Om heel dun haar te laten hergroeien, moet je ervoor zorgen dat je een zo volledig mogelijk voedingspatroon hebt. Dit bevat magere eiwitten (zoals kip en peulvruchten), gezonde vetten (denk aan zalm en avocado), en veel groenten en fruit.
Een gebrek aan ijzer is een bekende oorzaak van haaruitval. Zowel mannen als vrouwen kunnen hiermee te maken krijgen, dit door onder meer bloedverlies. Uw haar heeft behoefte aan ijzerrijke voeding waaronder rund- en lamsvlees, lever, vis, bessen, noten, sperziebonen, spinazie en broccoli. Drink voldoende water.
Een gezond eetpatroon heeft natuurlijk effect op je huid, haar, op je algehele welzijn. Voor het 'kweken' van dikker haar is het belangrijk om voldoende proteïne binnen te krijgen. Van zowel dierlijke als plantaardige bronnen, zoals verschillende soorten bonen, noten of juist eieren waarin ook biotine zit.
Er zijn veel middelen tegen haaruitval te koop, zoals lotions, crèmes en shampoos (bijvoorbeeld met cafeïne). De werking van deze middelen is niet bewezen. Er is ook geen bewijs dat een dieet of vitaminepillen helpen. Zorg wel voor een gezonde leefstijl met veel bewegen, gezonde voeding en genoeg ontspanning.
Omdat je haardikte genetisch bepaald is, is het natuurlijk niet echt mogelijk om je haren dikker te maken. Maar door goed voor ze te zorgen en je lokken gezond te houden verleng je wel de levensduur van je haren. Hierdoor heb je meer haar en dus een dikkere bos.
Pillen voor dikker haar bestaan helaas niet; vitamines, mineralen en collageen kunnen er niet voor zorgen dat de structuur van het haar daadwerkelijk verandert. Wél kan ons collageen supplement ervoor zorgen dat het haar gezonder wordt, de haarzakjes weer gezond worden en de haren veel minder uitvallen.
Vitamine C, B-vitaminen zoals biotine (vitamine B7 of vitamine H) en niacine (vitamine B3) zijn essentiële vitamines voor de haargroei. Om gezond en glanzend haar te behouden en de voedingsstoffen te leveren die je haar nodig heeft, moet je een uitgebalanceerd dieet volgen met deze topvitamines voor de haargroei.
Dun, fijn haar: om de dag. Ja, je moet het wassen zo lang mogelijk uitstellen, maar wanneer je echt dun en fijn haar hebt, is het nou eenmaal zo dat je haar sneller vet oogt en zwaar en futloos lijkt door ophoping van haarproducten.
Wel of geen laagjes in je haar bij dun haar? Heb je dun en steil haar en zou je je kapsel graag wat voller laten lijken? Dan kun je in de meeste gevallen beter geen laagjes laten knippen. Ze maken dun haar alleen maar erg springerig en dat is vast niet het effect dat je wilt.
Een conditioner maakt je haar iets zwaarder en zachter. Je haar lijkt hierdoor nog slapper te vallen. Sla dus in het geval van slap haar de conditioner over en gebruik maximaal 1x in de twee weken een conditioner of een haarmasker om je haarpunten toch een boost qua voeding te geven!
In walnoten zit alfa-linoleenzuur, wat erg goed is voor de algemene conditie van je haar. Ook bevatten paranoten en walnoten zink. Zink vind je ook in pecannoten, cashewnoten en amandelen. Een handje vol noten per dag biedt dus al bijna een totaalpakket voor het haar!
Vooral spinazie, broccoli en snijbieten geven je haar de extra toevoeging die het nodig heeft. Deze zitten vol vitamines en stimuleren je hoofdhuid om talg te produceren. Talg is een natuurlijke conditioner voor je haar die het zacht en glanzend houdt. Bonen zoals kidneybonen en linzen stimuleren de haargroei.
Op zoek naar écht ijzerrijk fruit? Ga dan voor gedroogd fruit: dadels, vijgen en rozijnen. Maar ook vers fruit kan veel ijzer bevatten: watermeloen, zwarte bessen, abrikozen, perziken en pruimen.
Keratine komt van nature voor in groenten zoals boerenkool, broccoli, uien, prei en knoflook. Neem deze voedingsmiddelen in je maaltijden op om je lichaam op natuurlijke wijze van keratine te voorzien. Lever, vis, yoghurt en melk zijn andere goede voedselbronnen van keratine.
Biotine zit in eieren, lever, melk, noten en pinda's. Te weinig biotine kan huidafwijkingen, bloedarmoede en depressie veroorzaken. Tekorten aan deze vitamine komen bijna niet voor, alleen als je veel rauwe eieren eet.
Slagen of steil haar
Dit zorgt ervoor dat het haar uitdroogt en beschadigt, wat leidt tot gespleten haarpunten die snel afbreken. Daarom kun je je puntjes het beste om de acht weken laten knippen. Heb je hele fijne lokken? Dan kun je een pauze van zes weken aanhouden, omdat fijn haar sneller uit model raakt.
Ingrediënten in shampoo
Maar ook een standaard elke dag shampoo van een doorsnee merk bevat ingrediënten die niet in de buurt van je lichaam thuis horen. Neem bijvoorbeeld Andrélon Elke Dag Shampoo en Syoss Volume Shampoo. De shampoo van Andrélon bevat o.a. Sodium Laureth Sulfate (SLES), Disodium EDTA en PPG-6.
Je haren niet wassen met shampoo is dus een stuk natuurlijker en beter voor je hoofdhuid, en je schijnt er niks van te ruiken. Toch zijn er ook mindere verhalen. Zo kan je hoofdhuid gaan jeuken als je lang je haar niet wast. Bovendien wordt het bij sommige mensen een stuk stugger en doffer.
Shampoo kan een oorzaak zijn van haaruitval. Het gaat hier vaak om het gebruiken van de verkeerde shampoo. De oorzaak van haaruitval ligt aan de combinatie van shampoo en de conditie van de hoofdhuid.
Haarverlies hoeft niet meteen te betekenen dat je een tekort aan magnesium hebt, maar het kan dat proces wel versnellen. Het is dus zeker aan te raden magnesium te gebruiken als je last hebt van veel haaruitval. Hoeveel magnesium je nodig hebt hangt van een aantal factoren af, zoals je geslacht en leeftijd.
De belangrijkste leverancier van het mineraal zink zijn dierlijke producten zoals vlees, zuivel en vis. Ook verschillende soorten noten bevatten zink. De meeste zink zit echter in schaal- en schelpdieren zoals oesters, garnalen en mosselen. In mindere mate komt zink voor in brood, peulvruchten en rijst.