Algemene adviezen voor een goede stoelgang
Vezels: eet 30 tot 40 gram vezels per dag, deze vind je in graanproducten zoals volkorenbrood, volkorenpasta, quinoa, havermout e.d. Ook groente, fruit, peulvruchten en noten en zaden zijn vezelrijk.
Eet op regelmatige tijden; eet rustig en kauw uw eten goed. Vermijd erg grote en/of vette maaltijden. Alcohol, pepermunt, chocolade, koolzuurhoudende dranken, sterk gekruid eten en vet voedsel kunnen klachten veroorzaken. Wees voorzichtig met gasvormende voedingsmiddelen, zoals bonen, koolsoorten, ui en prei.
Je spijsvertering en microbioom houden van onbewerkte en pure voeding. Het liefst vezelrijk. Vezels zitten in groente, fruit, volkorengraanproducten, maar ook in peulvruchten, aardappels, noten en zaden. In je dunne darm kunnen vezels niet verteerd worden.
Yoghurt wordt veelal aanbevolen omdat het goed is voor de bacteriën in je darmen. Dit komt omdat in bepaalde yoghurt Bifidobaderium lactis BB-12 (Bifidobacterium) zit. Uit onderzoek bij gezonde mensen is gebleken dat dit de darmflora kan verbeteren en dat dit ook te merken is aan de stoelgang.
Te veel is nooit goed, het is beter om kleine hoeveelheden te eten van voedsel dat aangenaam is voor onze darmflora. En rode wijn, kaas, chocola, noten en zaden zorgen ervoor dat het voor de microben goed toeven is in onze darmen.
Waar worden darmen echt blij van? Vezels! Uit onderzoek blijkt dat slechts 10 procent van de Nederlanders dagelijks genoeg vezels binnenkrijgt. Toch zijn zowel de onoplosbare als de oplosbare vezels essentieel voor gezonde darmflora.
Volkoren graanproducten, noten, zaden, peulvruchten, groente en fruit bevatten flink wat goede vezels. Zij voeden je darmflora en zorgen voor een diverse hoeveelheid darmbacteriën. Geef ze dus maar een prominente plaats op je bord.
Mogelijke oorzaken rommelende darmen
Hier kunt u last van hebben wanneer u tijdens het eten te veel lucht inslikt, bijvoorbeeld doordat u tijdens het avondeten uw eten te snel eet. Rommelende buik- en darmgeluiden kunnen ook samenhangen met darmmotiliteit, de normale beweging van de darmen.
"Wat je wel hoort is de lucht die in je darmen zit. En dus de vloeistoffen die er doorheen gaan. Als je spijsvertering niet helemaal lekker loopt, onstaat er vaak meer lucht in je darmen en dat kan je wel horen als een soort interne scheet."
Gerommel en geborrel in je buik
Het is soms wat gênant, maar het is doodnormaal. Je dunne darm is bezig met de grote schoonmaak. Tussen de maaltijden in trekken de darmen zich een aantal keer krachtig samen om achtergebleven etensresten op te ruimen. Ook gassen worden daarbij verplaatst en dat hoor je.
Last van de buik en stress
Heeft u veel last van stress? Dan kan dit een negatief effect hebben op uw buik en darmen. U kunt hierdoor verschillende klachten ervaren, zoals een opgezette buik, maagpijn en darmproblemen. Zeker bij chronische stress is het belangrijk om actie te ondernemen.
Spijsverteringsklachten kunnen optreden bij een infectie met het coronavirus. De meest voorkomende spijsverteringsklachten zijn diarree, misselijkheid, overgeven en verminderde eetlust.
Overwegend mild voor je darmen
Griekse yoghurt bevat gunstige bacteriën (probiotica) die bijdragen aan een gezonde balans in je darmflora (12,13,14). Op deze manier draagt de yoghurt bij aan gezonde darmen en daarmee aan een goede vertering. Griekse yoghurt kan nog op een andere manier goed zijn voor de darmen.
Lactose is een suiker dat in melkproducten voorkomt. Om lactose te verteren maken we in onze dunnen darmwand het enzym lactase aan. Maar als er geen of niet voldoende lactase aan wordt gemaakt, kunnen we lactose niet verteren en komt het rechtstreeks in de dikke darm terecht.
Gastro-enterologen waarschuwen dat de cafeïne in koffie ervoor kan zorgen dat het voedsel de maag te snel verlaat, wat voor een opgeblazen maag zorgt. Het heeft ook de neiging om spasmes in het spijsverteringskanaal en darm te veroorzaken. Ook dit kan voor een opgeblazen maag zorgen.
Voorheen adviseerde ik nog om kwark en yoghurt te eten. Maar de laatste tijd zijn er steeds meer onderzoeken die er op wijzen dat zuivel je spijsvertering verstoort. Door het pasteuriseren zijn de goede enzymen en bacteriën gedood, waardoor je darmen de zuivel niet goed meer kunnen verwerken.
Uit de metingen bleek dat de passagetijd in de darm mogelijk wordt vertraagd door pure chocolade, in vergelijking met de witte chocolade. De deelnemers rapporteerden een vastere consistentie van hun ontlasting na het eten van de pure chocolade, vergeleken met de witte chocolade.
Veel groente en fruit soorten werken ontgiftend. Denk aan blauwe bessen, appels, ananas, venkel, spruitjes etc.
Volle Griekse yoghurt bevat meestal meer vet en calorieën dan gewone volle yoghurt. Aan Griekse yoghurt is room toegevoegd. Een schaaltje magere yoghurt bevat 56 calorieën, een schaaltje Griekse yoghurt levert 188 calorieën. Dat is meer dan 3 keer zoveel.
2.Ze zijn goed voor je darmen
Als je een appel eet, smullen de gunstige bacteriën in je darmen mee. Appels bevatten namelijk pectine, een vezelsoort waar de goede darmbacteriën blij mee zijn.
Even naar het toilet
Gastro-enterologen (maag-darm wetenschappers) vertellen in Live Science dat alles goed zit als je tussen de drie keer per dag en drie keer per week een grote boodschap doet.