1. taco's. Laten we beginnen met het meest klassieke en beroemde gerecht uit de Mexicaanse keuken. Taco's komen in alle soorten en maten en worden per regio weer anders klaargemaakt.
Maïs en bonen vormen van oudsher het basisvoedsel van de Maya's. Nog steeds horen tortillas, maïspannenkoekjes, bij iedere maaltijd in Mexico. Een traditioneel ontbijt, desayuno, bestaat uit eieren, tortillas, bonen (frijoles) en wat verse kaas of room.
De lunch is de belangrijkste maaltijd van de dag en vindt vaak rond 14.00 uur plaats. Restaurants bieden vaak een menu aan bestaande uit rijst of aardappels, vlees en wat groenten en salade.
Het traditioneel Mexicaans eten bestaat o.a. uit: tortillas, tacos, chilipepers, vers fruit, chocolade, jumiles (kevers) en chapulines (sprinkhanen). Bekende Mexicaanse dranken zijn o.a.: Tequila, Tia Maria, Kahlua, Pina colada, Mezcal en de biermerken Corona en So.
Een ontbijt waar je wel tot 14.00 uur op kan teren, want de meeste Mexicanen lunchen pas rond dat tijdstip. Tot el desayuno fuerte behoren altijd eieren. En die eieren kan je op verschillende manieren eten. Er zitten bij deze eieren naar smaak altijd gebakken bonen en tortilla's (van maïs of van bloem).
Bij een gemiddeld restaurant betaal je voor een burrito of een bord fajitas ongeveer €5. Bij een goedkope lokale taco-tent kosten kleine taco's rond de €1. Ga je uiteten bij een wat duurder restaurant dat hoog scoort op Tripadvisor dan betaal je voor een hoofdgerecht tussen de €10 en €15.
Een taco is gemaakt van een tortilla(wrap). In Nederland eten we vaak knapperige taco's waar de tortilla eerst gebakken of gefrituurd is. In Mexico eten ze vooral taco's met een zachte tortilla.
De burrito bestaat uit een tarwebloemtortilla die gevuld kan zijn met van alles. Het enige 'verplichte' onderdeel zijn eigenlijk bonen. Een burrito zonder bonen is geen burrito maar… nou ja, een wrap. Naast bonen zit er eigenlijk standaard gehakt of kip in en meestal ook kaas.
Michelada. Een Michelada is een Mexicaans drankje gemaakt met bier, limoensap, verschillende sausjes (veelal met chili), clamato-sap (tomatensap met sap van schelpdier) en chilipepers. Een vreemde combinatie zo op het eerste oog en de meeste zullen hier een vies gezicht bij trekken.
Koriander, oregano, limoen, zwarte bonen, tomaten, tomatillo's, avocado's, nopales (cactusplant), cacao en vanille zijn enkele andere ingrediënten die vaak worden gebruikt in de Mexicaanse keuken.
Een tortilla is een platte broodvariant op basis van maïs. Deze worden taco's genoemd wanneer ze gebakken en gevouwen zijn en opgevuld met verschillende ingrediënten. Wanneer ze opgerold en gevuld worden, zijn het burrito's. Gevuld met kaas noemen ze dan weer quesadilla's.
Schenk bijvoorbeeld een pinot grigio in voor een feestelijke avond. Rode wijnen: smaken goed bij elke soort enchilada. Kies wel voor soepele, fruitige, rode wijnen om de uitgesproken smaak van chilipeper een beetje te blussen. Merlot uit Chili is een top keuze (om in Zuid-Amerikaanse sferen te blijven).
Ongeveer 95 procent van de Mexicanen is christen. Daarvan is 88 procent rooms-katholiek en 7 procent protestant. In de overwegend indiaanse gebieden is het katholicisme vermengd met de oude Maya religie.
Als je iemand aanspreekt, bijvoorbeeld in een winkel of bus, begin dan je gesprek met een groet. Ook als je een restaurant of hotel betreedt, is het beleefd om vriendelijk 'buenos días' of 'buenas tardes' te zeggen. Je begroeting wordt beantwoord met een gelijke begroeting van de tegenpartij.
Na de onafhankelijkheid van Spanje heette Mexico het zelfde als zijn hoofdstad Mexico-Stad. Mexico-Stad zou zijn gesticht als Ténochtitlan. De oorspronkelijke afkomst van het woord "Mexico" is volgens velen afgeleid van de Nahuatl-taal.
De "klassieke" Mexicaanse bieren, zoals Corona, bevatten typisch Mexicaanse grondstoffens zoals mais en/of rijst. Mexicaanse bieren bevatten weinig hop. De bieren hebben daardoor een zeer lichte, zachte smaak. De alcoholpercentages liggen veelal rond 4,5% - 5%.
Veel mensen dragen nog steeds graag handgeweven kleding, er is geen onderscheid in de textieleigenschappen van verschillende inheemse groepen, maar de meeste vezels zijn van handgesponnen katoen of lokaal geteelde zijde. Vlinders en bloemmotieven zijn in veel regio's gebruikelijk en opvallend.
Mexicanen hechten aan een persoonlijke relatie. Wees niet afstandelijk, maar vriendschappelijk, zelfs aan het begin van het contact. Vraag naar familie en zoek naar overeenkomsten in het persoonlijke leven. Mexicanen doen eerder zaken op basis van loyaliteit en vertrouwen dan om puur economische redenen.
Niet alleen voor ons is het kraanwater in Mexico niet veilig drinkbaar; dit geldt net zo goed voor de lokale bevolking. Om deze reden zijn punten waar je drinkwater kunt tappen dan ook heel vanzelfsprekend. In nagenoeg alle accommodaties in Mexico vind je wel een centraal punt waar een grote plastic fles met tap staat.