In de Orthodoxe kerk is de strenge vorm dat je geen de gehele Vastentijd geen vlees, melkproducten, vis, olie, noch wijn (dus geen alcohol) mag eten of drinken. Ook het aantal maaltijden wordt beperkt. Op sommige dagen zijn dat 2 maaltijden, op sommige dagen geen. Dit allemaal om geestelijke groei door te maken.
De basis voor kasjroet staat in de Thora, in Leviticus 11 en Deuteronomium 14. Tweehoevige herkauwende zoogdieren zijn toegestaan.Dus wel rund, schaap, wild bergschaap, gazelle, geit en hert maar geen kameel, klipdas, varken, paard of haas. Voor waterdieren geldt dat zij vinnen en (zichtbare) schubben moeten hebben.
Hieruit kan worden afgeleid dat de Orthodoxe Christelijke Kerk, door haar talrijke vastenpraktijken met een periodiek vegetarisch dieet (met inbegrip van groenten, peulvruchten, noten, fruit, olijven, brood, slakken en zeevruchten) , en haar minimalisering van het eten van vlees, in wezen een variant van het vegetarisme voorstelt, dus ...
Regels vasten orthodoxe kerk
Orthodox-christelijke heilige boeken bevelen in totaal 180 tot 200 dagen vasten per jaar aan.
Dieren die wel gegeten worden: rund, schaap, geit en hert. Dieren die niet gegeten worden: kameel, varken, haas, paling, garnaal en kreeft. Koosjere dieren worden op rituele wijze geslacht om aan de kasjroet te voldoen. Al het bloed wordt verwijderd en de gebruikte messen moeten vlijmscherp en kaarsrecht zijn.
Wat joden mogen eten: koosjer
Joden mogen geen vis en vlees samen eten. Het moet gescheiden zijn door tussen beide gerechten een snede brood te eten of iets te drinken. En er moet ook ander bestek gebruikt worden. Druivensap en wijn zijn koosjer als het hele productieproces onder rabbinaal toezicht gebeurt.
Israëlische joden nemen bijvoorbeeld shakshouka als ontbijt. Dat is een eenpansgerecht met eieren en een pittige tomatensaus. In New York gaan joden als snel voor bagels, in Oost-Europa voor gepekelde haring en in Egypte voor bonen met eieren. Kazen en labneh (yoghurt) worden ook vaak gekozen als ontbijt.
Het vasten tijdens de twee weken durende vastenperiode na de Ontslapenis verloopt zoals tijdens het grootste deel van de Grote Vasten: Maandag-vrijdag: Strikt vasten. Zaterdag en zondag: Wijn en olie toegestaan .
van de Russisch-orthodoxe kerk
Soms mag je niets eten, andere dagen enkel rauwe of gekookte groenten. Afhankelijk van de dag mag je die bereiden in olie, en soms mag er wat vis bij. De hele periode is er een verbod op vlees en zuivel.
Wij vasten van alle eten en drinken , ja, zelfs van een kopje koffie in de ochtend, vanaf middernacht de avond vóór de communie .
Volgens de orthodoxen werd het begrijpen van Gods kennis mogelijk door de leer van de kerkvaders die voor de orthodoxe gelovigen gezaghebbend is. Maar ook het gebedsleven en de persoonlijke ascese spelen een grote rol. Ascese, mysticisme en spirituele beproeving zijn onmisbare elementen van de orthodoxie.
De Orthodoxe Kerk noemt Vasten de Grote Vasten of het Grote Vasten, en roept op tot vasten gedurende de gehele duur van het 40-daagse liturgische seizoen. De gelovigen onthouden zich niet alleen van vlees, maar ook van eieren en zuivelproducten . Bovendien definiëren de Orthodoxen vlees als alle dieren met een ruggengraat, inclusief vis.
Vasten gaat over het krijgen van controle over onze passies, het behouden van controle over hen, en uiteindelijk het geven van controle over onszelf aan God. Het is de Orthodoxe Traditie om te vasten van voedselproducten die bloed bevatten . Dus, we vasten van vlees, vis, zuivelproducten, olie en wijn.
