andere hertensoorten zijn populair; terwijl wrattenzwijn- en krokodillenvlees ook voorkomt . Als u geen zin hebt in reptielen, is Zuid-Afrikaans hertenvlees heerlijk en niet zo'n schok voor de smaakpapillen.
Diner ligt rond de € 10 tot € 15 per persoon. Een fles wijn in een gemiddeld restaurant: tussen de € 8 en € 15. Een glas bier in een cafe (0,5 liter) kost ongeveer € 2,00 – 2,50. De prijzen in de supermarkt zijn ook lager hoewel ze niet veel verschillen van de prijzen die u gewend bent in Nederland.
In het land wonen meer dan 56 miljoen inwoners waarvan de meeste in Johannesburg en Kaapstad wonen. De seizoenen in Zuid-Afrika zijn precies andersom dan in Nederland, in onze winter is het daar zomer. Januari is de warmste maand in Zuid-Afrika terwijl juli de koudste maand is.
De zon komt altijd op tussen 05.30 en 07.00 uur en gaat altijd onder tussen 17.30 en 19.00 uur, afhankelijk van waar je bent in dit grote land. Zonsondergangen zijn bijna altijd mooi in Zuid-Afrika en wij zijn aanhanger van een echt Afrikaanse traditie, namelijk de 'sundowners'.