De groenling en alle soorten vinken en mussen (met uitzondering van de heggenmus) zijn echte zaadeters, met een forse, dikke snavel om zaden en pitten te kraken. Voer ze voedertafelmix of strooivoer, allerlei granen, gebroken mais, zonnebloempitten, onkruidzaden vetbollen en pinda's.
Voedsel. Het menu van de huismus bestaat uit zaden, granen, insecten, bloemknoppen, brood, bessen, pinda's en vetbollen. In broedtijd voornamelijk insecten.
Mussen, vink en groenling
Voedsel: onkruid-zaden, zonnepitten, Premium voedertafelmix, pindablokken, wat bruin broodkruimels en Premium pinda's. Voerplaats: op de grond, eventueel voedertafel.
Voedsel. Het basisvoedsel voor vinken wordt gevormd door zaden en zachte plantendelen. Vooral in het najaar scharrelen ze in grote groepen op de grond onder beuken om beukennootjes te eten, en in de tuin doen ze zich tegoed aan zaadjes die door andere vogels worden gemorst.
Kun je vogels brood voeren? Jazeker, dat kan, maar doe het met mate. Brood is vrij zout en te veel zout is niet goed voor de vogels. Het leuke aan brood of broodkruimels is dat heel veel vogels dit een lekker kostje vinden.
Dit mogen vogels wel eten:
Ongebrande en ongezouten noten. Zaden. Insecten. Broodkruimels en havermout (met mate)
Enkele fruitsoorten die je prima aan je vogel kunt geven zijn: appel, banaan, kiwi, mandarijn, sinaasappel, wortel, tomaat, peer, druif en ananas.
Brood bevat weinig voedingsstoffen
Vogels hebben voeding nodig die rijk is aan eiwitten, vitamines en mineralen, en brood levert daar niet genoeg van. Wanneer vogels te veel brood eten, krijgen ze niet de voedingsstoffen die ze nodig hebben om gezond te blijven en kunnen ze ziek worden.
Koop geen 'mensen-pinda's'
Zelfs ongezouten pinda's uit de supermarkt zijn niet hetzelfde als voerpinda's. Voerpinda's zijn namelijk ongebrand en hebben een hogere voedingswaarde, daar hebben vogels meer aan. Kijk verder bij het kopen van pinda's of er geen (zwarte) schimmel op zit.
De zaden zoeken ze in een onkruidrijke omgeving, inheemse planten en op voederplekken. Om de mus tegemoet te komen, kunt u een voedertafel maken of inheemse planten toevoegen aan uw tuin. Mussen zijn gek op strooizaad, zonnebloempitten, zoutloze etensresten en kruimeltjes bruin brood.
Ook kregen huismussen korrels strooizout te eten. Nu blijkt hoe zwaar giftig NaCl is voor huismussen: Een hoeveelheid van slechts 5 korrels strooizout, bestaande uit NaCl, blijkt binnen 20 minuten al apathie te kunnen veroorzaken en binnen 2 uur al dodelijk te zijn voor huismussen.
Vetrandjes, gekookte aardappelen, gekookte rijst of fruit zullen je tuinvogels heerlijk vinden en zijn ook nog eens goed voor ze. Vergeet je de andere tuindieren, zoals egels, eekhoorns of kikkers, ook niet? Lees hier meer over de verzorging van tuindieren in de winter!
De huismus heeft zich gespecialiseerd in de zaden van cultuurgewassen: tarwe, gerst, haver, gierst en maïs. Ook zaden van grassen, russen, ganzenvoet en muur staan op het menu, aangevuld met een ruim aanbod aan tafelrestjes. De jongen worden vooral met insecten (bladluizen) gevoederd.
De oorzaak: in een modern geïsoleerd huis is geen broedgelegenheid voor de mussen. Op het platteland zul je ze ook niet vaak zien en mussen houden ook niet van bosrijke omgeving. Dus vooral in dorpen en steden met veel groen en rommelhoekjes vind je ze. Daar houden mussen van.
Voer bijvoorbeeld zaden, pinda's en vetbollen, maar ook rozijnen en appels.
Ondanks dat er in de natuur weer meer voedsel te vinden is, hebben ze dan toch baat bij extra voeren. Voor de zomer geldt dat ze zeker in het geval van droogte en hitte juist weer moeilijker aan voedsel (en water) kunnen komen. Dus ook dan is bijvoeren geen overbodige luxe.
Vogels in de tuin zijn op zoek naar eten en fruit is een van de favorieten. Onze eigen fruitvoorkeuren zoals appels, aalbessen, druiven en natuurlijk kersen worden door veel vogels gezien als een cadeautje. Met meer exotisch fruit zoals kiwi duurt het even voordat ze doorhebben dat daar ook niks mis mee is.
Hoe weten vogels waar eten is? Vogels doen niets anders dan de hele tijd in de gaten houden of er ergens gezonde voeding te halen valt. Ze kunnen het zien en ruiken, maar houden daarbij ook andere vogels in de gaten. Zodra ze zien dat er ergens 'wat te halen valt' gaan ze snel een kijkje nemen.
Het zijn meestal kleine vogeltjes die op echte vogelpindakaas afkomen. De grotere vogels zoals de merel en specht kunnen ook op de pindakaas afkomen, zij geven echter de voorkeur aan hele pinda's. De kool- en pimpelmees zijn samen met de boomklevers ontzettende liefhebbers van pinda's.
Na een lange, koude nacht hebben vogels behoefte aan een stevig ontbijt en tegen de avond eten ze hun buikje rond om de nacht door te komen. Strooi niet te veel, dat kan muizen en ratten aantrekken. Geef geen voedsel waarin zout is verwerkt of kaas of brood.
Je kunt kleine vogels dus voeren met ongebrande noten, zoals gepelde pinda's, hazelnoten en walnoten. Zorg ervoor dat je de noten in kleine stukjes breekt om te voorkomen dat vogels ze niet kunnen eten.
Hoewel het misschien wat cru klinkt, bevat een gekookt ei veel essentiële voedingsstoffen voor vogels. Wil je ze extra goed op weg helpen, plet dan ook de eierschalen en leg dit samen met het gekookte eitje buiten. De eierschalen zijn namelijk een bron van calcium, wat goed is voor broedende vogels.