Orthodoxen ervaren hun kerkdienst als goddelijk en hemels.Er ligt veel nadruk op het besef van Gods heiligheid en mysterie. Zij geven dit vorm door processies, wierook en kaarsen, mooie kleding van geestelijken en gezongen liturgie. Bij binnenkomst in een kerk maken christenen vaak een kruisteken richting het altaar.
Het Grieks-orthodox-christelijke (GOC) dieet is een periodiek vegetarisch dieet dat alle kenmerken van het mediterrane dieet deelt.
Religies. Het woord orthodoxie kan toegepast worden op elke naam van een bepaalde religie of ideologie. In zo'n geval betekent het dat een orthodox persoon of groep vasthoudt aan de traditie van de betreffende stroming, in tegenstelling tot vrijzinnigen.
Voor de katholieken betekent vasten doorgaans: sober eten, geen vlees op vrijdag en Aswoensdag, geen tussendoortjes, geen alcohol, geen snoep en minder eten dan wat je normaal gebruikt (zie paragraaf 16.1). Moslims houden een jaarlijkse vastenperiode: de ramadan.
Op Goede Vrijdag is er geen koken of werk, omdat het de dag is dat Jezus gekruisigd is. Om deze reden moet alle voedselbereiding op Witte Donderdag of Paaszaterdag gebeuren. We eten ook namaak (Griekse linzensoep) of ander gekookt voedsel met azijn op Goede Vrijdag. Dit komt omdat Jezus azijn te drinken kreeg.
Men moet zich onthouden van de communie als hij of zij in een onberouwvolle staat van doodzonde verkeert . Doodzonden omvatten godslastering, ketterij, schisma, afvalligheid, moord, leven in seksuele zonden, stelen, drugs- of alcoholmisbruik, samenzwering van begeerte om te verkrijgen ten koste van een ander of wat van een ander is, en gerelateerde zonden.
In de Orthodoxe kerk is de strenge vorm dat je geen de gehele Vastentijd geen vlees, melkproducten, vis, olie, noch wijn (dus geen alcohol) mag eten of drinken. Ook het aantal maaltijden wordt beperkt. Op sommige dagen zijn dat 2 maaltijden, op sommige dagen geen. Dit allemaal om geestelijke groei door te maken.
“zowel de Bijbel als de christelijke traditie leren dat alcohol een geschenk van God is dat het leven vreugdevoller maakt, maar dat overmatig drinken dat tot dronkenschap leidt zondig is .”
De Heilige Week in de Oosters-orthodoxe Kerk stelt de heiligheid van het hele kalenderjaar van de Kerk in . Het centrum van herdenkingen en inspiratie is Pasen, waarin de verheerlijkte Wederopstanding van Jezus Christus wordt gevierd. Elke zondag is in de Oosters-orthodoxe Kerk gewijd aan de Wederopstanding van de Heer.
Ook bij de bereiding van voedsel mogen vlees en melkproducten niet met elkaar in aanraking komen. Om deze reden hebben Joden een dubbel ingerichte keuken en twee serviezen. Iets koosjer maken wat niet koosjer was wordt ook wel kasjeren genoemd. Wel mag men eerst melkproducten nuttigen en daarna vlees.
Het Israëlische ontbijt is een zuivelmaaltijd en er worden verschillende soorten kaas aangeboden. Vis is pareve en is dus toegestaan met een zuivelmaaltijd en haring wordt vaak geserveerd. Andere gerookte of ingelegde visgerechten zijn ook gebruikelijk, waaronder sprot, sardines en zalm.
Het Israëlische ontbijt is een zuivelmaaltijd met diverse soorten kaas. Vis wordt echter als parwe (neutraal) beschouwd en is toegestaan bij een zuivelmaaltijd. Haring, sardines en zalm zijn veelvoorkomende onderdelen van het Israëlisch ontbijt. Daarnaast zijn ook eigerechten populair.