Sterroetdauw is te herkennen aan de kleine zwarte stippen, die steeds groter worden en omringd worden door een geel/oranje rand. Uiteindelijk vergeelt het hele blad en valt af.
Sterroetdauw is niet zo gemakkelijk te bestrijden maar kan voor een groot deel onder controle worden gehouden door de aangetaste bladeren tijdens het groeiseizoen regelmatig te verwijderen en te vernietigen. In de herfst moeten de afgevallen, besmette rozebladeren op de grond grondig worden opgeruimd.
Bladroest is een schimmelziekte die ervoor zorgt dat de bladeren vroegtijdig van je plant vallen.
Rozenstruiken hebben niet veel water nodig, maar de grond moet altijd vochtig zijn. Gebrek aan water maakt de rozen kwetsbaar voor ziekten zoals meeldauw. Een teveel aan water verstikt de wortels, dit kunt u herkennen doordat de blaadjes geel worden.
Rozenroest is een schimmelziekte die meestal voorkomt bij minder goed verzorgde en verzwakte planten. De sporen van de Phragmidium mucronatum worden door de wind verspreid. In het voorjaar verschijnen er kleine oranje vlekjes op stengel en bladstelen.
Roest is te herkennen aan rode en gele vlekken op de bladeren van de planten. Op meerjarig hout zijn vaak oranje-rode sporen te zien. Aan de onderkant van het blad komen geel-bruine pukkeltjes, ter grootte van een speldenknop, voor die in de herfst naar zwart verkleuren.
Door aantasting met roest kunnen jonge scheuten afsterven en kan de roos alle bladeren verliezen, waarna hij doodgaat. Roest op rozen bestrijden: Geef rozen een voeding met veel kalium en verwijder aangetaste bladeren. Snoei de roos en verwijder alle aangetaste scheuten.
Rozen houden van zon en ruimte.
Plant ze op een plek waar minimaal 5 tot 6 uur zon staat (of kies een soort die het ook in de halfschaduw doet) en waar niet eerder rozen hebben gestaan (rozenaaltjes!). Zet ze nooit dicht tegen een muur aan, daar is het te droog.
Vroeg water geven geeft minder kans op schimmelziektes omdat de roos zo goed kan opdrogen. Op échte warme dagen geeft u tweemaal per dag een watergift. Rozen die u in een pot zet, hebben extra aandacht nodig. Rozen vormen lange wortels, zorg dus voor een voldoende diepe pot.
Rozen in kweekpotten kun je het hele jaar door planten, zelfs hartje zomer. Rozen met kale wortels kunnen van oktober tot en met april de grond in. Als een roos op de juiste plek staat, kan deze tientallen jaren oud worden.
Cladosporium fulvum is te herkennen aan gele vlekken aan de onderzijde van het blad. Later zullen deze vlekken bruin verkleuren als de schimmel sporen begint aan te maken. Wanneer de schimmel zich verder doorzet, dan verkleurt ook de bovenzijde van het blad geel.
Roest is een parasiterende schimmelziekte. Schimmels halen hun voedingsstoffen uit de stengels en bladeren van andere planten, daarom zijn ze ook zo schadelijk. Heeft uw plant rode of gele vlekjes? Dan is deze waarschijnlijk besmet met roest.
Je merkt vaak snel of jouw plant iets mankeert: het blad wordt bruin en valt af of krult op, de groei stopt en de plant gaat er een beetje zielig uitzien. Soms worden de bladeren plakkerig, zie je witte stipjes op je kamerplant, verschijnen er allemaal vlekken op het blad, of zitten er beestjes op planten in de tuin.
Roetdauw, Sterroetdauw of ook zwartevlekkenziekte genoemd, wordt veroorzaakt door schimmels die een zwarte laag achterlaten op de bladeren, takken of stam van de aangetaste planten. De zwarte laag doet denken aan roet, vandaar de naam.
Honingdauw is een heldere nectar-achtige vloeistof die wordt afgegeven door veel soorten blad- en schildluizen, witte vliegen en de schimmel moederkoorn. Deze zuigen plantensappen op maar verbruiken niet alle suikers waarna deze in vloeibare vorm worden afgegeven.
Waar komt de trips vandaan? Tripsen komen je huis binnen via je kleding of de wind. Zoals gezegd is de trips niet kieskeurig, dus al je kamerplanten lopen gevaar. Wel heeft de trips het vooral naar zijn zin bij warme temperaturen en een lage luchtvochtigheid.
Geef planten met een lage PH-waarde een boost
Sommige bloemen met een lage PH-waarde zullen terug bloeien met een beetje azijn. Mix 100 ml witte azijn met 1 liter water, en giet dit op de aarde rond rozen, gardenia's, lavendel, bosbessen azalea's, rododendrons en hydrangeas.
Rozen staan graag in de volle zon. Hoe meer zon een roos krijgt, hoe rijker de roos zal bloeien. Daarnaast houden rozen van wind en vruchtbare grond. Door bij de aanplant nieuwe humusrijke grond te gebruiken, heeft de roos een gezonde start.
Kalk als levenselixir
Je rozen zullen het best groeien in een grond met een optimale pH of zuurtegraad (een pH tussen 6,5 en 7,5 is ideaal). Voldoende kalk in de bodem is dan ook een absolute vereiste. Zonder kalk hebben de wortels van rozen het moeilijk om voedingsstoffen uit de bodem op te nemen.
Door het baksodawater over de plant te sproeien geeft het vollere en gezondere bloemen. Voorbeelden van planten waarbij dit zeer goed werkt, zijn: clematis, ridderspoor (delphinium) en anjers (dianthus), begonia, geranium en hortensia (hydrangea). Voeg 1 mespuntje baksoda toe aan het water van de snijbloemen.
Voor het bemesten van rozen is paarden- of koeienmest geschikt. Deze mestsoorten, en dan voornamelijk paardenmest, zitten vol met stikstof, fosfor, kalium en magnesium. Strooi deze mestsoorten nooit rechtstreeks na productie bij je rozen. Paarden- of koeienmest moet namelijk eerst minimaal 18 maanden composteren.
Wat zijn wilde scheuten bij rozen? Wilde scheuten zijn takken die uit de wilde onderstam groeien. De meeste rozen zijn geënt op een wilde onderstam, zoals dat ook bij bijvoorbeeld fruitbomen gebeurt. Daardoor kan het voorkomen dat er op deze onderstam zelf ook blad en bloemen beginnen te groeien.
Zonodig neemt u een of twee takken bij de basis weg. Om de struik op maat te houden knipt u een derde van de andere takken af. Dit geldt ook voor oude rozen met een remonterende bloei ('Sweetheart'). Wilde rozen zoals Rosa glauca en Rosa rugosa snoeit u alleen om de struik te verjongen.
Pas aangeplante rozen kunnen uitdrogen tijdens een droge, winderige herfst of winter. Je mag aannemen dat rozen bij extreem warm weer elke dag water nodig zullen hebben. In een warme periode zal je elke twee tot drie dagen moeten bewateren. En bij warm en droog weer zal je gemiddeld eenmaal per week water moeten geven.
Rozen kun je alleen verplanten als het blad eraf is (niet als het vriest!), in februari of maart. Die laatste twee maanden zijn heel gunstig, omdat de winterkou dan voorbij is. Met andere woorden: de snoeitijd is ook het tijdstip voor het verplanten. Daarom snoei je allereerst ook de rozen die je wilt verplaatsen.