Een typisch Spaans ontbijt bestaat uit koffie (café con leche of café cortado) met wat gebak (churros en croissants zijn het populairst), koekjes (Maria galletas), cake (meestal bizocho), geroosterd brood (diverse tostadas), sandwiches (bocadillos), of aardappelomelet (Tortilla Espanola).
Om de tijd tot de lunch door te komen eten de Spanjaarden tijdens hun ochtendpauze meestal een bocadillo, een lekker belegd stuk stokbrood. Ook zijn croissants, tortilla de patatas (stevige aardappelomelet) en pan con tomate (geroosterd brood met geraspte tomaat, knoflook en olijfolie) erg populair.
Een typische lunch heeft meerdere gangen. De eerste gang is iets lichts, zoals salade of soep, terwijl de tweede gang een vis- of vleesgerecht is. Het toetje is fruit, een typisch Spaanse flan, een gebakje of cake.
Middag snack
Vaak wordt een soort cake, fruittaart of een churro - gefrituurd deeg gedoopt in suiker en gesmolten chocolade - bij de koffie gegeten met een vriend. Het gaat net zo goed om het stillen van je zoetekauw als om gezelligheid en een moment met vrienden.
Een typisch Spaans ontbijt bestaat uit koffie (café con leche of café cortado) met wat gebak (churros en croissants zijn het populairst), koekjes (Maria galletas), cake (meestal bizocho), geroosterd brood (diverse tostadas), sandwiches (bocadillos), of aardappelomelet (Tortilla Espanola).
Het avondeten heet 'sopar' in het Catalaans en 'cena' in het Spaans. Deze is vaak wel lichter dan de lunch (tenzij je uiteten gaat natuurlijk), met als hoofdgerecht vlees of vis, en nog wat groenten of een salade erbij. Andere opties zijn het eten van een omelet of een goed gevulde soep met stokbrood erbij.
Twaalf druiven (Spaans: Doce uvas) is een Spaanse traditie op oudejaarsavond. Bij elke klokslag om middernacht, op 31 december, wordt een druif gegeten.
15 – 17 uur: Siësta tijd: de kinderen slapen, volwassenen doen een middagdutje en de winkels zijn dicht. Het openbare leven draait op slow modus.
De eettijden in Spanje zijn veel later dan in Nederland. Lunchen gebeurt meestal tussen 14.00 en 15.00 uur en aanschuiven voor het diner kan volgens de échte Spanjaard zeker niet voor 20.30 uur. De meeste restaurants gaan ook pas op rond deze tijd open.
De laatste maaltijd van de dag wordt genuttigd rond 21.00 uur of later. Het is meestal lichter dan 'la comida' (de lunch). Er zijn verschillende soorten diners, maar de meest populaire is het delen van enkele kleine tapas.
Naast diverse rode en witte wijnen, is er rosé en Cava.In de zomermaanden drinken Spanjaarden niet alleen witte wijn, maar ook rode wijn graag koel met ijsblokjes. De bruisende Cava wordt altijd koud geserveerd. Natuurlijk mag sangria ook niet overgeslagen worden.
Paella. Ongetwijfeld het bekendste gerecht uit de Spaanse keuken. Ondanks dat er per regio kleine verschillen zijn qua ingrediënten, is de basis altijd dezelfde: rijst. Paella komt oorspronkelijk uit de streek van Valencia, maar wordt overal in Spanje gemaakt.
Spanjaarden zijn trots op hun persoonlijkheid en cultuur. Ze proberen hun banen te verdedigen en hebben een competitieve houding tegenover sommige Europese landen. Spanjaarden zijn veel buitenshuis. Naast de tijd die ze besteden aan werken, zijn Spanjaarden graag omringd door vrienden en familie.
Wat is de reden voor deze Spaanse gewoonte? De belangrijkste oorzaak van het verschil in eetgewoonten heeft te maken met de tijdsindeling. Als de zon op haar hoogst staat, dat wil zeggen om 12 uur, geven de klokken in Spanje 13.30 uur aan. Die anderhalf uur achterstand op de 'natuurlijke' tijd dateert uit 1942.
Als het gaat om het eten van tapas, zijn er enkele ongeschreven regels. Eet je tapas altijd met een vork of een tandenstoker. Het is onbeleefd om met je handen te eten, tenzij je tapas als broodjes bestelt. Neem kleine hapjes en kauw rustig, zodat je geniet van de smaak van elke tapa.
Spaanse werktijden
Een gemiddelde werkdag begint om 9 uur in de ochtend en eindigt om 19 uur 's avonds. De Spanjaarden hebben dan wel een pauze van 2 tot 3 uur, die gebruikt wordt om te lunchen en een dutje te doen (vooral gebruikelijk in de warmere delen van Spanje).
Maar wat is de huidige werkweek en wat zijn de werkweken van andere landen? De standaard werkweek in Spanje is momenteel 40 uur.
12 druiven
Om het nieuwe jaar te vieren eten Spanjaarden om middernacht twaalf druiven – één bij elke klokslag – wat voorspoed gedurende het volgende jaar moet brengen. De truc is om niet op de druiven te kauwen, anders blijf je met een mond vol druivenmoes zitten. Slik ze gewoon een voor een in hun geheel door.
De Spanjaarden eten telkens 1 bij iedere klokslag tot middernacht. 12 in totaal. De 12 druiven staan voor de 12 maanden van het jaar, iedere druif staat voor 1 maand geluk en voorspoed. Nadat je de laatste druif inslikt, val je elkaar om de hals om Feliz Año Nuevo (gelukkig nieuwjaar) te wensen.
Spanjaarden zijn aan het eten of ze praten over eten. Drie maaltijden per dag en tussendoor een snackje is niet gebruikelijk in Spanje.
In duurdere restaurants is het geven van 5 procent fooi de norm. In Portugal is 10 procent gangbaar. Minder kan worden opgevat als een belediging. In Spanje verwacht men geen fooi, al laten veel mensen 5 procent cash achter.
Sommige van de typische Spaanse tapas bevatten een gerecht genaamd patatas bravas of aardappelpartjes.Er zijn ook enkele gerechten zoals albondigas of gehaktballen, tortilla española of omelet, en croquetas de jamón y queso of ham en kaas kroketten.
De schooltijden in Spanje zijn afhankelijk van de school. Sommige scholen werken van 9.00 tot 17.00 uur, met een lunchpauze van twee uur (van 13.00 tot 15.00 uur), terwijl andere scholen van 9.00 tot 14.00 uur werken. Het schooljaar in Spanje verloopt meestal volgens een trimestersysteem.